Logo
Bogliste

Flygtninge

Tusindevis er på flugt fra krig og nød, og flygtningestrømmen slår alle rekorder. Det har givet inspiration til denne bogliste over nyere bøger, som skildrer forskellige flygtningeskæbner. 

Bøger på listen

I går

Agota Kristof

’I går’ er et tragisk og hjerteskærende billede af flygtningens liv - lad os i det mindste gøre dem den tjeneste at betragte det.

Vinden kender mit navn

Isabel Allende

Isabel Allende udforsker og sammenvæver to børns barske flygtningeskæbner på tværs af årtier og landegrænser i bevægende roman. 

Herkomst

Saša Stanišić

Saša Stanišić har skrevet en fremragende roman om herkomst og relationer på baggrund af sin opvækst som flygtning i Tyskland.

Elven

Rosa Liksom

Finske Rosa Liksom har skrevet en uhyggelig og poetisk fortælling om børn på flugt og menneskeliv i tilspidsede situationer.

Analfabeten

Agota Kristof

‘Analfabeten’ er Agota Kristofs selvbiografi om en hård tilværelse som ungarsk flygtning i et fransktalende Schweiz. En upoleret, barsk og fragmenteret livshistorie.

Sange om stilhed og hjem

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Hjerteskærende fortælling om østtyske flygtninge på flugt fra russernes indtog bør være pensum for velfærdsstruttende danskere.

De afghanske sønner

Elin Persson (f. 1992)

Elin Persson blev med sin debutroman årets vinder af Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris, men hendes barske portræt af asylsystemet bør læses af alle.

Ru

Kim Thúy

Poetisk og rørende roman om at vokse op som flygtning. Fortællingen gør ondt og godt på samme tid.

Det egentlige liv i livet

Alen Causevic

Causevic debuterer med en rørende historie om Ibrahim, Aida og Sahil, der er flygtet til Danmark, hvor de forsøger at komme overens med deres nye liv.

Jordens salt

Jeanine Cummins

Fortællingen om Lydias og Lucas flugt fra Mexico til USA er en rørende og rystende fortælling om sorg og om at miste, men også om kærlighed og sammenhold.

Exit West

Mohsin Hamid

Den optimistiske og vedkommende historie om to migranter, der får et liv på trods, er en form for utopi vokset ud af mareridt.

Et andet menneske, et andet liv

Sofie Jama (f. 1982)

Sofie Jamas hæsblæsende og barske debut om flygtningeskæbner berører emner som overlevelse, identitet og seksualitet og efterlader at uudsletteligt indtryk.

En isbjørns erindringer

Yoko Tawada (f. 1960)

Verden ifølge isbjørnene. En fascinerende, filosofisk og charmerende historie, fyldt med humor og kloge betragtninger om kunst og kærlighed og om livet som flygtning.

Morgen i Jenin

Susan Abulhawa

Stærk roman om en palæstinensisk families stolthed og sammenhold.

En storm kom fra paradiset

Johannes Anyuru

Biografisk roman om forfatterens far, P (Paul Anyuru), der i 1970'erne forlader Uganda for at blive uddannet til jagerpilot i Grækenland. Hans drømme om at flyve bliver til et mareridtsagtigt liv i evig flugt, da Idi Amin tager magten i Uganda ved et statskup

Feber ved daggry

Peter Gardos

Feber ved daggry er en livsbekræftende og rørende roman baseret på en sand historie. Om mennesker der har en ukuelig lyst og et mod på livet og kærligheden.

Æsel

Kristina Stoltz

Gribende, aktuel og vedkommende historie om at flygte, elske, håbe og frygte.

Do danska

Jonas Suchanek

Jonas Suchanek skriver lige i hælene på Yahya Hassan om en opvækst på kanten af samfundet i en immigrantfamilie - og slipper fantastisk godt fra det!

Uledsaget: en tegneserie antologi

Halfdan Pisket m. fl.

En stærk tegneserieantologi, hvor nogle af de bedste tegneseriekunstnere, vi har herhjemme, giver uledsagede flygtningebørn en stemme gennem et grafisk narrativ.