Logo
Bogliste

Litteratur fra Grænselandet

Der er mange historier i Grænselandet, Nord-og Sydslesvig. Grænsen har både ligget ved Ejderen og Kongeåen, før historiens gang gav den sit nuværende leje. Grænsen, der før skilte, men som nu danner rammen om et frugtbart kulturelt samvirke, er udgangspunkt for denne liste.

Listen indeholder romaner og noveller skrevet af forfattere fra området, som beskriver stederne, menneskene og historien. Tidsmæssigt strækker den sig fra 1900 og frem, så ikke et ord om 1864.

Bøger på listen

Astrids somre : roman

Annegret Friedrichsen

Astrid er fra Sydslesvig og barn af en dansksindet far og en tysk mor. I 1967 bliver hun for første gang sendt på sommerferie hos en familie i Vestjylland for at lære mere om Danmark. For læsere af barndomsskildringer og udviklingsromaner fra en ikke så fjern fortid

Nazisternes sidste tilflugt : maj 1945 i Flensborg - mellem ofre og gerningsmænd

Hans Christian Davidsen

I tre uger efter 2. verdenskrigs afslutning var der stadig en fungerende naziregering i Flensborg ledet af Admiral Dönitz. Denne bog bringer mange oplysninger frem om perioden, som vil være overraskende for de fleste. Til interesserede i bøger om 2. verdenskrig

Dagmar & Johannes

Pernille Juhl (f. 1963)

Pernille Juhl kombinerer kærlighed og krig i denne underholdende roman, som foregår i Sønderjylland og på Vestfronten under 1. Verdenskrig.

Forelsket i Flensborg : insidertips fra grænsebyen

Hans Christian Davidsen

Velskrevet og informativ rejsefører til grænsebyen Flensborg, der er meget andet end grænsebutikker. Historie og kultur går op i en højere enhed.

Sønderjylland : fortællinger fra grænselandet

Hans-Jørgen Bonnichsen

I den række af bøger, der kommer i anledning af 100-året for Nordslesvigs genforening med Danmark, skiller denne sig positivt ud med fantastiske fotos og begavede tekster.

Heling og deling : fortællinger og tekster om genforeningen

Hans Christian Davidsen (red)

Antologi om genforening på mange planer, men mest Genforeningen i 1920, med baggrundsviden og skønlitterære tekster med de berørte mennesker i centrum.

Om hundrede år

Anna Elisabeth Jessen

Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.

Genforeningen : 1920

Hans Schultz Hansen

Der er meget at komme efter i den rigt illustrerede bog, der giver et godt indblik i både tiden før, under og ikke mindst efter Genforeningen og de to mindretal på begge sider.

Danmark syd for grænsen : en kulturguide til Sydslesvig

Hans Christian Davidsen

En indbydende og interessant alternativ rejsefører til steder af historisk eller kulturhistorisk interesse i Sydslesvig.

Genforening

Pernille Juhl (f. 1963)

Levende og indsigtsfuldt portræt af en af hovedpersonerne bag kampen for at få Nordslesvig tilbage til Danmark, en kamp som kulminerede med afstemningen d. 10 februar 1920.

Jens og Marie : en genforeningsroman

Linda Lassen (f. 1948)

De historiske kendsgerninger danner en naturlig baggrund for den levende og nuancerede personbeskrivelse i Linda Lassens dokumentariske roman.

Genforeningen 1920 : da Danmark blev samlet

Simon Kratholm Ankjærgaard

Der vil uden tvivl komme flere bøger om Genforeningen frem til 100-årsdagen i 2020, men Simon Kratholm Ankjærgaards bog vil blive stående som et af de helt store værker.

Der mangler en sang om solsorten

Vibeke Vasbo

Følsom barndomsskildring der belyser et engang glohedt, men nu glemt debatemne i Danmarks nyere historie.

Erna i krig

Erling Jepsen (f. 1956)

På samme tid et meget præcist billede af livet på Vestfronten og en røverhistorie af den ypperste slags. Én af Erling Jepsens allerbedste romaner.

Snedage

Jan Christophersen

En flot fortalt roman om hjemstavn – om at høre til og om at finde sig selv.

Stemte s’er

Keld Conradsen

Fortælleren vender tilbage til sin barndomsby til sin mors begravelse. Et rørende og fængslende portræt af moren.

Fortiden er ikke hvad den har været

Joachim Meyerhoff (f. 1967)

Meyerhoffs roman er underholdning i topklasse og ikke til at komme uden om, hvis man er til humoristiske bøger med vid og bid.

Christas to forlovelser

Karsten Lund

Christas forlovede vender ikke tilbage fra 1. verdenskrig. I stedet bliver hun gift med hans soldaterkammerat og kommer til at leve et overklasseliv i Kolding. Som enke finder hun ud af, at hun har levet på en løgn.

Over stregen - en Flensborg-krønike

Harald Dirks

Dramatiseret familiekrønike som tager sin begyndelse i 1910, da den unge Maria tager til tysk Østafrika som missionærkone; Senere får vi skildret livet i Flensborg som dansksindet i mellemkrigsperioden og frem til krigens afslutning

I grænselandet - rejsebreve fra Sydslesvig

Egon Clausen

For 150 år siden led Danmark nederlag ved Dybbøl og Slesvig-Holsten blev en del af Tyskland.

Men himlen lukker sine øjne

Gerd Rindel

Under 1. verdenskrig bliver de unge mænd i den lille dansksindede flække i Nordslesvig indkaldt til at kæmpe for tyskerne. Krigen og den spanske syge dræber mange, men trods alt lever kærligheden, og nye fødes

De faderløse - en roman om Sydslesvig 1937-1950

Finn Egeris Petersen

Romanen tager sit udgangspunkt i Sydslesvig i byerne Tønning og Slesvig og dækker årene 1937-1950. Vi følger drengene Wilhelm og Kars i deres opvækstår under og omkring 2. Verdenskrig.

Sydslesvigpige

Karin Johannsen-Bojsen

Den sydslesvigske forfatter og kulturpolitiker Karin Johannsen-Bojsens (f. 1936) erindringer fra en barndom i grænselandet omkring 2. verdenskrig, om overflytning til dansk skole, og hvordan mødet med dansk væremåde, sprog og kultur kom til at præge hendes liv.

Sydslesvigkvinde

Karin Johannsen-Bojsen

Den sydslesvigske forfatter og kulturpolitiker Karin Johannsen-Bojsens beretter om studieårene i Danmark, Tyskland og England, tiden som lærer på Duborgskolen i Flensborg, kommunalpolitiker, foreningsmenneske og foredragsholder.

Befrielse

Gynther Hansen (f. 1930)

En midaldrende sønderjysk familiefar og bibliotekar ser tilbage på Besættelsen og tiden frem til nu med fokus på de svære minder om moderens alderdom, savnet af faderen og de komplicerede følelser overfor storebroderen

Oprøret

Siegfried Lenz

Da den 59-årige tesmager, Willy Wittmann mister smagsevnen og dermed livsgrundlaget, opsøger han sin bror, der er dambruger ved Slien. Men også hans livsgrundlag er truet

Når dagene strenges

Hanne Reintoft

Jens Peter deserterer fra tysk tjeneste under 1. verdenskrig og flygter til Danmark, men bliver efter genforeningen forenet med sin familie, selv om en del forbliver i Tyskland.