Logo
Bogliste

Grønland

Bøger fra og om Grønland som foregår i Grønland eller er skrevet af grønlandske forfattere. 

Litteraturen stiller skarpt på forholdet mellem Grønland og Danmark og de personlige konsekvenser af en kolonialitet, der skrives frem som noget, der lever i bedste velgårende.

Bøger på listen

Vittu

Iben Mondrup

I sin barske roman 'Vittu' skriver Iben Mondrup mesterligt om forbudte følelser, svigt og overgreb.

Arkhticós dolorôs

Jessie Kleemann

Den flerstemmige grafiske poesi rummer en spørgende undren og en dramatisk opsang om klimakrisen, geopolitisk magtspil og en tung arv i Grønland.

Blomsterdalen

Niviaq Korneliussen

Blomsterdalen er en vanvittig smuk og grum roman om selvmord blandt Grønlandske unge. En vigtig bog, der tager plads i sin læser og bør skabe debat.

Andre hunde

Rasmus Theisen

Theisen leverer et overbevisende og barsk bid om forviklede forhold i et grønlandsk samfund set fra en uvidende dansk iagttager.

Spor i sneen

Tonny Vorm

Grønlands barske natur er bagtæppe for et spændingsdrama under højspændte forhold. Et overset stykke krigshistorie folder sig levende ud.

Mørket under isen

Morten Hesseldahl

Morten Hesseldahl har modtaget Glasnøglen for sin spændingsroman om Grønland som politisk kampplads og knudepunkt.

Imperiets børn

Anne Kirstine Hermann

Hermann afdækker en mørk side af dansk kolonihistorie i sin overbevisende analyse af den såkaldte modernisering og danisering af Grønland.

Efter åndemaneren

Kim Leine

Kim Leine sætter punktum for sin storslåede trilogi om Grønland med et tredje bind, der emmer af overskud og fortællelyst.

Tabita

Iben Mondrup

Endnu en stærk roman af Iben Mondrup, som på mageløs vis skildrer et nådesløst sammenstød mellem den grønlandske og danske verden gennem pigen Tabitas møde med en dansk familie.

Homo sapienne

Nviaq Korneliussen

Det er svært ikke at lade sig bevæge af Niviaq Korneliussens rå men alligevel porøse debutroman om fem unge grønlænderes liv.

Rød mand/Sort mand

Kim Leine

En storslået, sanselig og meget velfortalt historie om det ulykkelige møde mellem den grønlandske og danske kultur. Kim Leine har leveret endnu et pragtværk.

Profeterne i Evighedsfjorden

Kim Leine

Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.

 

Pigen uden hud

Mads Peder Nordbo

En forsvundet mumie og en flået betjent bliver startskuddet til journalistens farefulde færd ind i de mere dystre kroge af Grønlands fortid.

Ivalu

Morten Dürr

Kortfilmen ‘Ivalu’ af Anders Walter er nomineret til en Oscar. Filmen er baseret på den grafiske novelle af Lars Horneman og Morten Dürr.

Godhavn

Iben Mondrup

Det er familiens tre børn, som fortæller i dette følsomme og sansemættede portræt af en dansk udflytterfamilies hverdag i Grønland.

Sultekunstnerinde

Lotte Inuk

Da Charlotta flytter til Grønland sidst i 1970'erne får hun det svært, både med sig selv og sin plads i samfundet - Anoreksien bliver den farlige udvej.

Håbets år

Linda Lassen

Medrivende roman om lensmandsdatteren Gertrud Rask, der bliver gift med den 13 år yngre teolog Hans Egede, der senere skulle blive kendt som Grønlands apostel.

Kalak

Kim Leine

Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.

Tunu

Kim Leine

Den unge sygeplejerske Jesper kommer til en lille bygd i Østgrønland og gennem et år følges mange af bygdens skæbner.

Arctic light

Uri Golman

Arctic Light er en fotografisk rejse igennem den grønlandske og arktiske natur med æstetikken i højsædet.

Unn fra Stjernestene

Hanne Marie Svendsen (f. 1933)

En magisk beretning om Unn, der er opdagelsesrejsende ud i nytænkning og udforskning af kulturens begrænsninger og muligheder i Grønland i 1300-tallet.