Logo
Bogliste

Den spanske borgerkrig

Romaner og noveller om den spanske borgerkrig og dens indflydelse på tiden derefter. 

Den evige borgerkrig

I år er det 73 år siden, Den spanske borgerkrig sluttede. Det vil sige, at de mennesker, der selv deltog i den enten er meget gamle eller døde. Derfor kan det måske undre, at krigen stadig er et brandvarmt debatemne i nutidens Spanien.

Det erfarede jeg, da jeg i 2004-2005 boede i Madrid. Her oplevede jeg, at der i den offentlige debat var stærke følelser involveret i spørgsmålet om, hvorvidt en statue af Franco i bydelen Nuevos Ministerios (mit eget nabolag) skulle fjernes.

 I uger op til fjernelsen af statuen var der højlydte protester fra Franco-tilhængere, og da jeg nogle dage efter fjernelsen gik ned for at se stedet, hvor den havde stået, var der graffiti malet af venstreorienterede på det tilbageværende fundament side om side
med blomster, lys og breve lagt af folk som begræd fjernelsen af statuen. Borgerkrigens to parter var altså på dette historiske sted repræsenteret visuelt.

Loven for Historisk Hukommelse

Grunden til den ophidsede debat om, hvorvidt disse monumenter skulle fjernes, var blandt andet den politiske disput om den såkaldte Lov for Historisk Hukommelse ”Ley de memoria histórica de España”.

Fra politisk side var man i færd med at formulere en lov om, hvorledes man skal fortolke den umiddelbare fortid: Den spanske borgerkrig og det efterfølgende diktatur. Og denne lov indebar blandt andet, at krigens to parter skulle repræsenteres ligeligt i historieskrivningen, og at frankistiske monumenter og symboler, der hylder
diktaturet og militæropstanden, der i 1936 førte til borgerkrigen, blev fjernet.

Loven blev endeligt vedtaget den 31. oktober 2007 under den socialistiske Zapatero-regering. Men den nyvalgte borgerlige regering under ledelse af Partido Popular har erklæret, at den vil rulle loven tilbage - en lov den fra begyndelsen har været arg modstander af.

Konflikten afspejler sig i litteraturen

Der er stadig mange uløste spørgsmål, som hvad man stiller op med de mange massegrave fra krigens tid, og hvad gør man ved Francos mastodontiske sejrsmonument De Faldnes Dal (Valle de los Caidos). Det Kongelige Akademi for Historie (Real academia de la historia) udgav for nyligt et biografisk mammutværk om de vigtigste personer i spansk historie.Og særligt afsnittet om Franco har givet anledning til heftig strid og voldsomme beskyldninger, da det der er skrevet her af mange anses for at være udglattende for ikke at sige loyalt og forstående over for diktatoren, der regerende Spanien i hen ved fyrre år.

Den spanske borgerkrig er stadigvæk i Spanien et på mange måder kontroversielt emne, og den heftige samfundsdebat, som det afkaster, afspejler sig også i det væld af bøger, fag-såvel som skøn-litteratur, der er udkommet i årenes løb, og som stadigvæk udkommer om emnet.   

 
Spanien / Barcelona

Alfabetisk oversigt over redaktionens lister

Spansk litteratur

Spanien / Barcelona

 Vis alle boglister

Bøger på listen

Salamis' soldater

Javier Cercas

Om Spaniens historie og de mennesker, der kæmpede på begge sider under Den Spanske Borgerkrig og de efterfølgende år med Francos diktatur.

Min broders vogter

Leif Davidsen

Klassisk Davidsen-drengerøvsroman om broderopgør, den store kærlighed, en dødbringende guldskat og gustne interne magtkampe under Den spanske borgerkrig og i Stalins Sovjet.

Hvem ringer klokkerne for?

Ernest Hemingway

Om et kærlighedsforhold mellem en amerikansk frivillig og en spansk pige, der opstår i en guerillagruppe under den spanske borgerkrig 1936-39

Originaludgave: 1940

Bl.a. filmatiseret af Sam Wood i 1943 under titlen "For Whom the Bell Tolls"

Bag Spaniens bjerge

Leo Kari

I romanform skildrer forfatteren sine oplevelser i den spanske borgerkrig som frivillig i den internationale brigade - Det er en stærk beretning om rædslerne i en blodig krig, om troen på idealerne og den endelige desillusion

Intet

Carmen Laforet

Stilfærdigt mesterværk fra et Barcelona i den spanske borgerkrigs skygge.

Celeste

Jens Peter Kaj Jensen

Original og velfortalt historie om en speciel kvinde er samtidig en meget politisk roman om revolution og idealer og om en epoke i Danmarkshistorien, hvor unge danske mænd og kvinder deltog i kampen mod fascismen i Den Spanske Borgerkrig.

Månevind

Antonio Muñoz Molina

Tilværelsen i en lille spansk by sidst i 1960'erne set gennem en drengs øjne. Foregår i de skelsættende dage omkring månelandingen i juli 1969, en euforisk tid, hvor alt synes muligt.

Den anden søn

Jonathan Rabb

Krimi - Nicolai Hoffner må forlade Berlinerpolitiet i 1936 på grund af jødiske gener - Hans ene søn er forsvundet under en reportagerejse til Spanien, og Hoffner prøver at opstøve ham

Hilmar Iversens ensomhed

Jan Jakob Tønseth

En underfundig lille roman om antihelten Hilmar Iversen og hans bedrifter i Den Spanske Borgerkrig.

Den spanske borgerkrig 1936-1939

Antony Beevor

Beskrivelse af forudsætningerne for den spanske borgerkrig (1936-1939), herunder krigsbegivenhederne i og omkring Spanien, det politiske spil på højre- og venstrefløjen, samt den udenlandske indblanding i borgerkrigen