Logo
Bogliste

Klassiske essays

Essayet er en helt særlig litterær genre bygget op af fri, skriftlig leg og tankeeksperimenter. Genren har eksisteret i århundreder og mange klassiske forfattere har skrevet sig ind i genren med den fabulerende og ofte kritiske tænkning.

Bøger på listen

Om sandhed og løgn i politik : to essays

Hannah Arendt

Arendts essays om sandhed og løgn i den politiske verden blev udgivet for cirka 50 år siden. Man ville næppe have forestillet sig, hvor aktuelle de er i dag.

Sit eget værelse

Virginia Woolf

Woolf undersøger i dette klassiske essay, hvilke betingelser der er nødvendige for skabelsen af kunstværker og litteratur. Det er yderst interessant læsning – også i 2023.

Essays : Del af labyrinten / Hemmelighedstilstanden

Inger Christensen (f. 1935)

I denne samlede udgave af Inger Christensen essays fremskriver mesterdigteren poetik, filosofi og erindringer i et strømmende, poetisk sprog.

En sommer med Montaigne

Michel de Montaigne

Lyslevende formidling og introduktion til Michel de Montaignes essays af den franske Montaigneforsker, Antoine Compagnon. 

Om at vandre

Henry Thoreau

Gå tur med Thoreau og oplev hans særlige lydhørhed over for naturen, som han udfolder sammen med en skarp civilisationskritik og filosofiske betragtninger om livet.

Mit livs mottoer og andre essays

Karen Blixen

Blixens ikoniske og læsværdige essays er overraskende aktuelle og kredser om emner som identitet, køn, ægteskab og kvinderoller.

Stjernestunder

Stefan Zweig

Nyoversættelse af et af Stefan Zweigs mest kendte og læste værker er en lille perle for interesserede i kultur- og historie.

Oprindelig udgivet: 1927

Fri os fra kærligheden

Suzanne Brøgger

Debutbogen fra 1973 er med forfatterens egne ord ”den bouillonterning, der indeholder ingredienserne til resten af mit forfatterskab”. Men holder den i dag?

Originaludgave: 1973

Myter

Johannes V. Jensen (f. 1873)

Læn dig tilbage i lænestolen og nyd nogle af de smukkeste stykker dansk prosa.

Blandede bolsjer

Klaus Rifbjerg

En samling essays, der kommer godt omkring i det rifbjergske univers. Som altid hos Rifbjerg med kant men også venlige og lidt slentrende i stilen.

Walden

Henry Thoreau

'Walden' er den ultimative livsstils-og selvhjælpsbog om det selvvalgte eksil fjernt fra dagligdagens stress og unødvendigheder.

Originaludgave: 1854

Luftkrig og litteratur

W. G. Sebald

Hvorfor spejles Anden Verdenskrigs ødelæggelser ikke i den tyske litteratur? Tankevækkende og litterært udfordrende essays. Læs dem!