Logo
Bogliste

Mellem ung og voksen

Ung eller voksen? Det kan være svært at skifte de velkendte ungdomsbøger ud med voksenromanerne. Hvilke skal man vælge og hvor finder man dem som er sjove, spændende og vedkommende? Her er inspiration at hente for både drenge og piger.

Bøger på listen

Samtaler med venner

Sally Rooney (f. 1991)

Sally Rooney tegner et skarpt portræt af nutidens unge kvinder i en stærk roman, der spiller på hele følelsesregisteret med humor, jalousi og emotionelt kaos.

Knivens stemme

Patrick Ness

Fabelagtig fortællekunst fra en forrygende Patrick Ness, der med sin mageløse pen endnu engang fejer benene væk under læseren med en medrivende fortælling.

Mælk og honning

Rupi Kaur (f. 1992)

Godt hjulpet på vej af Rupi Kaurs popularitet på de sociale medier har digtsamlingen ’mælk og honning’ formået at nå en stor læserskare –men digtene mangler dybde.

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaard

Debutromanen om en drengs miserable opvækst i en socialt belastet familie ude på landet er stærk læsning.

Min familie

Sebastian Bune

Romandebutanten Sebastian Bune beskriver gennem barnets øjne en voldsramt familie og et system, der varetager forældrenes tarv frem for børnenes.

Døde piger lyver ikke

Jay Asher

Vigtig og hjerteknusende historie om en ung piges selvmord. På syv kassettebånd fortæller hun historien om, hvorfor hendes liv sluttede.

Simon vs. verdens forventninger

Becky Albertalli

Sød og cool ungdomsroman om at springe ud som homoseksuel. Becky Albertallis prisbelønnede bog om Simon og hans indviklede kærlighedsliv er filmatiseret med stor succes.

Stranden

Alex Garland

Det er utroligt så få bøger, der er skrevet om backpackere taget i betragtning hvor mange unge, der hvert år drager ud i verden med rygsækken. Det her er en af de bedste!

Eksil

Jakob Ejersbo

Samantha kommer som barn med sine forældre til Tanzania, hvor hendes teenagertilværelse er præget af pjækkeri, sprut, drenge og stoffer.

Shotgun Lovesongs

Nickolas Butler

Fire mænd og en kvinde er vokset op sammen i en lille by i USA's midtvest. De er nu i trediverne og deres venskab og livshistorier skildres med udgangspunkt i tre bryllupper.

En flænge i himlen

John Green

16-årige Hazel er dødssyg af kræft. Hun forelsker sig i 17-årige Augustus som ligeledes er kræftsyg. Sammen oplever de deres første forelskelse, inden døden skiller dem.

Ondskaben

Jan Guillou

Barsk og beskidt beretning om den ondskab, der kan få fæste i svage menneskesind. Og samtidig en lysende beretning om en dreng med retfærdigheden i hjertet og viljen til sejr.

Elefantpassernes børn

Peter Høeg

Fantastisk, original, velskrevet og humoristisk roman om småkriminelle forældre, stædige børn og tvivlsomme myndigheder.

Tjenerindens fortælling

Margaret Atwood

Margaret Atwoods rystende skildring af et forrykt mandsdomineret samfund er en must read

Muleum

Erlend Loe

Sørgmodig, men også på skæv vis munter roman om at være ung og miste sine kære og lysten til livet.

Ukulele-jam

Alen Meskovic

Velskrevet og levende fortælling om livet som ung i en flygtningelejr midt i 1990’ernes konfliktfyldte tidligere Jugoslavien.

Dig og mig ved daggry

Sanne Munk Jensen

Ungdomsroman om en kærlighed, der er så stor og dyb, at den er værd at dø for. Velskrevet, gribende og barsk historie, der i den grad kryber ind under huden.

Skyd appelsinen

Mikael Niemi

En aktuel og ret foruroligende historie om en teenager, der, optaget  af sig selv, sætter sig selv og andre i spil.

Min mor siger

Stine Pilgaard

Stine Pilgaards romandebut om et knust hjerte, Kingo og Kings, gode hensigter og moralsk opbakning er en perle af sprogligt overskud. 

Radiator

Jan Sonnergꜳrd

Tonen hos Jan Sonnergaard er rå og hård. I novellesamlingen 'Radiator' skriver han i et hverdagsagtigt, talenært sprog, som er en af 90ernes mest læste værker.

Bogtyven

Markus Zusak

Når døden fortæller, skal man virkelig lytte.

Kærlighedsbreve til de døde

Ava Dellaira

Lauries søster er død og Laurie skriver breve om sin sorg og sin familie, om skolen, vennerne og festerne, men mest af alt om May og om hvad der skete.

Nattergalen

Kristin Hannah

Hvad sker der med døtrene og hustruerne, når mændene er draget til fronten under Anden Verdenskrig? Kristin Hannah beskriver kvindernes krig i det besatte Frankrig både smukt og rørende.

Dødevaskeren

Sara Omar

Dansk-kurdiske Sara Omar debuterer med en uhyre vigtig bog, der sætter et gammelt trossamfund under lup i ligestillingens navn.