Logo
Bogliste

Faglitteratur om 2. verdenskrig

Danmark blev besat d. 9. april 1940, og krigen blev en sammenhængende global krig, da Tyskland angreb sin hidtidige allierede Sovjetunionen d. 22. juni 1941. 2. Verdenskrig sluttede med Tysklands kapitulation 8. maj 1945 og Japans kapitulation 15. august 1945 efter de to atombomber over Hiroshima og Nagasaki.

Alle verdens stormagter og et stort antal andre stater var deltagere i krigen, som kostede mellem 55 og 70 millioner mennesker livet. Heraf var omkring 2/3 civile. Flest mennesker døde i Sovjetunionen, hvor det anslås at mindst 27 millioner mistede livet.

Listen  indeholder et udvalg af nyere faglitteratur om 2. verdenskrig set med danske øjne.

Vis alle boglister

Bøger på listen

Modstand : 1943-1944 : den skærpede kamp

Niels-Birger Danielsen

Et imponerende værk, hvor selv garvede amatørhistorikere og professionelle kan hente ny viden om modstandshistorien. Et must for alle, der er interesserede i Danmarkshistorien.

Augustoprøret 1943 : Danmarks skæbnesommer

Simon Kratholm Ankjærgaard

Oplysende bog med interessante vinkler på det historiske og politiske drama, som udspillede sig i august 1943, da det danske samarbejde med tyskerne brød sammen. 

De uønskede : de tyske flygtninge i Danmark 1945-1949

Thomas Harder

Meget vellykket og imponerende bog om tyske flygtninge i Danmark med en god blanding af personlige beretninger og overordnede politiske og militære begivenheder.

Modstand

Niels Wium Olesen

Efter befrielsen kunne man få indtryk af, at stort set hele den danske befolkning havde deltaget i modstandskampen. Wium Olesen skriver om modstandskampen som almindelig historie og ikke som en glorificeret myte.

At handle med ondskaben

Hans Kirchhoff

Samarbejde eller selvmorderisk modstand var det svære valg, politikerne måtte træffe under besættelsen. Bliv klogere på samarbejdspolitikken i dette indbydende og overbevisende værk.

Barn af besættelsen

Michael Müller

Som verden ser ud i dag med voksende populisme og nationalisme er det en fin bog at læse, også for alle os, der ikke oplevede besættelsen.

Håndlangerne

Henrik Lundtofte

Grundig og gedigen fremstilling - og den hidtil mest omfattende - af Hipo og andre danske håndlangere, som besættelsesmagten benyttede sig af i den politiløse periode.

Mein lieber Kristian

Jens Peder Østergaard

Med udgangspunkt i to personlige historier fortælles en interessant og tankevækkende historie om en kvart million tyske flygtninge, som endte i Danmark ved Tysklands sammenbrud.