Logo
Bogliste

Nisser i litteraturen

Nissen er kendt fra det nordiske folkeeventyr, men han optræder også i nyere litteratur.

Vi kender nissen fra nordiske folkeeventyr, hvor han traditionelt er den beskyttende ånd på gården. Han tager sig af husdyrene og bringer lykke til gårdens folk, hvis de sørger for at holde sig gode venner med ham bl.a. ved at give ham en skål grød ved højtiderne. I nyere tid forbindes nissen primært med jul. Han har en rød klædedragt på og en tophue, og han har som regel en kone og nogle børn.

I litteraturen afbilledes han ikke kun som julenisse, faktisk optræder han også  i forskellige former for magisk realisme.

Bøger på listen

Historien om nissen

Bjarne Reuter

Bjarne Reuters kalenderhistorie er en vidunderlig julefortælling i 24 kapitler med masser af dejlige illustrationer, som hele familien kan hygge sig med at læse højt i december.

Et juleeventyr

Charles Dickens

Eviggyldig klassiker gengiver julens budskab om næstekærlighed og livsglæde med spænding og atmosfære.

Originaludgave: 1843

Skifting

Keith Donohue

Magisk og kraftfuld fortælling om drillenisser og tabt barndom - den fortjener klassikerstatus!

En julehistorie - og så alligevel ikke

Kim Fupz Aakeson

Pak alle dine rosenrøde forestillinger væk om, hvad nisser laver, når det ikke er jul. I Kim Fupz Aakesons ultramoderne julehistorie får vi bagsiden af medaljen ved at være en sæsonvare. En herligt anderledes og sjov julehistorie for både voksne og børn fra ca. 5 år.

Bitre mandler

Line Rasmussen og Hans Henrik Schwab (red)

10 danske krimi-noveller er blevet til en lille, handy juleantologi. Her er både gys, gran og gaver – december, drab og druk. Og den må gerne åbnes inden jul!   

Legenden om juleroserne

Selma Lagerlöf

”Göinge skov bliver hver julenat forvandlet til en prydhave for at fejre Vorherres fødsel.” Skal man nu tro på det, eller skal man ikke?

Nissen der ville være berømt

Kim Fupz Aakeson

Kim Fupz Aakesons bog er særdeles velegnet til både højtlæsning og selvlæsning fra cirka 10 år. Voksne bør også læse den, den luner godt i vinterkulden.

Originaludgave: 1985

Tinkas juleeventyr

Flemming Klem

Dejlig julekalenderhistorie for hele familien, hvor nissepigen Tinka og menneskedrengen Lasse kæmper for at skaffe den forsvundne nissemagi fra menneskenes verden tilbage til nissernes rige.

Nisse von Gårdbos kalender

Bent Haller

Bent Haller har med denne bog begået en skøn, julekalenderhistorie, der er særdeles velegnet til oplæsning og især vil egne sig til større børn og voksne.

Nisser jeg har mødt eller kendt

Vagn Simonsen (f. 1935)

En nisse er ingen julemand, og billeder af julegrødspisende nisser er - set med nisseøjne - en provokation. Og når den grødspisende nisse så oven i købet tegnes i selskab med en kat, er den helt gal, for enhver ved da, at nisser og katte er dødsfjender.

Flere bitre mandler: krimi, spænding & gys

Julie Egemar, Dorte Einarsson og Hans Henrik Schwab (red)

Julen er fuld af mystik når julemanden bliver myrdet, indbrudstyve henrettes midt i julemiddagen, og woodoo udøves i indre København julenat.