Logo
Bogliste

Utopier og dystopier i litteraturen

Verden er i opbrud, der er klimaforandinger, pandemier, økonomiske kriser og flygtningestrømme. Verdens tilstand afspejles i litteraturen, dyk ned i skræmmebilleder og drømme om en anden verden, som kriser har fremkaldt i litteraturen gennem tiden.

Utopier - fortællinger om det 'ideelle' samfund præget af harmoni, lighed og frihed og dystopier - fortællinger om det modsatte, skræmmebilleder på et samfund uden harmoni og hvor mennesker undertrykkes har længe været et emne for mange romaner. Nogle har et klart politisk sigte, andre igen beskriver samfundet nøgternt eller malerisk med eller uden håb for positiv forandring. Fælles for dem alle er, at de er billeder samfund, som det kunne være enten i en fjern fremtid eller lige nu.

Bøger på listen

Carnivora

Caroline Stadsbjerg

Tankevækkende dystopisk roman om, hvordan livet i fremtidens Danmark ser ud, hvis vi mennesker insisterer på at blive ved med at spise kød.

Den frie verden (en first world-tragedie)

Lone Aburas

Klasse, kapitalisme og forvrænget kropspositivisme er på spil i sorthumoristisk fremtidsscenarie, hvor vi intet har lært, men genbruger det værste fra tidligere tider.

11%

Maren Uthaug

Maren Uthaugs fabulerende fremtidsfortælling sætter tingene på spidsen og kvinderne fri af patriarkatet. Glæd dig til en vild læseoplevelse!

Verdenshjertet

Viggo Bjerring (f. 1981)

'Verdenshjertet’ emmer af holdning til den verden, vi lever i. En virkelig god bog slet og ret.

Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?

Ida Marie Hede

I den Usikre og Megalomane Landsby i en nær fremtid styrer systemet både kroppes fertilitet, begær og skam. Romanen er lige så bizar, vild og velskrevet som sin titel.

Kallocain (Ved B.S. Nielsen og J. Wammen)

Karin Boye

Kallocain siver ildevarslende rundt i blodet på jagt efter samme inderlige sandheder som det stof, bogen handler om.

Originaludgave: 1940. 

1984

George Orwell

Hvis du tror, at 2 plus 2 er 4, har du ikke læst Orwells uforlignelige mesterværk . 

Originaludgave: 1949

Nyoversættelse: 2021

Gileads døtre

Margaret Atwood

Med humoristisk bid og sans for overraskelser vender Atwood op og ned på det klaustrofobiske univers og giver helt nye synsvinkler på historien om Gilead.

Tjenerindens fortælling

Margaret Atwood

Margaret Atwoods rystende skildring af et forrykt mandsdomineret samfund er en must read

Resten af verden

Jean-Christophe Chauzy

Skræmmende dystopi i tegneserieform er både fængende, flot og troværdig. 

Rynkekneppesygen

Peter Adolphsen

Peter Adolphsens veloplagte og humoristiske science fiction-roman om en grotesk sygdomsepidemi i kølvandet på en ruminvasion driver af aktualitet og absurditet.

Solens kerne

Johanna Sinisalo

Mesterlig fortælling fra et fiktivt Finland, hvor ligestillingen er slået tilbage til start og staten opretholder samfundsordenen gennem propaganda.

Det europæiske forår

Kaspar Colling Nielsen

Spækket med både aktuelle og eviggyldige temaer er denne roman, som tegner et billede af Danmark i en måske ikke så fjern fremtid, en litterær og intellektuel fornøjelse.

Verdens skygge

Nir Baram (f. 1976)

En uomgængelig og velskrevet dystopisk roman om hvordan idealisme, penge og magt gennemstrømmer en globaliseret verden og forandrer mennesker og systemer.

Den danske borgerkrig 2018-24

Kaspar Colling Nielsen

Fabulerende, absurd og fantastisk. ’Den Danske Borgerkrig 2018-24 er en genial beskrivelse af vores samtid og et velfærdssamfund i dyb krise.

Vejen

Cormac McCarthy

Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'. 

 

Alle himlens fugle

Rakel Haslund-Gjerrild

Postapokalyptisk roman om afgrundsdyb ensomhed og moder naturs utæmmelige kraft, der tager over, når alt andet forsvinder. En veritabel perle, der rykker i sjæl og hjerte.

År 9 efter Loopet

Peter Adolphsen

Palle alene i verden - nu for voksne. Mark er tilsyneladende det eneste levende menneske tilbage i verden. Eller er han? Sjov og velskrevet roman om en verden i loop.

Kammerat Napoleon

George Orwell

Alle dyr er lige, siges det, men det lader til at være en sandhed med modifikationer. Kammerat Napoleon en perle, der bør kastes for såvel svin som mennesker.

Originaludgave: 1945

Den afskyelige

Charlotte Weitze

Kærlighed, overlevelse og fanatisme væves sammen i Charlotte Weitzes roman, der leverer et humoristisk men alvorligt indspark i klimadebatten.

Stranden

Alex Garland

Det er utroligt så få bøger, der er skrevet om backpackere taget i betragtning hvor mange unge, der hvert år drager ud i verden med rygsækken. Det her er en af de bedste!

Mitose

Kristian Byskov

Kristian Byskovs prisvindende debutroman 'Mitose' er en fortumlet sci-fi-sump af kroppe, der tilpasser sig en ny virkelighed.  

Dødsspillet

Suzanne Collins

16-årige Kattua lever i en fremtid, hvor der skal udvælges et ungt menneske, der skal kæmpe til døden mod andre udvalgte, Da Kattuas lillesøster bliver udvalgt, melder hun sig som frivillig og overtager søsterens plads i det årlige dødsspil.

Neuromantiker

William Gibson

'Neuromantiker' er en hæsblæsende cyberpunk-roman om en ung hacker og hans liv i en dystopisk fremtidsverden, hvor grænsen mellem natur og teknologi smuldrer; en verden, der minder mere og mere om vores egen.

Originaludgave: 1984

Fluernes herre

William Golding

I 1954 skrev Golding 'Fluernes Herre', der fik jorden til at skælve under fødderne på litteraturkritikere. Kunne vi have brug for den mere end nogensinde? 

Originaludgave: 1954

Chronic city

Jonathan Lethem

I en nær fremtid efter 11. september hudflettes på morsom vis den moderne overfladiske amerikanske storby. En sprogligt udfordrende roman med Manhattan som udgangspunkt. 

Fagre nye verden

Aldous Huxley

Menneskeligheden vendes på hovedet under et totalitært styre, hvor biologisk kontrol og masseproduktion udgør samfundets fundament. 

Originaludgave 1932

Zombierådhus

Pablo Llambías

Absurd og vedkommende. Zombierådhus er danmarkshistorie fortalt fra det atomkrigsramte år 2097 og portrætterer med underspillet humor en velfærdsstat i ruiner.

Dystopia

Dennis Jürgensen

'Dystopia' er en klassisk fantasyfortælling om en farefuld rejse ud for at bekæmpe det onde og bringe lyset tilbage.

Originaludgave: 1989

 

Se dagens lys

Svend Åge Madsen (f. 1939)

Voldsomt charmerende fremtidsscenarie skrevet af Aarhus-forfatteren Svend Åge Madsen. En historie, som i det små også handler om det store.

Originaludgave 1980

Det underste land

Gustaf Munch-Petersen

Gustaf Munch-Petersens digtning er eksplosiv, den er både revolte og revolution. 

Originaludgave: 1933

Stålhjerte

Brandon Sanderson

Første bind i bestseller-trilogien lægger op til en særdeles interessant blanding af et superhelteunivers og et post-apokalyptisk samfund.

Corpus delicti

Juli Zeh

Utroligt velskrevet fremtidsroman om et grotesk sundhedsdiktatur, inspireret af Kafka og Orwell.

Månen over Øen

Anne-Marie Vedsø Olesen

Hvad sker der med os, når vi ikke længere kan mærke os selv for bare skærm? Anne-Marie Vedsø Olesen tager et kig i krystalkuglen og giver os svaret i tankevækkende, poetisk roman.

Efter syndfloden

Kassandra Montag

Fremtidsroman om en oversvømmet verden, hvor piraterne hærger og befolkningen kæmper for ressourcer og landjord.

Teotwawki

Lars Skinnebach

Tilbage fra fremtiden. Det er sjældent, man sidder med en bog, som man ved bliver en klassiker, en bibel, om 20, 30 eller 100 år. Skinnebach er en seer af guds nåde.