Logo
Bogliste

Barndomshjem i litteraturen

Tove Ditlevsen tog os med til baggårdene i 'Bandommens gade' og Martin Andersen Nexø tog os med i karlekammeret med 'Pelle Erobreren'.

Beskrivelser af barndomshjem fortæller os en historie om tiden, miljøet og familieformer. På denne liste har vi samlet en række værker, som både bliver et vidnesbyrd om barndommen, men også om de hjem, der har været med til at forme os. 

Bøger på listen

Pigen med sherifstjernen

Birgitte Bregnedal

Lille roman med stor gennemslagskraft om en familie i opløsning.

Shuggie Bain

Douglas Stuart

En stor, hjertegribende og barsk fortælling fra 80’ernes Glasgow om en opvækst på samfundets bund og en søns ufravigelige kærlighed til sin alkoholiserede mor.

Fladland

Ditte Holm Bro

Ditte Holm Bro debuterer med en fin og morsom skildring af et pigeliv mellem barndom og ungdom, hvor barnets naive tro på et guddommeligt øje spiller en ikke ubetydelig rolle.

Kastaniealleen

Dea Trier Mørch

En klassiker om barndommens land, familiens bånd og om at stå på tærsklen til at blive en stor pige på 7 år. Dea Trier Mørch skriver både fair og følsomt.

Originaludgave: 1978

Jeg tog ned til bror

Karin Smirnoff (f. 1964)

Barsk og voldsom debut om en dysfunktionel families liv i Nordsverige, fortalt med ømhed og humor. Første del af trilogi og en af årets helt store læseoplevelser.

Dreng sluger universet

Trent Dalton

Australsk roman blander fiktion og forfatterens barndomserindring til en varm og magisk fortælling om opvækst i et udsat miljø og et barns fantasifulde forestillinger.

Opland

Jens Vilstrup

En ufiltreret skildring af en dysfunktionel familie i et nødspor, hvor fysisk vold og psykisk terror har gennemtæret al fernis i husets fire vægge. 

Færdig med Eddy Bellegueule

Her er bogen, alle bør læse. Bør fordi den giver et usædvanligt og ærligt indblik i en opvækst på samfundets bund, præget af vold og håbløshed.

Ditte Menneskebarn 1-2

Martin Andersen Nexø

Smuk genudgivelse af Nexøs gribende og hjerteskærende portræt af Ditte fra samfundets nederste sociale lag omkring år 1900.

Originaludgave: 1917-1921.

Katalog over katastrofer

Stine Askov

Bengt forbereder sin 14-årige datter Helle på alverdens katastrofer, men dét bliver i sig selv en katastrofe i rasende god roman, der bør blive forfatterens store gennembrud.

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaard

Debutromanen om en drengs miserable opvækst i en socialt belastet familie ude på landet er stærk læsning.

Et eventyr

Jonas T. Bengtsson

En blid og barsk, eventyrlig og socialrealistisk roman om forholdet mellem en dreng og hans far set fra barnets synsvinkel.

Gud taler ud

Jens Blendstrup

Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.

Om lidt er vi borte

H. C. Branner

Klassisk, dansk litteratur, når det er bedst: Forbilledlig novellekunst og stemningsmættede psykologiske portrætter.

Originaludgave: 1939 

Barndommens gade

Tove Ditlevsen

Uden at henfalde til idylliske og forherligende billeder, skildrer Tove Ditlevsen sin arbejderklassebaggrund råt for usødet. 

Originaludgave: 1943

Det halve barn

Bent Haller

Konsekvenserne af en ufærdig barndom: den stille dreng, Jørns forgæves forsøg på at blive accepteret af moderen, er en forstemmende oplevelse.

Træer sår sig selv

Iselin C. Hermann

En sommer i en lykkelig barndom i 1960'erne genopleves med vemod. 

Midt i en klunketid

Benjamin Jacobsen (f. 1915)

En samling småhistorier om familien Jacobsen og deres alt andet end kedelige liv.

Kunsten at græde i kor

Erling Jepsen

Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.


Filmatiseret i 2007 af Peter Schønau Fog med Jesper Asholt på rollelisten.

Kapgang

Morten Kirkskov

Hudløs, hjerteskærende og intim skildring set og oplevet gennem øjnene på en pubertetsdreng. 

Den som blinker er bange for døden

Knud Romer

Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.

Vredens Børn: Et tyendes saga

Jeppe Aakjær

Få romaner har haft så store politiske konsekvenser som sagaen om Per, der bliver fæstet som hyrdedreng under usle vilkår.

Originaludgave:1904

 

Lille Jonna

Kirsten Thorup

Socialrealistisk skildring af en velbegavet lille pige, datter af mindrebemidlede forældre, og hendes opvækst i et landsbymiljø i 50'erne.

Vangede billeder

Dan Turèll

En introduktion til Dan Turèlls forfatterskab kan begynde her, hvor læseren møder det miljø, forfatteren voksede op i og senere ud af.

Oprindelig udgivet: 1975