Logo
Bogliste

Mødre i nordisk litteratur

Glem alt om ovnbagte moderkager, speltboller, tumlastik og sukkerpolitik. Mødrene i litteraturen har andet at tumle med.

Der er helt anderledes fremstilinger af mødre i samtidslitteraturen end i bladene og på de sociale medier. Repræsentationer som kan åbne for overvejelser om moren som psykologisk, kulturel og litterær arketype.

Hvad er en mor? Hvem er hun - og hvilke forventninger har vi til hende?

Bøger på listen

Den perfekte mor

Klara Nordin Stensö (f. 1991)

Rå og rørende graphic novel om livet som nybagt mor og oplevelsen af eget og omgivelsernes forventningspres. 

Dobbeltfejl

Anne Mette Kirk

Spændende og veldisponeret hverdagsdrama om moderne forældreskab sætter fokus på, hvor langt mødre vil gå for at beskytte deres børn.

Mødrenes hus

Liv Nimand Duvå (f. 1987)

For mange er fødselshåbet lysegrønt, mens realiteten er grålig – og i denne uhyggeligt klaustrofobiske og rå roman, dystert sort.

Mit arbejde

Olga Ravn

Anna er forfatter og nybagt mor og bruger skriften i et forsøg på at komme overens med det skrækindjagende ved moderskabet i modigt og storslået værk om skabertrang og angst.

Alt dette kunne du få

Josefine Klougart

Josefine Klougarts roman er en hyldest til moderskabet, barndommen og naturen. Et vigtigt bidrag til tidens moderskabslitteratur og Klougarts bedste bog til dato.

 

Kærlighedens år

Johanne Mygind

Imponerende og velskrevet debutroman om tre generationer af kvinder, jagten på at finde sig selv, frihed, lighed og prisen for det hele.

Mor

Maja Lucas

Maja Lucas' roman 'Mor - en historie om blod', er en undergangsfortælling, der siger alle de ting, der ikke må siges, om at blive mor.

Syv lag

Julie Sten-Knudsen

Digte om moderskab, natur og klima er bedst, når de skildrer kejsersnittet og familiens nye liv.

Vågent

Mirian Due (f. 1982)

Dvælende digtsamling skriver sig ind i to aktuelle tendenser. Bevægelserne mellem moderskab og natur skaber en god kontrast mellem et nyt familieliv og den natur, vi kender.

Nej : historier

Sanne Søndergaard

14 små noveller om kvinder, der inderst inde ville ønske, de kunne sige fra. I stedet må de ty til overlevelsestrategier, livsløgne og indre modstand.

Sol : et digt

Sine Bang Nielsen

Digtsamling udforsker livet som mor med et autistisk barn, der slår, kradser og elsker. Gennem alt det svære skinner kærligheden så fint mellem mor og barn.

Til min søster

Dy Plambeck

Dy Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i sin smukke og spændstige roman om to søstres løsslupne liv i skyggen af volden.

Rud

Kamilla Hega Holst

Kamillla Hega Holst viser nye sider af sit forfattertalent i dette uhyggelige og veldrejede familiedrama. Det er foruroligende, ret syret og uhyre godt skruet sammen.

HHV, Frshwn

Hanne Højgaard Viemose (f. 1977)

Vild bog med glimt af forfatterens liv og en voldsom tid som ung i Amazonas, tilværelsen som enlig mor, mødet med en stalker, skilsmisse og psykoser.

Mit barn

Cecilie Lind

Velskrevet, velformuleret og velfungerende digt om velsignelsen og forbandelsen ved at være nybagt mor. Om den altopslugende kærlighed, der samtidig indgyder den største frygt.

Gennem natten og vinden

Maja Lucas

Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman.

Stormskader

Katrine Grünfeld

Grünfeld leverer et skræmmende rammende portræt af en moderne kvinde og mor i opløsning. En lyrisk og indsigtsfuld roman om at miste sig selv i forsøget på at være perfekt.

På træk

Kamilla Hega Holst

'På træk' bevæger sig i eksistensens gråzoner og undersøger menneskelige relationer i en tosporet destruktionsfortælling om kvinden Kaya i sexturismens Pattaya.

Mado

Hanne Højgaard Viemose

Vild, rå og rørende roman om en kvinde, der i fragmenteret form fortæller om moderskab, parforhold, sex, angst, ånder og overlevelse – både mentalt og fysisk. 

Erindring om kærligheden

Kirsten Thorup

I 'Erindring om kærligheden' formår Kirsten Thorup at kombinere en barsk og smuk fortælling om mor/datter-kærlighed med et portræt af Danmark gennem de sidste 50 år.

Sortedam

Sissel Bergfjord

Opvæksten med en alkoholiseret mor trækker smertefulde spor ind i voksenverdenen for Sigrid, som venter sit første barn.