Logo
Bogliste

Børnelitterære fyrtårne: 2010'erne

Den danske børnelitteratur viser et overskud af originalitet i alverdens afskygninger, både i ord, billede og tanke. Listen indeholder udvalgte highlights fra 2010'erne.

Bøger på listen

Lille Frøken Pingelpot

Marianne Iben Hansen

Marianne Iben Hansen er en uovertruffen versemager og Charlotte Pardis illustrationer fuldender historien om en helt særlig kyllings trængsler i hønsegården.

Vitello redder verden

Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen

Charmerende Vitello løber aldrig tør for idéer, men hans frodige fantasi bringer ham gang på gang i vanskeligheder. Også når han ellers forsøger at redde verden.

Mimbo Jimbo og den lange vinter

Jakob Martin Strid

En stor bog fra en stor børnebogsforfatter.

Skyggefugl

Tina Sakura Bestle

Skyggefugl er en klassisk ”ud og hjem” fortælling med hang til det groteske og finurlige, der udfordrer både poetisk og faktuelt og sender (højt)læseren på en rejse af de bedre inden for genren. 

Sallys far er sygt pinlig

Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen (Ill.)

Sallys far lyver, prutter og opfører sig som et barn i Brunstrøms og Christoffersens sjove billedbøger, der i takt med trenden i børnelitteraturen har faren som primær omsorgsperson.

Dyr med pels - og uden

Hanne Kvist

Freddy flytter tit og er ret god til at skifte skole. Han har en rigtig god ven, Eskild, og de har en dyreklub og lægger store planer.

Nivemaskinen

Anita Krumbach

En alvorlig historie om alvorlige emner som mobning, angst og vrede. ’Nivemaskinen’ er en af årets bedste børneudgivelser.

Magnolia af Skagerrak

Bent Haller

Tag med Magnolia på sommerferie hos bedsteforældrene ved Skagerrak. En herlig tur med Magnolias storebror på otte år og hendes to kusiner. 

Vildheks

Lene Kaaberbøl

I en blanding mellem magi og genkendelige tanker fra unge pigers hverdag har Kaaberbøl skabt en gribende og vedkommende fantasyfortælling.

Anton og den tungeste byrde

Katrine Marie Guldager

Det er befriende med en billedbog, som er på barnets side og undlader at slå sorg og bekymring hen som noget, der går over.

Alfred og gabestokken

Jesper Wung-Sung

Wung-Sung kan som ingen anden sætte ord på det at være anderledes. Her i et forunderligt og smukt illustreret eventyr for børn.

Ternet Ninja - bind 1

Anders Matthesen

Matthesens krøllede hjerne fortæller om børnearbejde, kærlighed og en hævngerrig ninjabamse i samme bog. Alle klicheer er i spil på en fuldstændig genial måde.

 

Skæbnemageren

Kenneth Bøgh Andersen

Skæbnemageren er en graphic novel om mørke ønsker, jalousi, fortrydelse og mod. Det er en historie om at finde sig selv, om at påberåbe sig retten til at have en fri vilje og til selv at skabe sin skæbne - også selv om man er en figur i en historie.

Fuglemanden

Sarah Engell

Angst er ikke for børn. Det burde det ikke være. Men Sarah Engell og Lilian Brøggers grafiske roman om angst og psykisk sygdom er i den grad for både (store) børn og voksne.