Logo
Bogliste

Analyser fra 2010-2015

Listen indeholder analyser af værker fra perioden 2010-2015. 


Vis alle boglister

Bøger på listen

Politisk roman

Lone Aburas

Robert er blevet politisk bevidst og vil huse en illegal indvandrer. Aburas kiler den politiske debat og stillingtagen (eller mangel på samme) ind mellem aftensmaden og vasketøjet.

Sten, saks, papir

Naja Marie Aidt

Thomas' far er død og ved oprydningen finder han et papir med oplysninger, der sætter familien under pres.

Beskyttelseszonen

Henrik Andersen

I 'Beskyttelseszonen' tager Henrik Andersen to oversete emner i skønlitteraturen op: DDR, stasi og fodbold, men også emner som død, hemmeligheder og drømme for familien er i fokus.

Og tilsidst går verden under

Peter Asmussen

En århundrede lang fortælling med kvinden Louise og en lysning ved vandet i centrum. En fin fortælling om tid, arv og miljø som efterlader læseren tankefuld.

Et eventyr

Jonas T. Bengtsson

En blid og barsk, eventyrlig og socialrealistisk roman om forholdet mellem en dreng og hans far set fra barnets synsvinkel.

Bombaygryde

Jens Blendstrup

Jens Blendstrup tegner i 'Bombaygryde' et skævt, komisk, surrealistisk og lidt grotesk portræt af Leif og hans udvikling og modning gennem hans tid som soldat.

Det du mister

Lisbeth Brun

'Det du mister' af Lisbeth Brun er sprogets afdæmpede vuggen gennem sorgfulde landskaber, der er fyldt med alt det, der mistes.

Mitose

Kristian Byskov

Kristian Byskovs prisvindende debutroman 'Mitose' er en fortumlet sci-fi-sump af kroppe, der tilpasser sig en ny virkelighed.  

Den danske borgerkrig 2018-24

Kaspar Colling Nielsen

Fabulerende, absurd og fantastisk. ’Den Danske Borgerkrig 2018-24 er en genial beskrivelse af vores samtid og et velfærdssamfund i dyb krise.

Det blå lys

Stig Dalager

Et liv fra fødsel til død. Det er omfanget af Stig Dalagers bog 'Det blå lys' fra 2012, der fortæller om den polsk-franske fysiker og nobelprismodtager Marie Curies liv. Og Marie Curies liv er i den grad værd at fortælle.

Døden kører Audi

Kristian Bang Foss

Sjov, satirisk og poetisk roman om et roadtrip gennem Europa i kørestol og folkevognsrugbrød.

Siden blev det for pænt

Trisse Gejl

'Siden blev det for pænt' er en samtidsroman om det moderne menneskes jagt efter lykke, selvrealisering og sammenhæng i en sump af selvmedlidenhed og fortrængt smerte.

Ud i det u-løse

Signe Gjessing

Signe Gjessings debutdigte skaber et univers, der rækker fra det mindste til det største, fra en skrøbelig sommerfuglevinge til det bundløse kosmiske rum.

Før vi siger farvel

Jens Christian Grøndahl

Find lommetørklæderne frem! Ny stærk kærlighedshistorie fra Jens Christian Grøndahl om rodløshed og om at blive forladt.

Ulven

Katrine Marie Guldager

Medrivende og velskrevet familiehistorie fra tiden omkring 2. verdenskrig, hvor menneskers både lyse og mørke sider er på spil.

Yahya Hassan

Yahya Hassan

Yahya Hassans digtsamling er blevet den største bombe i dansk litteratur i mange år. 

Hvis det er

Helle Helle

En berusende læseoplevelse! Med en stærk undertone af vemod er Helle Helles stemme endnu smukkere og mere insisterende end nogensinde i denne roman.

Kongens kvinder

Maria Helleberg

Kongens kvinder er først og fremmest et historisk portræt af tre helt centrale kvindeskikkelser i den sene renæssance i Danmark, men også en roman om begær i alle afskygninger.

Indvandreren

Olav Hergel

Politisk og etisk spændingsroman om dansk udlændingedebat og om at søge sandheden, når medier og politisk spin er med til at fordreje billedet af sandheden.

Midt i den blanke nat

Sven Holm

Toptunede mandlige kønsorganer rejser sig stolte og uforfærdede hen over siderne på Sven Holms novellesamling 'Midt i den blanke nat'.

På træk

Kamilla Hega Holst

'På træk' bevæger sig i eksistensens gråzoner og undersøger menneskelige relationer i en tosporet destruktionsfortælling om kvinden Kaya i sexturismens Pattaya.

Effekten af Susan

Peter Høeg

Peter Høegs 'Effekten af Susan' er en samfundskritisk spændingsroman, hvor vi følger eksperimentalfysiker Susans kamp for at overleve og forstå sig selv i et samfund på randen af undergang. Det er en roman fyldt med naturvidenskab, psykologisk indsigt og et bud på det centrale i livet.

Sorg og camping

Lone Hørslev

Fortiden er campingidyl og hvæsende modstand i Lone Hørslevs 'Sorg og camping', der er et retro-skarpt billede af 80'ernes udkantsdanmark.

Den første sten

Carsten Jensen

Carsten Jensens spændingsroman angriber den offentlige forestilling om krigen i Afghanistan i et hovedkulds blodigt tankeeksperiment. 

Den sønderjyske farm

Erling Jepsen

I sin nye roman tager Erling Jepsen igen en svingom med lokalsamfundet i Gram i Sønderjylland. 

En ny tid

Ida Jessen

Et underspillet portræt af en kvindeskæbne og en provinsby i begyndelsen af det tyvende århundrede, der kalder på stilfærdig eftertanke. 

Hallerne

Josefine Klougart

Barske blottelser og voldelige overgreb krakelerer ud gennem sproget i Josefine Klougarts 'Hallerne'.

Om mørke

Josefine Klougart

Lyrisk, sanselig og katastrofemættet roman om mørket i mennesket, i dagen og i årstiden. Rust dig til en udfordrende læseoplevelse om skønhed og grimheden i det hele.

Homo sapienne

Nviaq Korneliussen

Det er svært ikke at lade sig bevæge af Niviaq Korneliussens rå men alligevel porøse debutroman om fem unge grønlænderes liv.

Det dobbelte land

Birgithe Kosović

Gentagelsens grusomhed udfoldes intenst og autentisk i roman om krigen på Balkan baseret på autentiske begivenheder i forfatterens slægtshistorie.

Profeterne i Evighedsfjorden

Kim Leine

Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.

 

Hildegard

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

En litterær biografi, der får en af de største kvindeskikkelser fra middelalderen til at træde lyslevende ud af historiens mørke.

Godhavn

Iben Mondrup

Det er familiens tre børn, som fortæller i dette følsomme og sansemættede portræt af en dansk udflytterfamilies hverdag i Grønland.

Kvinden i korshæren

Henning Mortensen (f. 1939)

I 'Kvinden i korshæren' fremskriver Henning Mortensen Københavns skæve eksistenser. Romanen byder på forskellige tolkningsmuligheder og betydninger, men er mest af alt en svimlende metalitterær leg med sprog, genrer og huller.

Nielsine

Ina Munch Christensen

Ina Munch Christensens debutroman er stærk, smertelig og stakåndet prosa om diagnoser og flydende seksualitet.

Sommerbarn

Kirsten Myers

'Sommerbarn' er en grum historie, som skildrer en familie i opløsning og bliver samtidig også en skildring af mangel på menneskelig anerkendelse, forståelse og kærlighed.

Burgundia

Hans Henrik Møller

'Burgundia' er en leksikalsk beskrivelse af Bornholms geografi og en krønike om slægterne Holm og Lind fra 1872-1958, fortalt i en vekslen mellem fornuft og følelse.

Det nemme og det ensomme

Asta Olivia Nordenhof

Med en sprællende humor og en sart udsathed henvender Nordenhofs digte sig direkte og overrumplende til sine læsere på en måde, hvor det private også bliver politisk.

Kantslag

Dorthe Nors

Dorthe Nors' forskudte gennembrudsbog slår lige så hårdt som titlen lover.

Min mor siger

Stine Pilgaard

Stine Pilgaards romandebut om et knust hjerte, Kingo og Kings, gode hensigter og moralsk opbakning er en perle af sprogligt overskud. 

Brun mands byrde

Hassan Preisler

Debutanten og prisvinderen Hassan Preisler løfter 'Brun mands byrde' i et opgør med godhedsindustrien. Alt sammen skrevet i et sprog, der heftigt, nonchalant og originalt bruser sin lyst til at skabe, underholde og overraske ud over læseren

Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet

Bjørn Rasmussen

Bjørn Rasmussens debutroman udstiller den frit fabulerende aggressive destruktivitet under et slør af dokumentariske effekter.

Lageret Huset Marie

Jonas Eika Rasmussen

Stærk og svævende debutroman, der rummer både poesi, angst og natarbejde – og nedenunder det hele; en ung mands eksistentielle, indre dannelsesrejse.

Gavrilo Princip

Henrik Rehr

Henrik Rehrs grafiske fortælling om manden, der fik Europa til at eksplodere, er indlejret i en foruroligende, skraveret dunkelhed.

Forbandede yngel

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Gribende og barsk læsning om en familie, hvor man gjorde ikke bare ét barn fortræd, men alle fire søskende.

Den stjålne vej

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Barsk og virkelighedsnær fortælling om tre afghanske skæbner, der med livet som indsats kæmper for rettigheder og retfærdighed.

Harpiks

Ane Riel

Suverænt vellykket og underfundigt værk om familien Haarder, der lever livet på Hovedet blandt uanede mængder af ting og sager. 

Flex death

Jonas Rolsted

Lyrisk kortprosa der i en flydende bevidsthedsstrøm indfølt og lavmælt blander fragmenter af erindring, hverdagsliv og metapoetiske overvejelser over erindring, skrift og kunst.

Fjer

Ursula Scavenius

Ursula Scavenius debuterer med mørke og dystre og samtidig smukke og poetiske fortællinger. Endnu en spændende stemme i den nye danske litteratur.

Hvad mener du med vi

Jacob Skyggebjerg

Skyggebjerg kan som ingen anden skrive tingene præcis som de er. Hans anden roman er ren røv at trutte. Værsgo: Et stykke med virkelighed. Læs den, før du tager på højskole.

Vor tids helt

Jacob Skyggebjerg

Stoffer, svigt og spanskundervisning. Forelskelse og forældre. Kriminalitet og klamme kælderrum. Det er historien om en ung mands liv på skyggesiden af Danmark.

I civil

Amalie Smith

Samling er undertitlen på Amalie Smiths nye digtsamling, der er en unik hybrid om sorg og kærlighed med et stærkt fokus på kroppen og 'samlingen'.

Hjertet slår og slår

Jens Smærup Sørensen

Fremragende roman, der i tilbageblik beretter om et far-søn forhold i 1950´ernes landbosamfund.

Tilfældets gud

Kirsten Thorup

I skarp kontrast mellem rig og fattig peger Kirsten Thorup på begrænsningerne og mulighederne i det liv, vi lever og byder hinanden.

Han

Eva Tind

Med en faktisk rejse til Nordkorea som fundament har Eva Tind (igen) begået et både rørende smukt og nøgent nøgternt værk om identitet, søgen og ophav.

Koordinater

Amalie Laulund Trudsø

I debuten fra Amalie Laulund Trudsø kædes kendte gader i København sammen med poetiske beskrivelser af ungdommens op- og nedture.

Og sådan blev det

Maren Uthaug

Maren Uthaugs debutroman 'Og sådan blev det' er en grum barndomserindring om at blive trukket op med rode, om familiehemmeligheder, savn og ubrydelig kærlighed, der overlever på trods.

Det syvende barn

Erik Valeur

En gådefuld, sjælfuld og spændende roman om syv adoptivbørn, der er viklet ind i et spind af løgne og fortielser.

Vinder af Glasnøglen 2012.

Opland

Jens Vilstrup

En ufiltreret skildring af en dysfunktionel familie i et nødspor, hvor fysisk vold og psykisk terror har gennemtæret al fernis i husets fire vægge. 

Et liv i almindelighed

Bent Vinn Nielsen

”Et liv i almindelighed, det var hvad man kunne få” siger hovedpersonen i 'Et liv i almindelighed' – og det har han ret i, men et liv i almindelighed er absolut ikke et kedeligt liv!

Stoner

John Williams

Et almindeligt liv, men en ualmindelig god bog. Denne velfortalte historie om en mand i Missouri i første halvdel af 1900-tallet er amerikansk litteratur, når det er allerbedst!

Nær og fjern

Dorrit Willumsen

En lille gruppe menneskeskæbner væves ind og ud mellem hinanden i en sammenfiltret, usammenhængende og drømmeagtig tilværelse, hvor alting konstant truer med at krakelere.

Digte 2014

Theis Ørntoft

Theis Ørntoft skriver apokalypsen og samfundets undergang frem, så det er en fryd for læseren.