Logo
Bogliste

Det moderne gennembrud

Fra skarpe socialkritiske romaner til personlige digte, disse værker repræsenterer det bedste fra Det Moderne Gennembrud.

Det Moderne Gennembrud, der strakte sig fra 1870 til 1890, var en tid, hvor forfattere udfordrede traditioner, normer og samfundsstrukturer gennem deres skrift. Det var en tid, hvor litteraturen blev brugt som et værktøj til social og kulturel kritik, hvor konventioner blev udfordret, og hvor læserne blev inviteret til at se verden med nye øjne.

Bøger på listen

Clara Raphael - tolv breve

Mathilde Fibiger

Skandalesuccesen ’Clara Raphael: Tolv breve’ indleder forud for sin tid en diskussion om ligestilling og køn i overgangsperioden mellem romantikken og det moderne gennembrud. 

En dåres forsvarstale

August Strindberg

Strindbergs selvbiografiske roman om ægteskabet med Siri von Essen er kostelig læsning. ”En forfærdelig bog” sagde han selv. En suveræn bog, mener denne anmelder.

Et dukkehjem

Henrik Ibsen

Genudgivelsen af fem af Ibsens mest kendte skuespil minder os om, hvorfor Ibsen fik sin "Godfather-rolle" i teater-verdenen.

Originaludgave: 1879

Lykke-Per

Henrik Pontoppidan

Lykke-Per har klassikerstatus. Den imponerende udviklings – og kærlighedshistorie giver et suverænt indblik i, hvad der danner et menneske.

Professor Hieronimus, På Sct. Jørgen

Amalie Skram

Den delvist selvbiografiske dobbeltroman er et rystende indblik i og et voldsomt opgør med dansk psykiatri i slutningen af 1800-tallet.

Originaludgaver: 1895

Mit store smukke had

Elisabeth Åsbrink

Kunstnerisk, levende og meget velskrevet biografi om den svenske forfatter Victoria Benedictsson.

Fru Marie Grubbe

J.P. Jacobsen

Fru Marie Grubbe er en af de helt store kvinder i dansk litteratur, baseret på en historien om adelskvinden, der satte sin vilje igennem.

Originaludgave: 1876

Stuk

Herman Bang

Herman Bang får mesterligt spiddet den københavnske overklasse og dens forlorne facader, der er lig teatrets kunstige stukudsmykninger.

Originaludgave: 1887

Ved Vejen

Herman Bang

Klassiker om mistet livsmod og ulykkelig kærlighed, men Bang forstod også at tegne et portræt af livets lyse sider og var ikke uden humor.

Originaludgave: 1886

Tine

Herman Bang

Degnens Tine går til hånde hos skovrideren, mens krigens og kærlighedens gru ubønhørligt bringer hendes verden fra idyl til kaos i Herman Bangs perle.

Originaludgave:1889

Himmelstiger i dansk litteratur før Guds død

Jens Anker Jørgensen, Bjarne Sandstrøm, Knud Wentzel

19 essays med nytolkninger af danske litterære hovedværker fra før 1870 med fokus på religiøsiteten i værkerne

Kvindehjerter

Karin Michaëlis og Betty Nansen

I brevromanens intime bekendelsesrum finder man skyld, skam og selvbedrag, men også humor og samhørighed, når begær og ægteskabets snævre rammer skrives frem.

Originaludgave: 1910

Den farlige Alder

Karin Michaelis

’Den farlige alder’ er at betragte som både succes- og skandaleroman.

Originaludgave: 1910

Den erotiske Hamster

Thit Jensen (f. 1876)

En harmdirrende afregning med Thit Jensens ægtemand og hendes veninde, men også et tidsbillede på kvindens konfliktfyldte stilling.

Originaludgave: 1919