Logo
Bogliste

Bøger om øer

Få inspiration til gode bøger, som foregår langt fra storbyen - midt i økulturen, økulleren og øboernes skæbner.

Det er nemt at komme i tanker om et væld af titler på romaner og novellesamlinger, som har centrum for deres handling og forståelse af omverdenen i hovedstadsområdet, men der skrives også litteratur, som finder sted uden for centret, i provinsen. Dele af denne provins har for tiden fået forskellige mindre flatterende betegnelser, bl.a. Udkantsdanmark. Hvis man skal gå ind på at definere egne af Danmark som udkant, må det i højeste grad gælde alle de mindre øer, der er en del af kongeriget, særligt selvfølgelig, hvis de ikke er landfaste ved en bro. – Og vi har faktisk en flok gode romaner, som henlægger handlingen til øer og dermed gør dem til centrum.

Bøger på listen

Smitte gennem hud og luftveje

Emilie Parsbæk Skibdal

Stærk og poetisk debutroman om moderskab, kræftsygdom, kærlighed, familie, naturen på Femø og en lang række barndomserindringer, der binder fortid og nutid sammen.

Alle himlens fugle

Rakel Haslund-Gjerrild

Postapokalyptisk roman om afgrundsdyb ensomhed og moder naturs utæmmelige kraft, der tager over, når alt andet forsvinder. En veritabel perle, der rykker i sjæl og hjerte.

Folkets skønhed

Merete Pryds Helle

'Folkets skønhed' er et hovedværk i Merete Pryds Helles forfatterskab og tegner et unikt portræt af Danmark i den 20. århundrede.

Vi, de druknede

Carsten Jensen

Her er skibskatastrofer, død, had og længsel. Historier om helte og skurke i en sjældent vellykket cocktail af en storslået generationsroman om Marstal og de syv verdenshave.

Journal 64

Jussi Adler-Olsen

Med Carl Mørck/Assad-konceptet holder forfatteren Afdeling Q på en forudsigelig kurs ud i det ganske land. Denne gang danner et tragisk kapitel i vor historie baggrunden.

Burgundia

Hans Henrik Møller

'Burgundia' er en leksikalsk beskrivelse af Bornholms geografi og en krønike om slægterne Holm og Lind fra 1872-1958, fortalt i en vekslen mellem fornuft og følelse.

Den grænseløse

Jussi Adler-Olsen

Kvinde er kvinde værst i den sjette bog om afdeling Q, hvor Carl Mørck i efterforskningen af et gammelt trafikdrab søger efter lederen af en religiøs sekt.

Øer

Rakel Haslund-Gjerrild

Udkantssteder, sommerhusområder og forfald blandt fiskere, skovgængere og religiøst opvakte. De 21 fortællinger er både aktuelt og originalt læsestof.

Nancy

Dennis Gade Kofod

En mystisk tåge har lagt sig om Bornholm og tager folk med sig ud over havet. Folk dør. Men Nancy bliver tilbage – og forude venter byfesten.

Genfærd

Dennis Gade Kofod

Mystisk, minimalistisk og frem for alt stramt komponeret er denne lille roman om en mand, der søger tilflugt på et øde badehotel, hvor sorg og døde mennesker dukker op til overfladen.

Barbara

Jørgen-Frantz Jacobsen (f. 1900)

I 1700-tallets Thorshavn besnærer præsteenken Barbara mændene med sin erotiske udstråling og naive forelskelser.

Originaludg.: 1939 

Jelne

Henriette E. Møller

Stilsikker og meget velskrevet romandebut om pigen, der drog ud for at finde sig selv, sin fortid og sandheden om sin mors død. Fem stjerner – mindst! 

Vinder af Bogforums Debutantpris 2008.

Nexø Trawl

Dennis Gade Kofod

Socialrealistisk, dansk hjemstavnsroman om ungdom, opvækst, venskab, kærlighed og familie.

Originaludgave: 2007

Tilbage til Anholt

Vagn Lundbye

Jonas rejser til Anholt for at opklare sin bedstefars død i 1903, men søger samtidig at finde tilbage til det oprindelige i sig selv

Hirsholmene

Else Skovborg

Erindringsroman om livet under krigen - En ung pige søger i 1943 job som lærer for fem børn på øen Hirsholmene i Kattegat, og forelskelse følger

En bedre verden

Bent Vinn Nielsen

'En bedre verden' handler om almindelige mennesker, som grundlæggende mangler tillid til, at der findes et alternativ til det liv, de allerede kender.