Logo
Bogliste

Syg litteratur

Skønlitteraturen åbner for erkendelser og oplevelser, den konkretiserer og levendegør det menneskelige via fortællinger og billeder.

I England og USA arbejdes der med det, man kunne kalde medicinsk humaniora der bl.a. tilbyder en kritisk refleksion over sundhed og medicin. Man taler sågar om 'narrativ medicin', der giver mulighed for at blotte patientens grundlæggende behov, fordi det fortællende element giver plads til genkendelse både for sundhedspersonalet og patienten selv. På denne liste er der et lille udpluk af romaner, der har sygdom som sit omdrejningspunkt.

Bøger på listen

Ludvigsbakke

Herman Bang

I knivskarpe replikker, toneleje og bevægelser skildres borgerskabets diskrete charme, samfundets sociale lag og enlige kvinders vilkår i 1890’erne. 

Originaludgave: 1896

Gud taler ud

Jens Blendstrup

Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.

En Dødsnat + novellen Ved Lars Skrædders Sygeseng

Marie Bregendahl

Romanen skildrer det ubarmhjertige drama, der på en enkelt nat udspiller sig omkring en skæbnesvanger fødsel.

Ansigterne

Tove Ditlevsen

I Ansigterne bevæger Tove Ditlevsen sig på kanten af virkeligheden i en blanding mellem barsk socialrealisme og blid poetisk følsomhed.

Der bor Hollywoodstjerner på vejen

Maria Gerhardt

Maria er dj, succesfuld og forelsket i Rosa. Efter 15 år får hun hende, men samtidig opdager Maria at hun har kræft.

Hinsides

Helga Johansen

Uhyggeligt troværdig beskrivelse af et tiltagende vanvid. Helga Johansen selvbiografiske roman fra år 1900 genudgives nu, og tak for det.

Strange days indeed

Hans Otto Jørgensen

I et poetisk sprog maler Hans Otto Jørgensen et deprimerende og tankevækkende portræt af sig selv og sine rødder i et forarmet udkantsdanmark. Sort, skræmmende og velskrevet.

Tunu

Kim Leine

Den unge sygeplejerske Jesper kommer til en lille bygd i Østgrønland og gennem et år følges mange af bygdens skæbner.

Min far er en tiger

Sara Roepstorff

Sara er 27, da hendes elskede far får en alvorlig kræftdiagnose. Hele familien rykker sammen i intenst håb og sorg i de to år, der går indtil hans død.

33

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Skomsvold præsenterer en velkendt fortællerstemme i et univers præget af det absurde, hvor meningen ikke giver sig selv, men med både albatros-æg, matematik og kærlighed.  

Ingenmandsland

Kirsten Thorup

Alderdom og død er for mange to af livets største tabuer. 'Ingenmandsland' fører os direkete ind i alderdommens univers og konfronterer os med vores angst.