Logo
Bogliste

Vindere af Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris

Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat blev stiftet i 2005 og uddeles én gang årligt til to yngre danske forfattere (under 50 år), der har haft en lovende debut inden for det seneste år. 

Litteratursiden er partner i prisen, der er Danmarks største debutantpris. Som en del af partnerskabet sætter Litteratursiden hvert år i september gennem et stort tema fokus på tendenserne hos de nye stærke stemmer. Udvalget af værker i temaet sker dog uafhængigt af prisen. Listen er ordnet kronologisk med nyeste vindere øverst.

Bøger på listen

Logan i Aokigahara

Nath Krause

Nath Krause kritiserer kapitalismens digitale verden og ulighed i en rørende, poetisk kamp for at genvinde den selvmordstruedes narrativ.

Døtreskole

Benedicte Huang

Billedsproget er forfriskende nyt og forbløffende genkendeligt i alt andet end dydig debutroman om overgangen fra barndom til ungdom.

Andre hunde

Rasmus Theisen

Theisen leverer et overbevisende og barsk bid om forviklede forhold i et grønlandsk samfund set fra en uvidende dansk iagttager.

Honey Moon

Sebastian Nathan

En overlegen stilistisk debut og leg med ligegyldigheden, som på samme tid både dræber og imponerer.

Farskibet

Glenn Bech (f. 1991)

Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget. 

Jeg hedder Folkví

Maria Hesselager

Maria Hesselager har skrevet en intens, smuk og tankevækkende debutroman om søskendekærlighed og de tab, valg og hændelser, der former et menneskeliv.

Kelly

Runa Marie Luth

Runa Marie Luths debut rejser i hvert af sætningernes åndedrag det spørgsmål, om noget kan blive så hæsligt, at det i sig bærer en egen skønhed.

Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej

Gry Stokkendahl Dalgas

Yderst vellykket debutværk om at være et mandeskelet i en kvindekrop.

Ponyprivilegiet

Molly Balsby

Molly Balsby debuterer med en samling vrede og humoristiske digte, der centrerer sig om tabet af en far og om at være en privilegeret ponypige. 

Olgas bog

Marie-Louise Hansen

Den sanselige og fragmentariske roman skildrer Olga med et kunstnerisk sind og en tiltagende sindssyge i forrige århundredes Aarhus. 

Cassandra

Joakim Vilandt

Profetiske syner og dystre dommedagsprofetier i prosalyriske tekster om en verden ude af kontrol. Den sproglige energi og originalitet gør Joakim Vilandts debut bemærkelsesværdig.

Mødre, døtre, søstre

Emma Bess

Emma Bess debuterer med noveller, der flot dækker spændvidden mellem den blødeste intimitet og den mest prikkende stilhed mellem mødre, døtre og søstre.

Fryden

Andreas Pedersen

Andreas Pedersens digtsamling, som vandt Blixenprisen 2017 for årets litterære talent, er en yndefuld rumsteren i erindringen og et dybt kærlighedsbrev til familien.

Vi er vel helte

Liv Nimand Duvå

Bomstærk debutroman om den unge kvinde Billie, hvis far er dybt alkoholiseret. Her er skam og skuffelser i rigeligt mål, men også omsorg og stor kærlighed.

Fjer

Ursula Scavenius

Ursula Scavenius debuterer med mørke og dystre og samtidig smukke og poetiske fortællinger. Endnu en spændende stemme i den nye danske litteratur.

Lageret Huset Marie

Jonas Eika Rasmussen

Stærk og svævende debutroman, der rummer både poesi, angst og natarbejde – og nedenunder det hele; en ung mands eksistentielle, indre dannelsesrejse.

7/11

Caspar Eric

At læse 7/11 er som at læne sig tilbage og se et generationsbillede folde sig ud som et skyggespil på en væg.

Nielsine

Ina Munch Christensen

Ina Munch Christensens debutroman er stærk, smertelig og stakåndet prosa om diagnoser og flydende seksualitet.

Yahya Hassan

Yahya Hassan

Yahya Hassans digtsamling er blevet den største bombe i dansk litteratur i mange år. 

Ud i det u-løse

Signe Gjessing

Signe Gjessings debutdigte skaber et univers, der rækker fra det mindste til det største, fra en skrøbelig sommerfuglevinge til det bundløse kosmiske rum.

Brun mands byrde

Hassan Preisler

Debutanten og prisvinderen Hassan Preisler løfter 'Brun mands byrde' i et opgør med godhedsindustrien. Alt sammen skrevet i et sprog, der heftigt, nonchalant og originalt bruser sin lyst til at skabe, underholde og overraske ud over læseren

Mitose

Kristian Byskov

Kristian Byskovs prisvindende debutroman 'Mitose' er en fortumlet sci-fi-sump af kroppe, der tilpasser sig en ny virkelighed.  

Et ansigt til Emily

Asta Olivia Nordenhof

Lille, fragmentarisk roman om Rosa og Emily og deres kærligheder, længsler og savn suppleret med en søgen efter sammenhænge og ønsket om at sætte spor.

Min mor siger

Stine Pilgaard

Stine Pilgaards romandebut om et knust hjerte, Kingo og Kings, gode hensigter og moralsk opbakning er en perle af sprogligt overskud. 

Hannah

Hanne Højgaard Viemose

Romandebut om bananer, bare bryster og barske bekendtskaber, men også om overmod og overlevelse outback - med andre ord: En backpackers bekendelser.

De næste 5000 dage

Amalie Smith

Digte - I seks tekstdele, der med hvert sit udtryk omfatter erindring, naturvidenskabelig og personlig iagttagelse, lyrik og fotos, undersøges forholdet mellem det subjektive og det videnskabelige - Med temaer som tid, lys, kærlighed og skriveprocesser bliver teksterne en reflekterende leg m

Yeahsuiten

Theis Ørntoft

I mange af digtene i Theis Ørntofts debut-digtsamling, ’Yeahsuiten’, bevæger jeg’et sig gennem landskabet som en slags overskudsagtig flaneur. Det går ind og ud af rum, fyrer af sted eller bopper ud af døren eller simpelthen bare lidt rundt.

Efter Rosinen

Louise Øhrstrøm

Velskrevet debutroman om sorgen ved at miste et barn og modet til at leve videre

The border breaking bunch

Maja Magdalena Swiderska

En historie om erindring, flugt og nedarvede traumer, en historie om at krydse indre og ydre grænser og ikke mindst om sprog og fremmedhed

Føtexsøen

Lone Aburas

Lene har en egyptisk far og en dansk mor, så hendes barndomserindringer er lidt anderledes -  Det er hendes dagligdag til gengæld ikke, hun er kassedame i Føtex og har en drøm om at blive forfatter en dag.

Vandel

Jacob Berner Moe

Kleptomani, 3. generationsbrugsuddeler og elskerinde søges er et par af de ord, der kan sættes på denne sprudlende debutroman.

Trods

Meghan D. Jakobsen

Fortælleren, en ensom gammelklog pige, lever et specielt liv med sin amerikanske, psykisk ustabile mor. Bedste venner er en tøjdukke, en gammel professor og bondens ko. Men hun er en overlever, og uovertruffen som fortæller

Jelne

Henriette E. Møller

Stilsikker og meget velskrevet romandebut om pigen, der drog ud for at finde sig selv, sin fortid og sandheden om sin mors død. Fem stjerner – mindst! 

Vinder af Bogforums Debutantpris 2008.

Find Holger Danske

Maja Lee Langvad

Digte, tekster, spørgeskemaer og autentiske attester, som tilsammen kaster et humoristisk og tænderskærende ironisk lys over det at være dansk, når man er adopteret fra Korea.

Kalak

Kim Leine

Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.