Logo
Bogliste

Anden verdenskrig

2. verdenskrig var en mørk og dyster tid, der lagde sig som tunge skyer over hele verden. Der var behov for bearbejdning. Det har betydet en stor mængde litteratur, som giver et særligt indblik i en periode, som er ved at forsvinde fra den kollektive erindring. Vi har samlet et lille udvalg på listen.

Bøger på listen

Indtil vanvid, indtil døden

Kirsten Thorup

Fremragende og tankevækkende roman om en dansk kvinde, der efter sin mands død i 1942 tager på rekreation i München og oplever hverdagen i det nazistiske Tyskland.

Postkortet

Anne Berest

Et postkort uden afsender udvikler sig til en spændende og dramatisk familiehistorie, da jagten på jøderne intensiveres.

Modstandskvinden

Mandy Robotham

En gruppe modige mennesker kæmper for retten til at leve i frihed i gribende roman om livet i Norge under besættelsen.

Nattergal, Flagermus

Malene Klein

Velskrevet roman kombinerer effektivt spænding og historie i krig og kærlighed ved Anden Verdenskrigs spæde start.

Spor i sneen

Tonny Vorm

Grønlands barske natur er bagtæppe for et spændingsdrama under højspændte forhold. Et overset stykke krigshistorie folder sig levende ud.

Forladtheden

Elisabeth Åsbrink

Elisabeth Åsbrink fortæller om sin slægts ensomme historie i en dyb og stærk roman, fortalt i et smukt og poetisk sprog.

Land af sne og aske

Petra Rautiainen (f. 1988)

Finske Rautiainen debuterer med en barsk roman om livet i fangelejrene i Lapland og fører læserne ind i en brutal virkelighed, der står i skarp kontrast til den arktiske skønhed.

Tyngdens regnbue

Thomas Pynchon

Med 50 års forsinkelse er Pynchons vanvittige mesterværk endelig udkommet på dansk. Et stykke litterær danmarkshistorie i sig selv. 

En engel i Warszawa

Lea Kampe (f. 1971)

En stærk hyldest til socialarbejderen Irena Sendler, der reddede mange liv under anden verdenskrig.

Mormor dansede i regnen

Trude Teige

Gribende og stærk roman om en tre generationer af kvinder, hvis liv har været præget af skyld, skam og fortielser som følge af oplevelser under Anden Verdenskrig.

Du ved ingenting om døden

Katinka Agger

Under overfladen er intet, som man tror, i denne velkomponerede debutroman. En dragende skæbnefortælling, der tryllebinder sin læser.

Tre dage i april

Jesper Bugge Kold

Forfatterduoen skriver med et fantastisk flow i bevægende og underholdende pageturner om Dagmars rejse med De hvide busser.

Postkort fra Berlin

Mandy Robotham

Velskrevet historisk fiktion om Anden Verdenskrig følger en gruppe journalister, der med livet som indsats kæmper for at få den sande historie bragt udenfor grænserne.

De udvandrede : fire lange fortællinger

W. G. Sebald

Sebald er melankoliens mester. Med ’De udvandrede’ har han skrevet et smukt og sørgeligt værk om emigrantens hjemløse spøgelsestilværelse.

Originaludgave: 1995

Datterens fortælling

Armando Lucas Correa

Gribende fortælling om en jødisk familie fra Berlin, som i 1939 bliver nødt til at flygte. Først 70 år senere kommer det frem i lyset, hvad der er sket med dem.

Vejen til Warszawa

Lotte og Søren Hammer

Historisk roman om anden verdenskrig er spændende og fænger fra første side, og så er det første del af planlagt serie.

De heldige

Georgia Hunter

Historien om den polsk-jødiske familie Kurc og deres oplevelser efter tyskerne invaderede Polen i 1939 er uforglemmelig og gribende og samtidig meget velskrevet.

Indtil vanvid, indtil døden

Kirsten Thorup

Fremragende og tankevækkende roman om en dansk kvinde, der efter sin mands død i 1942 tager på rekreation i München og oplever hverdagen i det nazistiske Tyskland.

Leksikon om lys og mørke

Simon Stranger (f. 1976)

Norske Simon Stranger har skrevet en smuk roman om sin kones jødiske slægt og om Gestapo-agenten Henry Rinnan. Stranger skildrer i sin gribende historie både ofrenes og bødlens fortælling for eftertiden.

Skjul

Egon Hostovský (f. 1908)

Tjekkisk-jødisk forfatter, der måtte flygte fra nazisterne under 2. verdenskrig, skildrer livet på flugt i intens og klaustrofobisk kortroman.

Originaludgave: 1943 

Tyvenes by

David Benioff

12 æg til en bryllupskage; det er hvad to unge, arresterede mænd skal bringe for dagen for at redde livet i David Benioffs historie om sin bedstefar.

HhhH

Laurent Binet

Overvejelserne i en forfatters skriveproces kan være mange. Romanen 'HhhH' giver et godt indblik i disse, men romanen flyder bedst, når forfatteren bare fortæller historien.

Den der bliver tilbage har ret

Richard Birkefeld og Göran Hachmeister

Fremragende og meget anderledes tysk krimi, som foregår i Berlin mens kampene raser og bomberne falder i april 1945.

De bortførte piger

Mary Lynn Bracht

Fortællingen om to søstre, der bliver skilt fra hinanden under Japans besættelse af Korea, er smuk, poetisk og meget barsk. En stor og uafrystelig læseoplevelse.

Stemte s’er

Keld Conradsen

Fortælleren vender tilbage til sin barndomsby til sin mors begravelse. Et rørende og fængslende portræt af moren.

To dage i juli

Stig Dalager

Dragende skildring af attentatmanden Stauffenbergs mislykkedes forsøg på at dræbe Hitler i 1944. Romanen giver et fremragende indblik i både Hitlers og Stauffenbergs psyke i krigens sidste tid. 

Alt det lys vi ikke ser

Anthony Doerr

Har du hørt, at 'Alt det lys vi ikke ser' af Anthony Doerr bliver til en miniserie på Netflix i november?

Alene i Berlin

Hans Fallada

Små mennesker kan sagtens være store. Bevægende læseoplevelse om integritet og mod i ægteparrets Quangels kamp mod de overvældende magthavere i Berlin under Anden Verdenskrig.

Originalværk: 1946

Hotellet på hjørnet af bitter og sød

Jamie Ford

Både bitter og sød roman om ung – og umulig -  kærlighed mellem kinesisk dreng og japansk pige i 1940’ernes USA.

Alt hvad jeg er

Anna Funder

Tysklands historie fra 1933-39 bød det tyske folk på store omvæltninger. Ingen vidste hvem de kunne stole på, og om fjenden lurede rundt om hjørnet.

Nattergalen

Kristin Hannah

Hvad sker der med døtrene og hustruerne, når mændene er draget til fronten under Anden Verdenskrig? Kristin Hannah beskriver kvindernes krig i det besatte Frankrig både smukt og rørende.

Signe

Lars Johansson

Danske Signe forelsker sig under krigen i en tysk officer, så da han beder hende komme til Tyskland i 1945, har hun ingen betænkeligheder.

Komedie i mol

Hans Keilson

Et ungt hollandsk ægtepar skjuler under Anden Verdenskrig en jødisk flygtning, og det ændrer deres liv markant. Nænsom og fin lille bog om menneskelige relationer i umenneskelige tider.

Jordemoderen

Katja Kettu

Sanselig, rå og meget stemningsfyldt roman om den umulige kærlighed mellem en finsk kvinde og en SS-officer i 2. Verdenskrigs sidste år.

Vintermænd

Jesper Bugge Kold

Kan man være et ordentligt menneske, selv om man er medlem af SS? Denne velskrevne debutroman udforsker de etiske og moralske dilemmaer.

De velvillige

Jonathan Littell

Storværk og flere gange prisbelønnet roman om nazisternes fremfærd og brutalitet på Østfronten og endelige nederlag ved Stalingrad.

Dødszoner

Simon Pasternak

Barsk roman om den tyske besættelseshærs fremfærd i Hviderusland under Anden Verdenskrig.

Kvinderne på slottet

Jessica Shattuck

Medrivende historisk fiktion om tre kvinders kamp for overlevelse i Nazi-Tyskland.

Maus

Art Spiegelman

Spiegelmann skildrer igennem fantastiske tegninger de komplikationer, der opstår, når man er efterfølger af en overlever fra Auschwitz.

Nattevagt

Sarah Waters

Bomberne falder, mens kærligheden spirer i denne velskrevne roman fra 2. verdenskrigs London.