Logo
Bogliste

Irland - Irske stemmer

Her finder du et kurateret udvalg af bøger, der repræsenterer nogle af de mest talentfulde og indsigtsfulde irske forfattere, hvis stemmer formidler både Irlands rige kultur, historie, traditioner og nutidige samfundsforhold.

Så tag plads, læn dig tilbage og lad dig fortrylle af de irske stemmer.

Bøger på listen

I sidste øjeblik - historier om kvinder og mænd

Claire Keegan

Claire Keegans novellesamling er mere revsende end rørende, og det klæder hendes stille prosa.

Desperate handlinger

Megan Nolan (f. 1990)

’Desperate handlinger’ er som at være fanget i de tømmermænd, Nolan svælger i. Det er dog også en fin skildring af en kvinde, der har det svært.

Omsorg

Claire Keegan

Rørende fortælling om fattigdom og medmenneskelighed i 1980’ernes Irland. På trods af sit beskedne omfang sætter denne historie sig solidt fast i sin læser.

Skønne verden, hvor er du

Sally Rooney (f. 1991)

Rooneys mest modne og rørende roman er et generationsportræt, en venskabsroman og en kritik af den moderne verden, som vi kender den. 

Den slags små ting

Claire Keegan

Stilfærdig og vigtig kortroman om de ældgamle, religiøst ladede samfundsstrukturer, som Irland har været underlagt i årtier.

Noter til mig selv

Emilie Pine

Med en række personlige og selvudleverende essays viser Emilie Pine, at der er en stor styrke i sårbarheden. Bogens fortællinger er vedkommende og befriende læsning.

Godt selskab

Naoise Dolan

Frisk og ungdommelig roman af irsk debutant minder lidt om Sally Rooney. Grundhistorien er god, men romanen mangler kant og wokeness.

Sælsomme vækster

Donal Ryan

Perfekt komponeret og poetisk roman om en ung pige, der forsvinder og kommer tilbage og puster nyt liv ind i et traditionsbundet samfund.

Normale mennesker

Sally Rooney

En fascinerende, vrangvendt Romeo og Julie-fortælling, hvor to unge har en intens forståelse og kærlighed, men hverken tør tro på kærligheden eller tillade den plads.

Dam

Claire-Louise Bennett

Claire-Louise Bennetts roste debutroman er en særpræget og særlig fortælling om alene-livet langt ude på landet. Man får lyst til at sætte musik til og glide ind i bogen.

Linje trådt af trin

Sara Baume (f. 1984)

Baumes ord har en særlig humor, sarkasme og poetisk skønhed i fremragende og mindeværdig roman om en ung kunstners ensomhed og depression. 

Samtaler med venner

Sally Rooney (f. 1991)

Sally Rooney tegner et skarpt portræt af nutidens unge kvinder i en stærk roman, der spiller på hele følelsesregisteret med humor, jalousi og emotionelt kaos.

Cyril Averys hjerte

John Boyne

Stor roman om Cyril og hans liv som homoseksuel i et Irland, hvor fordomme og had giver ham mange problemer. En bevægende og uafrystelig historie.

Den grønne vej

Anne Enright

En velkomponeret, vidunderlig roman, der er skrevet i den smukkeste prosa, om alle de historier og tråde, der er i en familie, og som binder personerne sammen på godt og ondt.

Vælde vokse vakle visne

Sara Baume (f. 1984)

Den irske debutant, Sara Baume, har skrevet en vedkommende lyrisk fortælling, der kunne foregå alle steder og til alle tider, om relationen mellem et sårbart menneske og hans hund.

Havet

John Banville

En sansende rejse gennem barndommens erindringer og sorgens og ensomhedens dybe afgrund.

Rust

Donal Ryan

Det økonomiske kollaps og finanskrisen forårsager farlige spændinger mellem indbyggerne i en lille by. Grådighed graver grøfter mellem tidligere venner. Arbejdsløshed, sorte penge, et mord og en barne­bortførelse sender chokbølger gennem det lille samfund.

Nora Webster

Colm Tóibín

Irske Colm Tóibín beskriver et kvindesind i ensom kvindekamp med en fortryllende nænsomhed og indsigt. Smuk roman om en enkes kamp tilbage til livet i 1960’ernes Dublin.

Intet på jord

Conor O’Callaghan

Antydningens kunst. En sansemættet og smuk fortælling, der sniger sig ind på sin læser og bliver til en foruroligende og stor læseoplevelse.

Rum

Emma Donoghue

Gribende og næsten ubærlig roman om en mor og søn, som er spærret inde i et rum.

Underet

Emma Donoghue

Et under af en roman om 11-årige Anna, som ikke vil spise. Historien er både spændende og psykologisk overbevisende. Donoghue lever fuldt ud op til sin debut.