Logo
Bogliste

Filmatiserede bøger

Mange gode film bygger på romaner, og en god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred.

Filmatiseringen balancerer mellem at bevare bogens vigtige elementer og samtidig tilpasse historien til filmmediet. Nogle gange lykkes det, og filmen kan i så fald være med til at introducere en helt ny skare af læsere til den oprindelige bog.

Vi har samlet en række gode bøger, der er blevet filmatiserede på denne liste, så du selv kan vælge, om du vil læse bogen, se filmen eller måske endda begge dele.

Bøger på listen

Kalak

Kim Leine

Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.

Konferencen

Mats Strandberg

Mats Strandberg er en mester i at skrive rædselshistorier i genkendelige miljøer. Teambuilding vil aldrig mere være det samme.

Eileen

Ottessa Moshfegh

Forrygende feel-bad roman om Eileen, hvis bitterhed, negativitet og selvhad sjældent er set mage. Sproget er smukt, humoren kulsort som bogforsiden.

Omsorg

Claire Keegan

Rørende fortælling om fattigdom og medmenneskelighed i 1980’ernes Irland. På trods af sit beskedne omfang sætter denne historie sig solidt fast i sin læser.

De otte bjerge

Paolo Cognetti (f. 1978)

Stoisk ro og ubarmhjertig poesi. De otte bjerge er en svimlende roman til trods for sit relativt beskedne omfang.

Meter i sekundet

Stine Pilgaard

Stine Pilgaard har skrevet en sprogligt veloplagt komedie om kærlighed og normalitet og om at blive voksen i Vestjylland. 

 

Underet

Emma Donoghue

Et under af en roman om 11-årige Anna, som ikke vil spise. Historien er både spændende og psykologisk overbevisende. Donoghue lever fuldt ud op til sin debut.

Hvor flodkrebsene synger

Delia Owens

2019's store amerikanske roman er en uforglemmelig og bittersød fortælling om svigtede skæbner, bristede hjerter og et gådefuldt mord i 60’ernes North Carolina.

Hændelsen

Annie Ernaux

Annie Ernaux genopliver den illegale abort, hun fik foretaget som ung, og gør denne skelsættende hændelse til stor kunst og alles anliggende.

The power of the dog

Thomas Savage

Symbolladet roman er en ubarmhjertig og medrivende udforskning af giftig maskulinitet og egoisme. 

Call me by your name

André Aciman

Bogen bag succesfilmen af samme navn er en dyb og sanselig skildring af forelskelsens og begærets inderste væsen i al dens berusende skønhed.

Mig ejer ingen

Åsa Linderborg

'Mig ejer ingen' er en fremragende biografisk roman om pigen Åsa, der vokser op med sin far i 1970'ernes Sverige.

Originaludgave: 2008

Pagten - mit venskab med Karen Blixen

Thorkild Bjørnvig

Om et utroligt venskab, en platonisk kærlighedshistorie mellem den karismatiske forfatter Karen Blixen og den begavede lyriker Thorkild Bjørnvig.

Undtagelsen

Christian Jungersen

Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske litteratur. 

 

Ud og stjæle heste

Per Petterson

At vokse op betyder, at man taber en verden, men får en ny. Det sker for hovedpersonen Trond, der også beskriver det at blive voksen som en intens kropslig erfaring. 

 

Den, der lever stille

Leonora Christina Skov

Leonora Christina Skovs roman er en stærk beretning om opvækst, provinsliv, familierelationer og frigørelse. 

Harpiks

Ane Riel

Suverænt vellykket og underfundigt værk om familien Haarder, der lever livet på Hovedet blandt uanede mængder af ting og sager. 

Du forsvinder

Christian Jungersen

Christian Jungersens page turner byder på en stor læseoplevelse og inviterer til diskussion om, hvornår mennesket styres af neurologi eller den frie vilje.

En mand der hedder Ove

Fredrik Backman

Virkeligt morsomme bøger er sjældne, men når man så i tilgift får fortalt en sandhed eller to om livet og samfundet, så må man bare overgive sig.

Nordkraft

Jakob Ejersbo

Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden

 

Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005 under titlen 'Nordkraft'.

Når noget slutter

Julian Barnes

I denne elegante og fortjente prisvinder filosoferes der over, hvad der sker, når tidens paradokser spiller hukommelsen et puds.

Filmatiseret i 2017 af instruktøren Ritesh Batra.

Stranden

Alex Garland

Det er utroligt så få bøger, der er skrevet om backpackere taget i betragtning hvor mange unge, der hvert år drager ud i verden med rygsækken. Det her er en af de bedste!

Pindsvinets elegance

Muriel Barbery

Kunne man lide Jostein Gaarders gennemgang af filosofihistorien i ’Sofies Verden’, vil man sandsynligvis også synes om ’Pindsvinets Elegance’.

Filmatiseret i 2009 af Mona Achache under titlen "Le hérisson"

Sneleoparden

Sylvain Tesson

En hyldest til natures egenrådige klokkeslæt, til rejseglæden og til at hvile i livets ventepositioner. Et eftertænksomt opråb om at leve lidenskabeligt og opmærksomt.

Maskeblomstfamilien

Lars Sꜳbye Christensen (f. 1953)

Forførende og foruroligende, grum og grotesk er Lars Saabye Christensens psykologiske portræt af et skadet barn og den familie, han kommer fra.

 

Alt bliver oplyst

Jonathan Safran Foer

En tragisk, komisk, sprudlende russisk-jødisk roman, skrevet af en helt ung amerikaner. 

Ekstremt højt & utrolig tæt på

Jonathan Safran Foer

Ekstremt rørende roman om en ikke helt almindelig 9-årig dreng, der har mistet sin far under terrorangrebet på World Trade Center.

 

Ondskaben

Jan Guillou

Barsk og beskidt beretning om den ondskab, der kan få fæste i svage menneskesind. Og samtidig en lysende beretning om en dreng med retfærdigheden i hjertet og viljen til sejr.

Pi's liv

Yann Martel

Da Pi er seksten beslutter hans forældre at emigrere fra Indien til Canada med deres zoologiske have. 

Slip mig aldrig

Kazuo Ishiguro

Er nogle mennesker mere mennesker end andre, spørger Kazuo Ishiguru i denne blændende samfundskritiske science fiction, maskeret som kostskoleroman.

Filmatiseret i 2010 af Mark Romanek under titlen "Never Let Me Go"

Kunsten at græde i kor

Erling Jepsen

Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.


Filmatiseret i 2007 af Peter Schønau Fog med Jesper Asholt på rollelisten.

Vejen

Cormac McCarthy

Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'. 

 

Indignation

Philip Roth

Alt, der kan gå galt, går galt i denne eminente roman om de dilemmaer og valg en ung mand, dybt forankret i sin jødiske opdragelse, bliver stillet overfor, da han flytter hjemmefra.

Mænd uden kvinder

Haruki Murakami

Syv noveller, der bevæger sig på flere realplaner, og som alle kredser om den svære kærlighed. Om mænd der er uden kvinder, der suppleres af kvinder og forelskes i kvinder. Men også om både mænd og kvinder der er ensomme og isolerede.