Logo
Bogliste

Menneskets forhold til naturen

Naturen omkranser os, former os, udfordrer os og inspirerer os. Vores forhold til naturen er en uendelig kilde til fascination, og det er det, disse bøger udforsker.

Hvordan mennesket opfatter og interagerer med naturen, ændrer sig over tid og kulturelle kontekster, og det er dette dynamiske forhold, der gør disse bøger så spændende. Fra episke romaner, der skildrer menneskets stræben efter at tæmme og kontrollere naturen, til moderne fortolkninger, der betragter os som en del af et større, levende økosystem.

Listen indeholder både klassikere og nyere værker; fra Herman Melvilles verdenslitterære mastodont om kaptajn Ahabs gale jagt efter den store hvide hval, til nyere eco-fiction og postapokalyptiske digte om en klode i krise.

Bøger på listen

Vandrefalken

J. A. Baker

Bakers litterære perle tvinger læseren til at stoppe op og nyde verden omkring sig. Et enestående møde mellem natur og poesi.

Havet og mennesket

Patrick Svensson

Velresearchet og fængende fagbog om de mennesker, som har kortlagt, undersøgt og ladet sig fortabe i havet.

Rans vilje

Peder Frederik Jensen

Menneskets eviggyldige kamp med naturen udspiller sig i Peder Frederik Jensens mytologiske historiske roman.

Bøgetid

Nanna Storr-Hansen

Nanna Storr-Hansen skriver med et kraftfuldt bundtræk, der lige lovlig økopolitisk forbinder moseligenes stenalder med vores senmoderne tid.

En linje i verden

Dorthe Nors

Forfatter Dorthe Nors og fotograf Henrik Saxgren står bag den smukke bog, der beskriver kystlinjen fra Skagen til Huisduinen i Holland.

Rosarium

Charlotte Weitze

Realisme, myte, videnskab og fantasi forenes i Weitzes slægts- og klimaroman om en ny menneskelig livsform med planteegenskaber.

Klinten

Jens Smærup Sørensen

Smærup Sørensen stiller skarpt på menneskets manglende fællesskaber, fremmedgørelse og klimaforandringer i et højaktuelt, stille og gribende villavejsdrama.

Walden

Henry Thoreau

'Walden' er den ultimative livsstils-og selvhjælpsbog om det selvvalgte eksil fjernt fra dagligdagens stress og unødvendigheder.

Originaludgave: 1854

Alle himlens fugle

Rakel Haslund-Gjerrild

Postapokalyptisk roman om afgrundsdyb ensomhed og moder naturs utæmmelige kraft, der tager over, når alt andet forsvinder. En veritabel perle, der rykker i sjæl og hjerte.

Gå eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv

Tomas Espedal

Bogen er lille af omfang, men vi kommer langt omkring. Det er både rejseskildring, dagbog og essay. 

Humlen ved det hele

Dave Goulson

Her er noget så overraskende som en selvbiografisk biologi bog om bier, som både er underholdende og poetisk. En kærlig og tankevækkende skildring af forfatterens og humlebiernes liv.

Træernes hemmelige liv

Peter Wohlleben

Præsentation af træernes liv, kommunikation, kærlighed og følelser, hvor forfatteren, som er skovfoged, trækker både på egne erfaringer og på de nyere videnskabelige opdagelser.

Moby Dick

Herman Melville

Fornem nyoversættelse af et af verdenslitteraturens mesterværker.

Menneskedyret

Ida Monrad Graunbøl (f. 1981)

Poetisk og potent digtroman om kærlighed, ensomhed, og om hvor svært det kan være at skabe relationer. 

Effekten af Susan

Peter Høeg

Peter Høegs 'Effekten af Susan' er en samfundskritisk spændingsroman, hvor vi følger eksperimentalfysiker Susans kamp for at overleve og forstå sig selv i et samfund på randen af undergang. Det er en roman fyldt med naturvidenskab, psykologisk indsigt og et bud på det centrale i livet.

År 9 efter Loopet

Peter Adolphsen

Palle alene i verden - nu for voksne. Mark er tilsyneladende det eneste levende menneske tilbage i verden. Eller er han? Sjov og velskrevet roman om en verden i loop.

De usynlige

Roy Jacobsen

Ingrid vokser op på en lille isoleret ø i Nordnorge, hvor naturen råder, og hvor der skal arbejdes hårdt for eksistensen

Himmerige og helvede

Jón Kalman Stefánsson

'Himmerige og helvede' er en historie, der i sin smukke enkelhed handler om det svære liv, lyset og den i menneskelivet allestedsnærværende død. 

Stigninger og fald

Josefine Klougart

Sansemættet, poetisk og meget talentfuld debutroman om barndommens landskab. 

Ind i vildmarken

Jon Krakauer

Beretningen om Christopher Johnson McCandless (1968-1992), der vender civilisationen ryggen og drager ud i Alaskas vildmark, hvor hans lig findes fire måneder senere.

De søvnløse

Kim Leine

Kim Leine udfolder alle sine sproglige og litterære talenter i en generøs og humoristisk fortælling, der foregår i et døgn på et sygehus i en lille bygd i Østgrønland i 2025, mens krigen raser i Europa.

Doppler

Erlend Loe

I en hverdag med pres, krav og konventioner undersøger Erlend Loe, om udvejen ligger i et selvrealiserende projekt præget af den ultimative frihed og ansvarsløshed.

Biernes historie

Maja Lunde

Bier betyder alt for den engelske frøhandler William i 1852, for den amerikanske biavler George i 2007 og for den kinesiske håndbestøver Tao i 2098 og for deres familieliv.

Tilbage til unaturen

Rasmus Nikolajsen

Refleksioner over temaet mennesket i naturen og stærke sanseindtryk af solnedgange og ophold i det fri, hvor digtene er skrevet.

Giraffens hals

Judith Schalansky

Naturen har altid ret – eller har den? Det er spørgsmålet i den fine lille roman om den tyske biologilærer Inge Lohmark og hendes livssyn.a

Den afskyelige

Charlotte Weitze

Kærlighed, overlevelse og fanatisme væves sammen i Charlotte Weitzes roman, der leverer et humoristisk men alvorligt indspark i klimadebatten.

Til fyret

Virginia Woolf

Vær ikke bange for Virginia Woolf, hvis delvist biografiske roman er udkommet i Rosinantes klassikerserie med kyndigt forord.

Originaludgave: 1927

 

Digte 2014

Theis Ørntoft

Theis Ørntoft skriver apokalypsen og samfundets undergang frem, så det er en fryd for læseren.

Sneleoparden

Sylvain Tesson

En hyldest til natures egenrådige klokkeslæt, til rejseglæden og til at hvile i livets ventepositioner. Et eftertænksomt opråb om at leve lidenskabeligt og opmærksomt.

Guldstøv

Ibrāhīm al-Kūnī

Storslået, poetisk roman om nomadelivet i Saharaørkenen og det ubrydelige bånd mellem mennesker og dyr.