Logo
Bogliste

Romaner om 1. verdenskrig

1. verdenskrig  blev oprindeligt kaldt Den store krig. Den varede fire år og kostede over ni millioner menneskeliv og blev dermed en af de blodigste konflikter i verdenshistorien.

Konsekvenserne af 1. verdenskrig var enorme for det europæiske kontinent. Østrig-Ungarn og det Osmanniske Rige forsvandt og blev erstattet af en mængde mindre østeuropæiske stater. Det slagne Tyskland blev omdannet fra monarki til republik og mistede områderne Alsace og Lorraine til Frankrig, og Oktoberrevolutionen i Rusland skabte den første kommunistiske stat i verden, Sovjetunionen.

Der er skrevet en lang række romaner med udgangspunkt i 1. verdenskrig. Listen indeholder nogle af de nyeste og nogle klassikere. 

Bøger på listen

Pakket - en familie

Monika Helfer (f. 1947)

Der er meget nyt fra hjemmefronten i denne fremragende roman om en kvindes hemmeligheder og en families prøvelser, mens manden er langt væk på slagmarken.

Dagmar & Johannes

Pernille Juhl (f. 1963)

Pernille Juhl kombinerer kærlighed og krig i denne underholdende roman, som foregår i Sønderjylland og på Vestfronten under 1. Verdenskrig.

Om hundrede år

Anna Elisabeth Jessen

Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.

I stålstormen

Ernst Jünger

Ernst Jüngers 'I stålstormen' er en skildring af Jüngers oplevelser som soldat i Første verdenskrig. Her beskriver han de endeløse bombardementer, de enorme materialeslag og den evigt tilstedeværende død nøgternt og præcist – og uden at der lægges afstand til krigshelvedet!

Erna i krig

Erling Jepsen (f. 1956)

På samme tid et meget præcist billede af livet på Vestfronten og en røverhistorie af den ypperste slags. Én af Erling Jepsens allerbedste romaner.

Vi ses deroppe

Pierre Lemaitre

I Pierre Lemaitres 'Vi ses deroppe' blotlægges krigens ødelæggende kraft – men også de positive ting, som kampens grusomhed kan bringe med sig.

Den gode soldat Svejks eventyr

Jaroslav Hašek

Sproget kildrer i lattermusklerne i Steffensens oversættelse af Jaroslav Hašeks antimilitaristiske mammutbog om Svejk.

Intet nyt fra vestfronten

Erich Maria Remarque

Forstå lidt af det, der skete i de år, hvor den vestlige verden blev sønderslidt af, hvad der viste sig ikke at være den sidste verdenskrig.

Originaludgave: 1929

 

Farvel til våbnene

Ernest Hemingway

En tragisk kærlighedshistorie og samtidig en klassisk krigsroman af højeste karat.

Giganternes fald

Ken Follett

Første bind i en planlagt trilogi om det 20. århundrede. Bogen er bygget op omkring konflikterne før og under 1. verdenskrig og tager udgangspunkt i fem meget forskellige familier.

Gavrilo Princip

Henrik Rehr

Henrik Rehrs grafiske fortælling om manden, der fik Europa til at eksplodere, er indlejret i en foruroligende, skraveret dunkelhed.

Regeneration

Pat Barker

Raske som syge soldater behandles for granatchok under første verdenskrig i den halvdokumentariske Regeneration.

De forsvundne roser

Martha Hall Kelly

Tre kvinders historier krydser hinanden i skyggen af 1. Verdenskrig og den russiske revolution. Dramatisk og letlæst historie hylder venskab, kærlighed og offervilje.

Skyttegravskrigen

Jacques Tardi

Tardi er nok mest kendt for sine historier om Adeles ekstraordinære bedrifter, men i et par tegneserier har han også på mesterlig vis skildret Første Verdenskrig og dens rædsler.

Levende model

Pat Barker

Intenst, fascinerende drama om de tre store K' er: Kærligheden, Kunsten og Krigen, der udspilles på så forskellige scener som kunstnernes London og verdenskrigens slagmarker.

Soldat Varlot

Jacques Tardi

Tegneserie. I de nordfranske skyttegrave i 1917 overlever soldaten Varlot mirakuløst både bombeangreb og henrettelsespeloton og beslutter sig for at gøre en dræbt kammerat en sidste tjeneste

Og alt blev stille

Sebastian Barry

Knugende, tankevækkende og samtidig meget smuk roman om irske Willie Dunne og hans oplevelser under første verdenskrig.