Logo
Bogliste

Det personlige er politisk: Vigtige feministiske bøger fra 70'erne

I 70'ernes litteratur var kvinderne på krigsstien. De stod op mod patriarkatet og dets fastlåste kønsroller, og litteraturen var deres våben. Bekendelseslitteraturen var på mode, og intime detaljer om liv og kærlighed blev gjort til en politisk slagmark.

Rødstrømpebevægelsen var på sit højeste, og feminisme var ikke blot en teori, men en nødvendighed. Kvinderne skrev om kampen for ligestilling, retten til at bestemme over egen krop og eget liv, og om de dybe sår, patriarkatet havde efterladt.

På denne liste finder du et udvalg af nogle af de vigtigste værker fra 70'ernes feministiske bølge. De er skrevet af kvinder, for kvinder, men deres budskab er universelt. 

Bøger på listen

Tryghedsnarkomaner & Hold kæft og vær smuk

Vita Andersen

Digte og noveller fra 1970’erne, hvor ensomhed og ensformighed står som fællesnævner for kvinder, der er ofre i en mandsdomineret verden.

Fri os fra kærligheden

Suzanne Brøgger

Debutbogen fra 1973 er med forfatterens egne ord ”den bouillonterning, der indeholder ingredienserne til resten af mit forfatterskab”. Men holder den i dag?

Originaludgave: 1973

Vinterbørn

Dea Trier Mørch

Dea Trier Mørchs roman 'Vinterbørn' tegner et realistisk og stærkt samfundbillede af 1970’erne set fra vidt forskellige kvinders synsvinkler.

Originaludgave: 1976

Kvinde kend din krop

K. Vinder

Den nye udgave af den ikoniske håndbog lægger (igen) op til kønspolitisk debat om kønskvoter, ligeløn og barsel. Bogens vigtigste bidrag er dog den unikke præsentation af kvindekroppen i al dens mangfoldighed.

Oprindelig udgivet: 1975 

Victoria og verdensrevolutionen

Inge Eriksen (f. 1935)

Roman om revolutionen i et fiktivt sydamerikansk land. Hovedpersonen Victoria følges fra de revolutionære gruppers start over magtovertagelsen til opbygningen af de nye samfund.

Creme fraiche

Suzanne Brøgger

Suzanne Brøgger giver ordet til et aktivt handlende, skabende, selviscenesættende, kropsbevidst og kvindeligt subjekt i sin selvbiografiske føljeton.

Originaludgave: 1978

Le

Herdis Møllehave

Med Le skrev socialrådgiveren Herdis Møllehave, hvad der skulle blive en af senhalvfjerdsernes mest læste og diskuterede bøger indenfor genren brugslitteratur.

Originaludgave: 1977

Gift

Tove Ditlevsen

'Gift' er så godt skrevet, at man ikke kan lade være med at læse den. Dy Plambecks fremragende forord understreger, at bogen stadig er moderne.

 

Vilhelms værelse

Tove Ditlevsen

Indædt had og lidenskabelig kærlighed går hånd i hånd. Evigt unge Tove Ditlevsen skriver i 1975 om kærlighedens kvaler i sin sidste roman, den hudløse ’Vilhelms værelse’.

En fridag til fru Larsen

Martha Christensen (f. 1926)

En specialiseret beskrivelse af, hvordan almindelige menneskers liv og psyke påvirkes af de sociale vilkår og omgivelser.