Logo
Bogliste

Psykisk sygdom i litteraturen

Psykiske lidelser er gennem tiden blevet udtrykt i litteraturen og i kunsten på forskellig vis. På denne liste finder du en række gode, markante værker fra både ind- og udland.

Bøger på listen

Den virkelige verden

Malene Ravn (f. 1971)

Malene Ravns roman om LSD-forsøgene er eminent realisme om, hvordan magt og ambition korrumperer og efterlader mennesker i frit fald.

Jeg husker dagen som lys

Olav Hergel

Olav Hergel skriver om et liv med OCD i et bevægende dobbeltportræt af sig selv og sin mor.

Superskurk

Anna Juul

Anna Juul fortæller med sprogligt overskud om et liv med psykisk sygdom. Det er hjerteskærende, men også underholdende – man kan nemlig godt grine, mens man er ulykkelig.

Jeg er her ikke

Lize Spit (f. 1988)

Besættende og hjerteskærende roman om psykisk sygdom giver stemme til den pårørende, der står med tvivlen og ansvaret, mens vanviddet æder den elskede op.

Uglens øje

Sissel-Jo Gazan

Ferm genoplivning af sympatisk efterforsker i interessant og tankevækkende videnskabskrimi om familiehemmeligheder og psykofarmaka.

Højtryk og lavtryk

Meg Mason

Kritikerrost roman om et uperfekt menneske er en både fremragende, deprimerende, morsom, sørgelig og uforglemmelig rutschebanetur.

Ungeenheden

Fine Gråbøl (f. 1992)

Poetisk og velkomponeret debutroman lægger op til en kritisk diskussion af vores syn på psykisk sygdom.

Flugten til Kolbeinsø

Bergsveinn Birgisson

Gal eller genial? Et vildt road trip gennem de islandske landskaber udvikler sig til en rejse ind i sindets mørke kringelkroge i syret roman.

Jeg er hvad jeg husker : Efter elektrochokket: Mellem mirakler og mareridt

Peter Øvig

Peter Øvig har skrevet en vigtig, nuanceret og personlig dokumentarisk beretning om elektrochok, erindring og depression. 

Gennem glasvæggen

Henning Jensen (f. 1943)

Velfortalt og smuk fortælling om depression som livsledsager er vigtig læsning. Henning Jensens begavede beskrivelse af afgrunden er uden forfængelighed. 

I det hvileløse

Sidsel Ana Welden

Stærk og sanselig debutroman om livet i 20’erne, psykisk sygdom og forelskelser – og om et rørende forhold til en traumeramt far.

Om natten havet

Johanne Kirstine Fall

En afsindig barsk, smukt skrevet og velkomponeret roman om 23-årige Katrina, der kun kan mærke sig selv gennem et massivt indtag af coke og eksperimenterende sex. 

Min mor var besat: Da jeg mødte depressionens dæmon

Peter Øvig

Peter Øvig gør op med tavsheden om psykisk sygdom gennem et modigt dobbeltportræt af sin mor og sig selv. En vigtig bog, der både berører og giver indsigt.

Sanatoriet

Anne-Sophie Lunding-Sørensen

En historisk roman om magt, kvindekamp og kærlighed. Anne Sophie Lunding-Sørensen maler endnu engang nogle vidunderlige portrætter af kvinder, der stikker ud.

Oktoberbarn

Linda Boström Knausgård

En uafrystelig selvbiografisk roman om fundamental ensomhed og frygten for at miste sin identitet gennem fire års dyb depression, hvor elektrochok var en del af behandlingen.

Opkald fra Mælkevejen

Bjørn Poulsen

Fantastisk velskrevet romanbiografi om, hvordan en søn frisætter sig og ender med at eje sin egen historie efter en opvækst med en skizofren mor.

Jeg kaldte ham slips

Milena Michiko Flasâr

’Jeg kaldte ham slips’ er en poetisk og stilfærdig roman om at falde uden for normen og at finde uventet trøst og venskab der, hvor man mindst venter det.

 

Blå tiger

Line-Maria Lång

Normalitetens grænseområder udfordres i Långs psykologiske udviklingsroman. Blå tiger er vanvittig, vild og finurlig.

Hungerhjerte

Karen Fastrup

'Hungerhjerte' er en autofiktiv roman om at blive diagnosticeret med borderline og om at eftertragte nærvær og kærlighed er hjerteskærende læsning.

Galskab i litteraturen

Thomas Søgaard Broström og Lasse R. Gammelgaard

Inspirerende og fagligt velfunderet antologi om skønlitteraturens potentiale til at belyse galskaben. Fornem formidling, der udfordrer til selv at gå på opdagelse.

Med verden i ryggen

Thomas Melle (f. 1975)

Uafrystelig biografi blotlægger et bipolart menneskes inderste og beskriver en logik, der i maniske perioder er intet mindre end vanvittig, men ikke desto mindre klar.

En flod skal være i bevægelse - samtaler og erindringer om angst og depression

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Nuanceret, smuk og opløftende bog om angst og depression.

Pynt

Bjørn Rasmussen

En stærk roman om en psykisk uligevægtig ung skuespillerinde med spiseforstyrrelser skrevet i en helt speciel Bjørn Rasmussensk tone, der blander styrke og skrøbelighed.

Professor Hieronimus, På Sct. Jørgen

Amalie Skram

Den delvist selvbiografiske dobbeltroman er et rystende indblik i og et voldsomt opgør med dansk psykiatri i slutningen af 1800-tallet.

Originaludgaver: 1895

Knæk

Mikael Josephsen

Interessant og humoristisk digtsamling om livet på en psykiatrisk afdeling, hvor verden udenfor på én gang er langt væk og tæt på. 

Der er altid nogen at befri

Johanne Kirstine Fall

Debutromanen om 21-årige Katrina, der lider af anoreksi, er en af de bedste, mest ægte og vellykkede sygdoms-romaner, jeg længe har læst.

Fuglemanden

Sarah Engell

Angst er ikke for børn. Det burde det ikke være. Men Sarah Engell og Lilian Brøggers grafiske roman om angst og psykisk sygdom er i den grad for både (store) børn og voksne.

Universets engle

Einar Már Guðmundsson

I 'Universets Engle' skildrer Einar Már Gu∂mundsson den skizofrene Pauls sønderbrudte livshistorie.

En dåre fri

Beate Grimsrud

Stemmer som kommer indefra og hele tiden fortæller dig hvad du skal gøre, de er umulige at lukke munden på med alle deres krav og forventninger. Du må adlyde.

Det ensomme paradis

T. Coraghessan Boyle

Medrivende roman om hvordan psykiske dæmoner kan flytte ind i et ægteskab og ændre de drømme, man havde sammen.

Aminas breve

Jonas T. Bengtsson

Efter fire års indlæggelse kommer den skizofrent paranoide Janus ud med det formål at finde ud af, hvorfor hans tyrkiske veninde Amina ikke længere skriver til ham.

Hinsides

Helga Johansen

Uhyggeligt troværdig beskrivelse af et tiltagende vanvid. Helga Johansen selvbiografiske roman fra år 1900 genudgives nu, og tak for det.

Gøgereden

Ken Kesey

En ensom høvdings hallucination om et opgør med systematisk undertrykkelse af psykiatriske patienter. 

Originaludgave: 1962

Filmatiseret i 1975 af Milos Forman under titlen "One flew over the cuckoo's nest"

Ansigterne

Tove Ditlevsen

I Ansigterne bevæger Tove Ditlevsen sig på kanten af virkeligheden i en blanding mellem barsk socialrealisme og blid poetisk følsomhed.

Hosekræmmeren

Steen Steensen Blicher (f. 1782)

Den tragiske historie om den smukke bondedatter Cecilie, der ikke må få den mand, hun elsker. 

Ulvekvinten

Trisse Gejl

En kvindes sammenbrud oplevet gennem sønnens og venindens øjne. Trisse Gejl er tilbage med en stærk og medrivende fortælling om kærlighed og familierelationer.

Eventuelle pårørende

Dorthe de Neergaard

Suveræn debutroman om hjemmehjælperen Helle, der samler på døde fugle og andres livshistorier.

Baby Jane

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen skærer helt ind til benet i sin fortælling om den angstplagede Piki. Det er hamrende koldt og hårdt, og samtidig er det så helt utroligt rørende og trist.

Sybil

Flora Rheta Schreiber

Flora Rheta Schreiber har skrevet en rystende beretning om, hvordan mishandlingen af et barn fører til en personlighedsspaltning med 16 forskellige jeg’er.

Ovartaci

Ovartaci

Et bevægende bekendtskab med den særegne kunstner Ovartaci, som lod sin indre verden af forunderlige væsner komme til udtryk i sin kunst.

Min mors elskede

Urs Widmer

En roman i særklasse, om en psykisk syg kvindes ugengældte og altfortærende lidenskabelige kærlighed til en dirigent.

Manden i jasminen

Unica Zürn

Efter mere end 40 år foreligger det virkelighedssprængende værk nu på dansk. Et dybt fascinerende indblik i den forryktes verden.