Logo
Bogliste

Klassisk horror

Gys og horror som genre kan spores helt tilbage til 1700-tallet, hvor den opstod som en modpol til oplysningstidens rationalisme. I 1764 udkom 'Slottet i Otranto' af Horace Walpole, der er blevet udnævnt til at være den første gotiske roman af litterær værdi. Siden er der udkommet et hav af horror, og listen her indeholder et udpluk af klassikerne - både ældre og nyere.

Bøger på listen

Thornhill

Pam Smy

En sindsoprivende stærk og dyster graphic novel, der tager udgangspunkt i emner som ensomhed, mobning og omsorgssvigt. Hele historien forgår i rammerne af en klassisk gyserfortælling.

Udflugt til Hanging Rock

Joan Lindsay

Under en udflugt forsvinder nogle unge piger og deres lærerinde i denne gådefulde og atmosfærefyldte roman fra 1967, der først nu udkommer på dansk.

Vi har altid boet på slottet

Shirley Jackson

Shirley Jacksons gotiske gyserklassiker er en fortættet og ildevarslende fortælling om hemmeligheder og giftmord i den særprægede Blackwood-familie.

Skruen strammes

Henry James

En velkommen nyoversættelse af James’s omdiskuterede spøgelseshistorie/psykologiske thriller fra 1898, der er så spidsfindigt skrevet, at den er åben for flere tolkninger.

Frankenstein

Mary Shelley

Dybt rørende fortælling om identitet og søgen samt en påmindelse om, hvor lidt vi ved om vores medskabninger.

Samlede fortællinger I-II

Edgar Allan Poe

Noveller, hvor Poe blander gys og gru, historiske fortællinger, detektivfortællinger og især de psykologiske aspekter, som gennemsyrer alle novellerne.

Sælsomme fortællinger

Edgar Allan Poe

Dette er en klassiker! Edgar Allan Poe er gysets mester og et forbillede for mange andre forfattere.

Rosemarys baby

Ira Levin

Ingen blod og drabelige effekter, men en skræmmende historie, der langsomt ruller sig ud i hverdagens trivialiteter, og hvor uhyggen skabes imellem personerne.

 

Doktor Moreaus ø

H. G. Wells

Efter et skibbrud på Stillehavet i 1887 kommer Edward Prendick til at tilbringe elleve grufulde måneder på den ø, hvor Moreau eksperimenterer med at omskabe dyr til mennesker.

Kvinden i hvidt

Wilkie Collins

En smuk og sanselig roman fra 1860’ernes Storbritannien, som i sin tid var intet mindre end en sensation.

Ved vanviddets bjerge

H. P. Lovecraft

På Antarktis finder et hold af videnskabsmænd nogle ukendte bjerge og resterne af en underjordisk by grundlagt af "De ældste", en overlegen race fra rummets mørke; Samlingen indeholder tre af Lovecrafts hovedværker og uddybende tekster om forfatteren og forfatterskabet.

Den ejendommelige sag om Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Robert Louis Stevenson

De fleste af os kender historien om bedsteborgeren, som lader sin mørke side træde frem og til sidst mister kontrollen over den.