Logo
Bogliste

Analyser fra 2006-2009

Listen indeholder analyser af værker fra dansk litteraturhistorie i perioden 2006-2009. 


Vis alle boglister

Bøger på listen

Bavian

Naja Marie Aidt

Noveller om hverdagsagtige episoder, der under overfladen måske slet ikke er så små og ubetydelige endda. 

Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2008

Havet er en scene

Ursula Andkjær Olsen

Ursula Andkjær Olsens digtsamling 'Havet er en scene' er på én gang tidstypisk og tidløs og stiller radikale spørgsmål til forståelsen af den moderne identitet.

Rådhusklatreren

Kim Blæsbjerg

Kim Blæsbjergs frit fabulerende og forførende slægtsroman 'Rådhusklatreren' beretter om livet bag de lukkede døre i fire generationer af familien Lundstrøm.

Apropos Opa

Julia Butschkow

Med sproglig præcision, afdæmpet ironi og ømhed skildrer Julia Butschkow i Apropos Opa en ung kvindes undersøgelse af sammenhængen mellem sin egen historie og sin farfars fortid som nazist.

Afgrundens rand

Christian Dorph og Simon Pasternak

'Afgrundens rand' er andet bind i forfatterduoen Dorphs og Pasternaks ambitiøse projekt om at fortælle den sidste fjerdedel af det 20. århundredes danmarkshistorie i en krimiserie.

Originaludgave: 2007

Liberty

Jakob Ejersbo

Drømmen om friheden og uafhængigheden er et dunkende diskotek i Jakob Ejersbos Liberty, der sprudler af rå realisme og sort-hvide kontraster.

 

Ubevidst rødgang

Lars Frost

Lars Frost roman om 70erne fjerner den mening, der er knyttet til steder og mennesker. Livet og bygninger skabes med et begrænset udsyn og fortælles på samme måde.

 

Dinosaurens fjer

Sissel-Jo Gazan

Det klassiske, nordiske femi-krimiplot fornægter sig ikke i Sissel-Jo Gazans moppedreng 'Dinosaurens fjer'. Men rundt om krimiskelettet udfolder der sig et sirligt net.

Patriarken

Trisse Gejl

Trisse Gejl har skrevet en samtidsroman om de gamle familiestrukturers fald, om ”det gamle Danmarks” udfordringer, men ikke mindst om savn og afmagt i forholdet mellem datter og far.

Fire dage i marts

Jens Christian Grøndahl

Fire dage i marts er et rammende kvindeportræt, hvor Jens Christian Grøndahl stiller skarpt på de mønstre, som kendetegner forholdet mellem tre generationer af kvinder.

En dråbe i havet

Kirsten Hammann

Med 'En dråbe i havet' har Kirsten Hammann skrevet en roman, der for et kort øjeblik kaster ringe i det hav af problemer, der omgiver lille Danmark.

Ned til hundene

Helle Helle

Helle Helle har gjort det igen igen! Mesterlig, minimalistisk hverdagsprosa om en kvindes møde med venlige fremmede i en provinsudørk som kragerne har opgivet at flyve ud til.

Hej menneske

Merete Pryds Helle

Romanen er et form- og genreeksperiment om det moderne menneskes tilblivelse og en filosoferende beskrivelse af tidens gang krydret med en leg med forholdet mellem fakta og fiktion.

Oh, Romeo

Merete Pryds Helle

En realistisk samtidsroman om to unge menneskers umulige kærlighed, skrevet over William Shakespeares tragedie Romeo og Julie.

Dagmar

Maria Helleberg

Kontrasten mellem en barndom badet i kærlighed og respekt og et voksenliv i evig kamp og misforståelse var på alle måder overvældende for prinsesse Dagmar.

 

Jeg ved ikke om den slags tanker er normale

Lone Hørslev

Selvbiografi og selvperformance går hånd i hånd i Lone Hørslevs digtsamling 'Jeg ved ikke om den slags tanker er normale'.

Vi, de druknede

Carsten Jensen

Her er skibskatastrofer, død, had og længsel. Historier om helte og skurke i en sjældent vellykket cocktail af en storslået generationsroman om Marstal og de syv verdenshave.

Børnene

Ida Jessen

Med voldsomhed rører menneskene hinanden i 'Børnene'. Ida Jessens psykologiske realisme slår endnu engang alt. Fantastisk roman!

Mordet på Halland

Pia Juul

Fortælleren Bess beretter om mordet på sin mand Halland, en gådefuld, indviklet og forvirrende historie om løgn og bedrag med mange vildspor og løse ender.

 

Hestenes øjne

Hans Otto Jørgensen

Hans Otto Jørgensen beskriver i 'Hestenes øjne' sin opvækst på landet i 1950-60’erne. Det bliver en fortælling om tab, om død og om at blive sig selv – på godt og ondt.

Længsel på bestilling

Janina Katz

I 'Længsel på bestilling' kaster Katz sig over de store eksistentielle emner med en legende lethed, som kaster et upatetisk skær over den melankoli, der udgør romanens grundtone.

Julius' afsind

Rune T. Kidde

Gru og skæmt går hånd i hånd i Rune T. Kiddes 'Julius’ afsind', der ikke ligner noget som helst andet i dansk litteratur.

Den forelskede unge

Marianne Larsen

Den store og forunderlige verden på Sjælland set gennem en lille piges øjne. Intenst og smukt tidsbillede fra 50'erne. Alt afhænger af øjnene, der ser.

Valdemarsdag

Kim Leine

I en nøgtern, affektløs tone har Kim Leine skabt en portrætroman om sin farfar, der udførte og blev dømt for mordet på vognmand Weiche.

Mange sære ting for

Svend Åge Madsen

Sprudlende og filosofisk kriminalroman om at jagte sandheden, og om at turde se sandheden i øjnene, når man måske møder den.

Blå bror

Ib Michael

'Blå bror' er Ib Michaels hyldest til ungdommen, til tiden i 60´erne og til alle former for kunst.

Den som blinker er bange for døden

Knud Romer

Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.

Du som er i himlen

Morten Sabroe

Fantastisk velskrevet roman om en mand, der drog ud for at gennemskue Hillary Clinton, men som vendte hjem med sin egen mor.

Mærkedage

Jens Smærup Sørensen

Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.

Tarkovskijs heste

Pia Tafdrup

Digte som kærligt og vemodigt skildrer forfatterens far, som i sin høje alder langsomt blev borte i demens

Førkrigstid

Kirsten Thorup

Kirsten Thorups roman 'Førkrigstid' udtrykker allerede denne spænding mellem idyl og farer i romanens titel.

Aldrig så jeg så dejligt et bjerg

Robert Zola Christensen

Gymnasielæreren og mønsterbryderen Allan drikker og ser på sit liv med fransk kæreste, bedstefaren Hurtig-Carl og en opvækst i Danmark fra 1960'erne og frem.