Logo
Bogliste

Analyser fra 1970'erne

Listen indeholder analyser af værker fra dansk litteraturhistorie i perioden 1970-1979.

Bøger på listen

Svantes viser

Benny Andersen (f. 1929)

Svantes viser er en lille roman, der på én og samme gang gengiver de folkekære viser og samtidig fortæller om Benny Andersens venskab med den opdigtede viseskriver Svante.

Tryghedsnarkomaner & Hold kæft og vær smuk

Vita Andersen

Digte og noveller fra 1970’erne, hvor ensomhed og ensformighed står som fællesnævner for kvinder, der er ofre i en mandsdomineret verden.

Kærestesorg

Kristen Bjørnkjær

Digte om forelskelse og kærlighed, set under alle mulige forskellige synsvinkler

Bevisets stilling

Anders Bodelsen

En taxachauffør i en dansk provinsby anklages for mord, og skønt politiet frafalder anklagen, bliver hans tilværelse ødelagt

Eline Bessers læretid

Jytte Borberg

Roman fra århundredskiftet om en tjenestepiges bevidstgørelse om sin køns- og klasseundertrykkelse

Creme fraiche

Suzanne Brøgger

Suzanne Brøgger giver ordet til et aktivt handlende, skabende, selviscenesættende, kropsbevidst og kvindeligt subjekt i sin selvbiografiske føljeton.

Originaludgave: 1978

Salthandlerskens hus

Cecil Bødker

Originaludgave: 1972
Beretning om Cecil Bødkers tre måneders ophold i en etiopisk bjerglandsby hos en enke med ni børn og om to af salthandlerskens døtres senere optagelse i Cecil Bødkers familie i Danmark.

En fridag til fru Larsen

Martha Christensen (f. 1926)

En specialiseret beskrivelse af, hvordan almindelige menneskers liv og psyke påvirkes af de sociale vilkår og omgivelser.

Vilhelms værelse

Tove Ditlevsen

Indædt had og lidenskabelig kærlighed går hånd i hånd. Evigt unge Tove Ditlevsen skriver i 1975 om kærlighedens kvaler i sin sidste roman, den hudløse ’Vilhelms værelse’.

Hvad tænkte egentlig Arendse?

Jette Drewsen

Om Ursulas daglige trummerum med to små børn i et ungt ægteskab i en forstads-soveby

Victoria og verdensrevolutionen

Inge Eriksen (f. 1935)

Roman om revolutionen i et fiktivt sydamerikansk land. Hovedpersonen Victoria følges fra de revolutionære gruppers start over magtovertagelsen til opbygningen af de nye samfund.

Visse hensyn

Christian Kampmann

Christian Kampmanns 4-binds-beretning om denne københavnske overklassefamilies storhed og fald har alt det, der skal til for at skabe en bestseller.

Anarkotika

Peter Laugesen (f. 1942)

Peter Laugesen skriver i traditionen efter 50’ernes amerikanske beat-digtere - hurtig, direkte og spontan. 'Anarkotika' er hans 12. digtsamling siden debuten i 1967.

Originaludgave: 1975

Tilbage til Anholt

Vagn Lundbye

Jonas rejser til Anholt for at opklare sin bedstefars død i 1903, men søger samtidig at finde tilbage til det oprindelige i sig selv

Tugt og utugt i mellemtiden

Svend Åge Madsen (f. 1939)

I murstensromanen 'Tugt og utugt i mellemtiden' kulminerer Svend Åge Madsens erfaringer og tendenser, som kendetegner udviklingen i Madsens forfatterskab. 

Originaludgave: 1976

Kritik af tavsheden

Ivan Malinowski

Kritik af tavsheden udgivet 1974 er en af de vigtigste politiske digtsamlinger fra 70’erne og fasttømrer Malinowski som en digter med en skarp sans for sprog og samfund.

Originaludgave: 1974

Fodboldenglen

Hans-Jørgen Nielsen (f. 1941)

Med Fodboldenglen skaffede Hans-Jørgen Nielsen sig en betydelig plads i den folkelige, danske litteratur. Bogen opnåede høje salgstal og flere betegnede den som 70’ernes generationsroman og en ægte dansk klassiker.

Originaludgave: 1979

ballader om vold og ømhed

Lean Nielsen (f. 1935)

Originaludgave: 1976

Argumenter for benådning

Peter Seeberg (f. 1925)

Peter Seeberg mestrede om nogen at skrive både med humor, alvor og overbærenhed om det alment menneskelige. Det er stor fortællekunst i et tidløst univers.

Originaludgave: 1976

Medløberen

Tage Skou-Hansen

Den 40-årige skilsmisseadvokat og fodboldentusiast, Holger Mikkelsen fortæller sin spændende livshistorie til veninden Bente, hvorved han belyser væsentlige sider af sport, kærlighed og samfund

Livets hastighed

Michael Strunge

I 'Livets hastighed' demonstrerer 20-årige Strunge en sproglig virtuositet og iscenesætter sig selv som et nyt navn på den danske litterære scene.

Originaludgave: 1978

Baby

Kirsten Thorup

Thorups romandebut er karakteristisk både for forfatterskabet og for udviklingen af romanprosaen i kølvandet på de forgående årtiers modernistiske romaner. 

Originaludgave: 1973

Vinterbørn

Dea Trier Mørch

Dea Trier Mørchs roman 'Vinterbørn' tegner et realistisk og stærkt samfundbillede af 1970’erne set fra vidt forskellige kvinders synsvinkler.

Originaludgave: 1976

Vangede billeder

Dan Turèll

En introduktion til Dan Turèlls forfatterskab kan begynde her, hvor læseren møder det miljø, forfatteren voksede op i og senere ud af.

Oprindelig udgivet: 1975

Arbejdssky

Bent Vinn Nielsen

Arbejdssky er ikke til at komme udenom, dels som et hovedværk i 70’ernes litterære samfundskritik, dels som en mursten i et forfatterskab, der tæller både romaner og tv- og radiospil.

Originaludgave: 1978