Logo
Bogliste

Analyser fra 2016-2020

Listen indeholder analyser af værker i perioden 2016-2020. 

Bøger på listen

Hvor lyset er

Malene Ravn (f. 1971)

Gribende og velkomponeret roman om Carl Fischer går bag om kunstneren og former den betagende skildring, så blikket vandrer mellem lyset og de mørke skyggesider.

Katalog over katastrofer

Stine Askov

Bengt forbereder sin 14-årige datter Helle på alverdens katastrofer, men dét bliver i sig selv en katastrofe i rasende god roman, der bør blive forfatterens store gennembrud.

100 års ensomhed

Gabriel García Márquez

En gådefuld profeti, der går i opfyldelse, voldsomme og ødelæggende lidenskaber og civilisationens indtog er nogle af hovedingredienserne i denne fantastiske fortælling.

Klokkeren fra Notre-Dame

Victor Hugo

Eller 'Notre-Dame kirken i Paris' er et romantisk mesterværk om Frankrigs middelalder og livet som afvist af fællesskabet.

Legetøj - en roman om en forretning

H.C. Branner

Branner får legende let og spiddende ironisk præsenteret hele sit persongalleriet i spillet om magt og undertrykkelse.

Originaludgave: 1936

De døde fylder dagene med en smag af mønter

Carsten Müller Nielsen

Gennem en historie, der starter i fragmenter, har Carsten Müller Nielsen med sin Tjernobylroman skrevet en bog om menneskers kamp for at holde sig ude af glemslen.

Til min søster

Dy Plambeck

Dy Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i sin smukke og spændstige roman om to søstres løsslupne liv i skyggen af volden.

Frank vender hjem

Kristian Bang Foss

Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag.

Ophav

Eva Tind

En smuk og rørende roman om kunstneren Miriam, arkitekten Kai, datteren Sui og deres individuelle forsøg på at blive dem, de er. Endnu et fremragende værk af Eva Tind.

De nærmeste

Lotte Kirkeby

Anna og hendes søskende skal begrave deres forældre, men der er noget, de er uenige om, i tankevækkende familieroman om de nærmeste, som ikke altid er nærmest.

Hungerhjerte

Karen Fastrup

'Hungerhjerte' er en autofiktiv roman om at blive diagnosticeret med borderline og om at eftertragte nærvær og kærlighed er hjerteskærende læsning.

Guds bedste børn

Morten Pape (f. 1986)

Morten Pape har skrevet sin anden roman, en hjerteskærende og kvalmende fortælling om racisme, vold og svigt.

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

Naja Marie Aidt

Aidts bog er et uafrysteligt mesterværk om den sønderrivende sorg og en stor kærlighedserklæring.

For enden af perronen

Hanne Richardt Beck

Historien om manden på perronen er en god fortælling, som fænger og lever i kraft af sine fremragende tidsbilleder af de seneste 40 år.

Lone Star

Mathilde Walter Clark

Lone Star er en selvbiografisk skildring, der handler om en fraværende far og om at søge sine slægtsmæssige rødder.

Sus

Jonas T. Bengtsson

Sus har et projekt. Hun forbereder sig på sin fars løsladelse, hun vil nemlig slå ham ihjel. Ingen kan som Bengtsson skrive om personer og miljøer fra Danmarks bagside.

Vi er vel helte

Liv Nimand Duvå

Bomstærk debutroman om den unge kvinde Billie, hvis far er dybt alkoholiseret. Her er skam og skuffelser i rigeligt mål, men også omsorg og stor kærlighed.

Lageret Huset Marie

Jonas Eika Rasmussen

Stærk og svævende debutroman, der rummer både poesi, angst og natarbejde – og nedenunder det hele; en ung mands eksistentielle, indre dannelsesrejse.

Sommeren med Ellen

Agnete Friis

Den velsmurte og overraskende roman skildrer en midaldrende mands opgør med fortiden i et vellykket miks af krimi og socialrealisme.

Bedårende

Ida Marie Hede

Eksperimenterende og sprogligt undersøgende fortælling i fire dele med fokus på samliv, død, fødsel og relationer mellem mennesker i spændet mellem jeget og samfundet.

Vivian

Christina Hesselholdt

Suverænt velskreven biografisk roman giver et fragmenteret indblik i den amerikanske gadefotografs liv og balancerer på en knivsæg mellem virkelighed og fiktion.

Piger kan leve længe måske for evigt

Iben Konradi Brodersen

Mønstereleven Gro skal starte i gymnasiet, men hun har ikke lyst. Hun føler sig utilstrækkelig, selvom hun altid har været god til at gå i skole. Mødet med den mystiske Faxe forandrer på mere end én måde alt.

Mor

Maja Lucas

Maja Lucas' roman 'Mor - en historie om blod', er en undergangsfortælling, der siger alle de ting, der ikke må siges, om at blive mor.

Himlen under jorden

Niels Lyngsø

Kan de lyster og længsler, som driver os, også holde os sammen?

Af den anden verden

Svend Åge Madsen

Sprogets og fortællingens udvikling og essens udforskes i Svend Åge Madsens eksperimenterende robinsonade, hvor ikke kun samfundet, men selve hukommelsen er ude af drift.

Spejl, skulder, blink

Dorthe Nors

Dorthe Nors har skrevet en roman om eksistentiel krise, om at være landmenneske i København, og ikke mindst om at være en voksen kvinde. Eller i hvert fald prøve på at være det. De små drys af humor og temperament sætter liv i en grundlæggende og ikke ualvorlig fortælling om ensomhed.

Fryden

Andreas Pedersen

Andreas Pedersens digtsamling, som vandt Blixenprisen 2017 for årets litterære talent, er en yndefuld rumsteren i erindringen og et dybt kærlighedsbrev til familien.

Folkets skønhed

Merete Pryds Helle

'Folkets skønhed' er et hovedværk i Merete Pryds Helles forfatterskab og tegner et unikt portræt af Danmark i den 20. århundrede.

Som om

Kristina Stoltz

En roman om kærlighed og familierelationer i spændet mellem barndommens frie rammer og den moderne kernefamilie. Ikke sådan lige at ryste af sig.

Erindring om kærligheden

Kirsten Thorup

I 'Erindring om kærligheden' formår Kirsten Thorup at kombinere en barsk og smuk fortælling om mor/datter-kærlighed med et portræt af Danmark gennem de sidste 50 år.

Hvor der er fugle

Maren Uthaug

Medrivende slægtsroman fra et vindblæst Norge om blodskam, familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv.

 

Haabet

Mich Vraa

Tankevækkende, spændende og barsk historie om dengang Danmark handlede med slaver og brugte dem til sukkerproduktion på De Vestindiske Øer.

En anden gren

Jesper Wung-Sung

Personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.