Mord i mørket
Da Dan Turèll i 1981 udsendte dette første bind i Mord-serien, gjorde de akademiske meningsdannere, hvad de kunne, for at pleje krimigenrens blakkede ry.
Her et udvalg af de danske romaner, der satte præg på 1980'ernes læsning.
Da Dan Turèll i 1981 udsendte dette første bind i Mord-serien, gjorde de akademiske meningsdannere, hvad de kunne, for at pleje krimigenrens blakkede ry.
Hun er døbt Thomasine. Der er mand i hendes navn. ”Han var hensynsløs og dumdristig, altid parat til at sprænge det gamle og prøve det nye med en rystende evne til at påføre andre lidelse.” Sådan er hun på godt og ondt.
Lige som vi tror os sikre og tillidsfulde i forhold til vores omverden, ændrer den sig. Denne erfaring er udgangspunktet i Den blanke sol.
Originaludgave 1985
Under den traditionsrige sommerfest i kolonihaven sidder Karl Aage og genoplever sit lange samliv med Regitze, der altid har været den handlekraftige af de to.
Originaludgave: 1987
Farverig fortælling om dyrlægefamilien Bech og et tidsbillede af efterkrigstiden i Danmark.
Klaus Lynggaard fik sit absolutte gennembrud med ungdomsromanen 'Martin og Victoria', der giver et detaljeret indblik i 1970’ernes ungdomsgeneration.
Voldsomt charmerende fremtidsscenarie skrevet af Aarhus-forfatteren Svend Åge Madsen. En historie, som i det små også handler om det store.
Originaludgave 1980
Med sit blik på mennesket åbner 'Himmel og helvede' op for flertydigheden, og der bliver insisteret på forandringen som en menneskelig mulighed.
Dorrit Willumsen skriver altid om kærlighedens fravær. Om personer, der ikke er elskede, ikke kan elske eller ikke vil. Og den historiske roman 'Marie' er ingen undtagelse.
'Dystopia' er en klassisk fantasyfortælling om en farefuld rejse ud for at bekæmpe det onde og bringe lyset tilbage.
Originaludgave: 1989
Ungdomsroman om kærlighed, sommer og slangen i græsset. Om den sidste ubekymrede sommer, sommeren inden alt bliver anderledes.
At fortælle menneskene er en klassiker. En stor roman med uendelig rækkevidde og et vidt forgrenet og filosoferende blik på menneskeheden.
Originaludgave: 1989
Med vanlig sans for sprogblomster og prydede sætningskonstruktioner slår Ib Michael sig løs med en gribende historie om identitet og Syndefaldet.
Juliane Preisler pendulerer mellem en umiddelbar lykketilstand og en dyb usikkerhed i den lyriske novellesamling 'Standset aften'.
'Om fjorten dage' kan betragtes som en modernistisk kulmination med referencer til tidligere og samtidig eksperimenterende værker.
Originaludgave: 1981
Psykologisk portræt af, hvordan en umiddelbart velfungerende pige rammes af anoreksi, og hvordan sygdommen påvirker hele familien.
Originaludgave: 1982
Guldkuglen bæres frem af en række overnaturlige elementer, der afspejler Hanne Marie Svendsens inspiration fra den sydamerikanske litteraturs magiske realisme.
Med tre årtier på bagen er Brylds trilogi stadig en af de mest livsbekræftende og dybtfølte ungdomsromaner om overgangen fra barn til voksen.