Logo
Bogliste

Nordic Noir

Nordisk novembermørke har lagt sig over en lang række af de nordiske krimier. Melankolien og det tilsyneladende velfungerende samfund, der slår sprækker, lokker og opsluger læsere i massevis også uden for de Nordiske lande.

Titlerne på denne liste er udvalgt med udgangspunkt i den definition på "Nordic Noir", som Bo Tao Michaëlis har formuleret:

"Nordic Noir adskiller sig fra klassisk roman noir/film noir ved at foregå i et tilsyneladende velfungerende velfærdssamfund. Nordic noirs 'mørke' er langt mere kollektivt samfundsbetinget end den klassiske hvor verden på forhånd er af lave og det enkelte individ magtesløs rammes af skæbnen. Nordisk Noir er således mindre fatalistisk 'græsk tragedie' mere ' Ibsens naturalistiske teater' for at bruge en teatralsk metaforisk sammenligning. Kort sagt den sorte håbløshed er mere skabt af socialt kausale omstændigheder end en eller anden skæbnesvanger tilfældighed" - Bo Tao Michaëlis

Bøger på listen

Proxy

Steffen Jacobsen (f. 1956)

Klassisk krimi med gru og tju-bang er underholdende men fyldt med klichéer.

Dvale

Camilla Grebe

En pageturner, der kredser om temaer som tro, skyld og forsoning og ikke mindst kærligheden mellem forældre og børn.

Sensommerjagt

Anders De la Motte

En 5-årig drengs forsvinden og et lille skånsk lokalsamfund danner rammen for en vellykket, velskrevet og flot komponeret psykologisk krimi.

Vinter land

Kim Faber og Janni Pedersen

Journalistparret Kim Faber og Janni Pedersen har skruet en rigtig god krimi sammen om terror og ondskab.

Sommermørke

Stina Jackson (f. 1983)

Kras og underholdende thriller fra svensk debutant. Vinder af Glasnøglen 2019

Mørket kalder

Michael Katz Krefeld

Successerien om Ravn er lagt på hylden, men denne mere dystre historie er absolut også værd at kaste sig over.

Heksen

Camilla Läckberg

Forbandelse og velsignelse flyder gennem slægterne, og grusomme hændelser giver et dystert billede af den tid, vi lever i. Fjälbäcka-fans vil også elske ’Heksen’.

Syndebukken : krimi

Sofie Sarenbrant

Krimi. En indbrudsbølge plager et mondænt kvarter i Stockholm og ender med et drab. Er rengøringshjælpen indblandet eller den unge illegale arbejdsdreng? Kriminalinspektør Emma Sköld får sin sag for, og privat har hun en ubehagelig følelse af at være overvåget

Mørke strømme

Arnaldur Indriðason

Det kunne havde været en spændende krimi med et højaktuelt emne, men desværre lever syvende bind i den islandske krimiserie om Erlendur Sveinsson ikke op til forventningerne.

Kvinden de meldte savnet

Sara Blædel

En dansk kvinde, der har været forsvundet i atten år, bliver myrdet i England. Gennem efterforskningen konfronterer Sara Blædel os med store etiske dilemmaer.

Jeg er ikke her

Christian Dorph

Dystre digte, 'Like a Virgin', terrorisme og aids. 1980’ernes tidsånd er indfanget i ny dansk krimi, som er den mest velskrevne og fuldendte krimi, jeg til dato har læst.

 

Jeg kan se i mørke

Karin Fossum

Psykologisk thriller - Riktor er sygeplejerske på et plejehjem og ynder at pine sine patienter - Han kommer til at dræbe alkoholikeren Arnfinn, men bliver tiltalt for et andet mord

Skyggedød

Anne Holt

Anne Holt afslutter serien med Inger Johanne Vik og bekræfter sin position som en af de helt store nordiske krimiforfattere.

Vinterlukket

Jørn Lier Horst

Krimi. Kriminalchef William Wisting fra Larvik bliver tilkaldt til en sag med et ilde tilredt lig i et hærget sommerhus. Andre huse er plyndret, og flere lig dukker op i området. Wisting og hans folk har en sag med mange tråde

Bambi

Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Er man til hårdkogte svenske krimier fås det næppe bedre. Stemningen er dyster og mørk, underholdningen helt i top.

Hjemløs

Jakob Knudsen

To drab og en bortførelse blandt hjemløsemiljøet i Kildeparken i Aalborg må have en sammenhæng, som Rigspolitiets drabstaskforce med Kristian Swane i spidsen tilkaldes for at løse.

Livet de luxe

Jens Lapidus

’Stockholm Noir trilogien’, som startede med ’Cash’, afsluttes på fornemste vis med denne 3. del af historien om den stockholmske underverden og dens mange små og store forbrydere.

Som offer til Molok

Åsa Larsson

Spændende krimi fra det barske miljø i Kiruna-området, hvor en kærlighedsaffære for hundrede år siden trækker spor til nutiden.

Manden i Vasaparken

Pontus Ljunghill

Fremragende noir-krimi om tyvernes Stockholm, hvor en utrættelig kommissær jager en morder uden ansigt.

Hånden

Henning Mankell

En lille – sidste – Wallander-perle med bonusmateriale er guf for alle Wallanderfans. Nye læsere kan ikke begynde her.

Levende og døde i Winsford

Håkan Nesser

Den midaldrende svenske tv-vært Maria er flygtet til Winsford i det sydvestlige England. Hun er drevet på flugt af en dramatisk begivenhed og har ændret sit navn.

Vinder af Palle Rosenkrantz-prisen 2015

Pigen uden hud

Mads Peder Nordbo

En forsvundet mumie og en flået betjent bliver startskuddet til journalistens farefulde færd ind i de mere dystre kroge af Grønlands fortid.

Glaslegemer

Erik Axl Sund

Solid svensk kvalitetskrimi. Tonen i bogen er mere dyster og trist end vanligt.

Skumringstimen

Johan Theorin

I begyndelsen af 1970'erne forsvinder en lille dreng sporløst på Øland Hans mor, der aldrig har fået bearbejdet sin sorg, vender 20 år senere tilbage for at forfølge nye spor, og nu hører hun for første gang om en sagnomspunden spøgelsesfigur, der i svundne tider skabte skræk over hele øen

Fyrre dage uden skygge

Olivier Truc

I et mørkt og koldt Sameland kæmper Klemet Nango fra renpolitiet for retfærdighed for rensdyravlerne. Det er en kamp både mod tiden og mod dumheden.

I skjul af skyggerne

Helene Tursten

Kriminalinspektør Irene Huss finder sig selv i centrum, da hendes mand køber en restaurant af en mand med gæld til de forkerte. Spændende historie om rivaliserende bander i Göteborg.

Jeg skal huske dig

Yrsa Sigurðardóttir

Isnende uhygge kryber over siderne på denne nervepirrende gyser med effektive cliffhangere.