Logo
Bogliste

Sønner og mødre

Listen indeholder en række gode romaner om mor-søn forholdet set gennem den voksne søns øjne.

Bøger på listen

En skidt knægt

Henning Jensen (f. 1943-01-05)

Henning Jensens har skrevet en både barsk og formidabel erindringroman om en barndom med en kærlig far og en dominerende mor med et vanskelligt sind.

Eurotrash

Christian Kracht

Vanvittig tour de Schweiz, hvor mor og søn nærmer sig hinanden og ser familiens nazistiske fortid i øjnene. Det er absurd, morsomt og stærkt underholdende.

En kvindes forvandling

Édouard Louis

Édouard Louis har skrevet en lille, stor roman om sin mor og hendes trøstesløse tilværelse og frigørelse midt i livet. Det er en uforglemmelig historie om håb på trods.

Shuggie Bain

Douglas Stuart

En stor, hjertegribende og barsk fortælling fra 80’ernes Glasgow om en opvækst på samfundets bund og en søns ufravigelige kærlighed til sin alkoholiserede mor.

Rampen

Jesper Stein

Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.

Min mor var besat: Da jeg mødte depressionens dæmon

Peter Øvig

Peter Øvig gør op med tavsheden om psykisk sygdom gennem et modigt dobbeltportræt af sin mor og sig selv. En vigtig bog, der både berører og giver indsigt.

Vi er kortvarigt smukke her på jorden

Ocean Vuong

En poetisk og stærk roman om en søn, der prøver at blive set og hørt af sin mor, men også at forstå denne kvinde, som han har elsket og hadet.

Opkald fra Mælkevejen

Bjørn Poulsen

Fantastisk velskrevet romanbiografi om, hvordan en søn frisætter sig og ender med at eje sin egen historie efter en opvækst med en skizofren mor.

En dag vil vi grine af det

Thomas Korsgaard (f. 1995)

Tues mor har fået en millionerstatning fra Patientklagenævnet. Alligevel er der ikke meget at grine af i Korsgaards overbevisende toer.

Til minde om en betingelsesløs kærlighed

Jonas Gardell

Autofiktiv roman beskriver forfatterens forhold til sin mor og opvæksten som klassens mobbeoffer. Det er rørende læsning, men heldigvis iblandet en god portion humor.

Gennem natten og vinden

Maja Lucas

Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman.

Bæst

Ane Riel

Fabulerende roman om en bomstærk dreng, hans smukke mor og den forelskede nabodreng. Historien er til den omstændelige side, men trods alt et brag af en roman.

Pillerne får mors øjne til at nærme sig gulvet

Nicklas Buch

Nicklas Buch debuterer med en bevægende roman, der er inspireret af hans egen splittede opvækst med en misbrugsmor og et par trygge oldeforældre.

Mor om natten

Niels Fredrik Dahl

Den norske lyriker og romanforfatter har skrevet en gribende og rørende roman om forholdet mellem forældre og børn.

Rygtet om hendes død

Kasper Hoff

Kasper Hoff har skrevet en veldrejet, satirisk sci-fi-roman, der stiller etiske spørgsmål og underholder.

Om et klaver

Signe Brønserud

Underskøn og særdeles vellykket debutroman om klaverstemmeren Henning, som en dag beslutter sig for at bygge et klaver. Et storstilet projekt, som han lægger mange følelser i.

Moders mælk. Til sidst

Edward St. Aubyn

Selvbiografisk roman. Patrick er familiefar, men slås stadig med følgerne af barndommens svigt og misbrug. Samtidig skal han tage sig af sin gamle syge mor, som har brugt familieformuen på et shamanistisk helsecenter.

Nora Webster

Colm Tóibín

Irske Colm Tóibín beskriver et kvindesind i ensom kvindekamp med en fortryllende nænsomhed og indsigt. Smuk roman om en enkes kamp tilbage til livet i 1960’ernes Dublin.

Stillidsen

Donna Tartt

'Stillidsen' er et berømt renæssancemaleri, som på mange måder er hovedpersonen i denne mageløse fortælling om en ung mands dannelse - og om kunstens betydning i vores liv.

Vinder af Pulitzerprisen 2014

Jord

David Vann

Fascinerende, velskrevet og meget skræmmende roman om en familie, der falder fra hinanden.

Arièl

Juliane Preisler

Romanen om det følsomme cykelbud Arièl og hans skrøbelige, drikfældige mor skulle ifølge forlaget være sørgmunter, men den er noget mere sørgelig end munter.

Frokost i tyrens hoved

Thøger Jensen

Minimalistisk og skæv roman om at være på vej og om at tage en afstikker i ny og næ fortalt med Thøger Jensens sans for realisme og finurlighed.

Jeg kunne finde hjem i blinde

Joachim Førsund

Tragikomisk roman om 40-årige Finn, som befinder sig en krise efter sin mors død.

Stemte s’er

Keld Conradsen

Fortælleren vender tilbage til sin barndomsby til sin mors begravelse. Et rørende og fængslende portræt af moren.

Jeg forbander tidens flod

Per Petterson

Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2009 er på en sørgmodig rejse ind i fortidens minder og forsøger at forliges med minderne og fortiden, som ikke kan gøres om.

 

Du som er i himlen

Morten Sabroe

Fantastisk velskrevet roman om en mand, der drog ud for at gennemskue Hillary Clinton, men som vendte hjem med sin egen mor.