Logo
Bogliste

Analyser af udenlandske værker

Listen indeholder analyser af udenlandske værker.

Bøger på listen

En storm kom fra paradiset

Johannes Anyuru

Biografisk roman om forfatterens far, P (Paul Anyuru), der i 1970'erne forlader Uganda for at blive uddannet til jagerpilot i Grækenland. Hans drømme om at flyve bliver til et mareridtsagtigt liv i evig flugt, da Idi Amin tager magten i Uganda ved et statskup

Regeneration

Pat Barker

Raske som syge soldater behandles for granatchok under første verdenskrig i den halvdokumentariske Regeneration, der er en del af Storbritanniens selvopgør som krigsførende nation.

Når noget slutter

Julian Barnes

I denne elegante og fortjente prisvinder filosoferes der over, hvad der sker, når tidens paradokser spiller hukommelsen et puds.

Filmatiseret i 2017 af instruktøren Ritesh Batra.

Til musikken

Ketil Bjørnstad

En roman om musikken som den dybe, forløsende sjælelige faktor.

Hviskeleg

Arne Dahl

Krimi - Paul Hjelm er chef for Opcop, en ny operativ enhed under Europol - Gruppens første sag begynder i Sverige og viser sig at være vidtforgrenet uden respekt for landegrænser eller menneskeliv

Den faldende mand

Don DeLillo

Eminent og bevægende roman om den undtagelsestilstand, en familie sættes i, da faderen overlever terrorangrebet på World Trade Center.

Elskeren fra Nordkina

Marguerite Duras

Elskeren fra Nordkina er en kærlighedshistorie, og som i klassiske kærlighedsfortællinger er historien om den 27-årige unavngivne kineser og det kun 14-årige barn ulykkelig.

Dommeren og hans bøddel, Mistanken, Løftet

Friedrich Dürrenmatt

Tre klassiske krimier i fremragende nyoversættelse. Et særegent stemningsfuldt sprog, profiler med kant og indhold med substans og spænding. 

Tæskeholdet banker på

Jennifer Egan

Jennifer Egans Tæskeholdet banker på er en samtidspromenade i litterær coolness med fortiden som en mere autentisk lort.

Vinder af Pulitzerprisen 2011.

Universets engle

Einar Már Guðmundsson

I 'Universets Engle' skildrer Einar Már Gu∂mundsson den skizofrene Pauls sønderbrudte livshistorie.

Frihed

Jonathan Franzen

I 'Frihed' støder samfundsmæssige og politiske ideologier og problematikker sammen med psykologiske portrætter af svære almenmenneskelige forhold i familien.

Neuromantiker

William Gibson

'Neuromantiker' er en hæsblæsende cyberpunk-roman om en ung hacker og hans liv i en dystopisk fremtidsverden, hvor grænsen mellem natur og teknologi smuldrer; en verden, der minder mere og mere om vores egen.

Originaludgave: 1984

Lejemorderens guide til et smukt hjem

Hallgrímur Helgason

Bag den finurlige bogtitel gemmer sig en hæsblæsende roman, der, hvis den havde været en film, ville have kandideret klart til B-filmsbetegnelsen - sådan som Tarantino elsker genren. Og ikke mindst er det en svidende samfundssatire.

Dune

Frank Herbert

Frank Herberts over 500 sider lange science-fiction roman 'Dune' (1965, da. 'Klit', 1978) regnes blandt de mest indflydelsesrige sci-fi romaner gennem tiderne.

Isaak-katedralen

Kari Hotakainen

I 'Isaak-katedralen' kombinerer Kari Hokakainen satirisk samfundskritik med et knivskarpt blik for det moderne samfunds absurditeter.
 

Fagre nye verden

Aldous Huxley

 Menneskeligheden vendes på hovedet under et totalitært styre, hvor biologisk kontrol og masseproduktion udgør samfundets fundament. 

Originaludgave 1932

Sidste nat i Twisted River

John Irving

Sex, død og skrivning væves på interessant vis sammen i John Irvings 'Sidste nat i Twisted River'.

100 års ensomhed

Gabriel García Márquez

En gådefuld profeti, der går i opfyldelse, voldsomme og ødelæggende lidenskaber og civilisationens indtog er nogle af hovedingredienserne i denne fantastiske fortælling.

Klokkeren fra Notre-Dame

Victor Hugo

Eller 'Notre-Dame kirken i Paris' er et romantisk mesterværk om Frankrigs middelalder og livet som afvist af fællesskabet.

Nocturner. Fem fortællinger om musik og skumring

Kazuo Ishiguro

'Nocturner' er en novellesamling med følsomme, groteske og ofte uforløste kompositioner over mellemmenneskelige relationer, drømme og musikalske ambitioner.

Spillelærerinden

Elfriede Jelinek

Psykologisk portræt af en kvinde, voldsomt domineret af sin mor som hun bor sammen med i Wien, der søger sin egen identitet gennem et sadomasochistisk forhold til en elev.

Himmerige og helvede

Jón Kalman Stefánsson

'Himmerige og helvede' er en historie, der i sin smukke enkelhed handler om det svære liv, lyset og den i menneskelivet allestedsnærværende død. 

I stålstormen

Ernst Jünger

Ernst Jüngers 'I stålstormen' er en skildring af Jüngers oplevelser som soldat i Første verdenskrig. Her beskriver han de endeløse bombardementer, de enorme materialeslag og den evigt tilstedeværende død nøgternt og præcist – og uden at der lægges afstand til krigshelvedet!

Senseis mappe

Hiromi Kawakami

Med en nærmest Zen-agtig ro bliver vi stilfærdigt og ad omveje guidet tæt ind på kærlighedens væsen. 'Senseis mappe' er en stærk fortælling om mødet mellem to ensomme sjæle.  

Vejene

Jack Kerouac

I 1940'erne krydsede Jack Kerouac det amerikanske kontinent i bil, bus og på tommelen. Hans oplevelser blev til romanen 'Vejene', som blev hele beatgenerationens bibel.

Gøgereden

Ken Kesey

En ensom høvdings hallucination om et opgør med systematisk undertrykkelse af psykiatriske patienter. 

Originaludgave: 1962

Filmatiseret i 1975 af Milos Forman under titlen "One flew over the cuckoo's nest"

Min kamp 1. bog

Karl Ove Knausgård

'Min kamp' provokerer, vækker til eftertanke og er et unikt eksempel på, at ekstrem selviscenesættelse ikke bare kan skabe populistiske reality-shows, men også stor kunst.

Kærlighedens historie

Nicole Krauss

Nicole Krauss’ roman Kærlighedens historie om tid, erindring, holocaust – og ikke mindst kærlighed – har taget læserne over hele verden med storm. 

Tilværelsens ulidelige lethed

Milan Kundera

Einmal ist keinmal hedder det på tysk. Om dette er sandt eller ej, giver 'Tilværelsens ulidelige lethed 'ikke svar på, men den tvinger én til at tænke over det.

Filmatiseret i 1988 med Juliette Binoche som én af hovedrolleindehaverne. 

Det sorte album

Hanif Kureishi

Det syder af race og rave i Hanif Kureishis 'Det sorte album' – en boblende tur gennem Thatcher's London i 1980'erne.

Vi ses deroppe

Pierre Lemaitre

I Pierre Lemaitres 'Vi ses deroppe' blotlægges krigens ødelæggende kraft – men også de positive ting, som kampens grusomhed kan bringe med sig.

Forberedelse til næste liv

Atticus Lish

Den kinesiske, illegale immigrant Zou Lei søger i New York en vej ud af håbløsheden gennem hårdt arbejde i usle køkkener og ved styrketræning. En dag møder hun den psykisk syge krigsveteran Skinner der værdsætter hendes styrke og omsorg.

Voldens historie

Édouard Louis

Selvbiografisk roman om den vold, der gennemsyrer samfundet og har store konsekvenser for den måde, vi er sammen på. 

Is

Ulla-Lena Lundberg

En ung præst og hans lille familie kommer i 1946 til den yderste skærgård i Ålandsøerne, hvor han har fået embede. De lever i ægteskabelige lykke, men så brister isen, og alt er pludselig ulykke.

Asterios Polyp

David Mazzucchelli

David Mazzucchellis graphic novel 'Asterios Polyp' sprudler af stilistiske udtryk, som tilfører fortællingen en kompleksitet i forholdet mellem fortællingens to udtryk: ord og billeder.

Vejen

Cormac McCarthy

Omstrejfende væsener på jagt efter mad under en sortnende himmel. Cormac McCarthys 'Vejen' er en dystopisk rejse uden andet mål end overlevelse.

Filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road' med Viggo Mortensen i hovedrollen. 

Watchmen

Alan Moore

'Vogterne' fremstår som en dystopi i skyggen af den kolde krig. Her er superheltene ikke længere helte, men mennesker. Verden er moralsk, ikke sort og hvid.

 

1Q84 - bog 1

Haruki Murakami

En mand og en kvinde som leder efter hinanden, en roman om en luftpuppe, en virkelig luftpuppe og to måner, som måske, måske ikke er fiktion - velkommen til '1Q84'. 

Kafka på stranden

Haruki Murakami

I nutidens Japan forenes to skæbner tilfældigt: den unge Kafka Tamura, en intellektuel, der føler sig hjemme i et bibliotek og den gamle Nakata, en analfabet, der elsker naturen og kan tale med katte - Ved mødet genopstår deres historier på magisk vis.

En roman om Jon og hans breve til sin gravide kone, da han opholdt sig i en grotte hen over vinteren og forberedte hendes ankomst og de nye tider

Ófeigur Sigurdsson

Iskolde vintre, jordskælv og vulkanudbrud huserer på Island i 1700-tallet. Jon Steingrimsson skriver breve hjem om arbejdet, livsbetingelserne, maden og savnet.

Renselse

Sofi Oksanen

Skildring af et smerteligt stykke af den europæiske historie og samtidig en indsigtsfuld beretning om, hvad der sker med mennesker, der udsættes for det umenneskelige.

Kattens bord

Michael Ondaatje

Kattens bord er historien om en drengs oplevelser på rejsen fra Sri Lanka til England på et skib i 1954. Gode personkarakteristiker, men rodet indtryk.

Ud og stjæle heste

Per Petterson

At vokse op betyder, at man taber en verden, men får en ny. Det sker for hovedpersonen Trond, der også beskriver det at blive voksen som en intens kropslig erfaring. 

 

Intet nyt fra vestfronten

Erich Maria Remarque

Vi kan ”spille kort, bande og føre krig. Det er ikke meget, når man er tyve år; - det er alt for meget, når man er tyve år”. En ungdom ødelagt af krig: Dét handler 'Intet nyt fra Vestfronten' om.

Originaludgave: 1929

Gilead

Marilynne Robinson

Marilynne Robinsons 'Gilead' er en åben fremlæggelse af det iturevne amerikanske hjerte med borgerkrig, raceopgør, tilgivelse, tro og tab af tro.

Persepolis

Marjane Satrapi

I baggrunden leger nogle piger henrettelse. Marjane Satrapis selvbiografiske graphic novel om at vokse op i Iran gør brug af stærke virkemidler for at vi ikke skal glemme!

Gå væk, Ghana

Taiye Selasi

Hvad sker der med en kernefamile, når kernen forsvinder? Har man en fortid, hvis man ikke kender den? Og hvad betyder ens etnicitet og oprindelse? Disse spørgsmål – og mange flere – tematiseres i Taiye Selasis velskevne værk.

Maus

Art Spiegelman

Hvordan kan livet nogensinde måle sig med at overleve Auschwitz? Spiegelmann skildrer igennem fantastiske tegninger de komplikationer, der opstår, når man er efterfølger af en overlever.

Samlede Tranströmer

Tomas Tranströmer

Tranströmers digte er på én gang enkle og komplekse og åbner en dør til tilværelsens mysterium.

De urolige

Linn Ullmann

Den selvbiografiske roman løftes til nye højder, når Linn Ullmann med sit lyriske sprog skriver om sin opvækst, kærligheden mellem sin berømte forældre og farens sidste tid.

Buenos Aires-kvintetten

Manuel Vázquez Montalbán

Kriminalroman -  Detektiven Carvalho skal opspore en mand, som forsvandt under diktaturet i Argentina -  Under sin søgen oplever han Buenos Aires som et samfund af kyniske overlevere, der helst vil glemme fortiden.

Luftspejling 38

Kjell Westö

Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2014 har skrevet en helt fantastisk og umådelig helstøbt historisk roman om Finland i mellemkrigstiden.

 

Stoner

John Williams

Et almindeligt liv, men en ualmindelig god bog. Denne velfortalte historie om en mand i Missouri i første halvdel af 1900-tallet er amerikansk litteratur, når det er allerbedst!

Kanelbutikkerne

Bruno Schulz

Kanelbutikkerne er en ekstremt sanselig bog – alene titlen dufter så meget, at billederne begynder at myldre rundt i hovedet.
 

Originaludgave: 1934

Den fattige spillemand

Franz Grillparzer

'Den fattige spillemand' er en smuk, bedrøvelig og uudgrundelig historie.