Kalak
Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.
Mange gode film bygger på romaner, og en god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred.
Filmatiseringen balancerer mellem at bevare bogens vigtige elementer og samtidig tilpasse historien til filmmediet. Nogle gange lykkes det, og filmen kan i så fald være med til at introducere en helt ny skare af læsere til den oprindelige bog.
Vi har samlet en række gode bøger, der er blevet filmatiserede på denne liste, så du selv kan vælge, om du vil læse bogen, se filmen eller måske endda begge dele.
Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.
Mats Strandberg er en mester i at skrive rædselshistorier i genkendelige miljøer. Teambuilding vil aldrig mere være det samme.
Forrygende feel-bad roman om Eileen, hvis bitterhed, negativitet og selvhad sjældent er set mage. Sproget er smukt, humoren kulsort som bogforsiden.
Rørende fortælling om fattigdom og medmenneskelighed i 1980’ernes Irland. På trods af sit beskedne omfang sætter denne historie sig solidt fast i sin læser.
Stoisk ro og ubarmhjertig poesi. De otte bjerge er en svimlende roman til trods for sit relativt beskedne omfang.
Stine Pilgaard har skrevet en sprogligt veloplagt komedie om kærlighed og normalitet og om at blive voksen i Vestjylland.
Et under af en roman om 11-årige Anna, som ikke vil spise. Historien er både spændende og psykologisk overbevisende. Donoghue lever fuldt ud op til sin debut.
2019's store amerikanske roman er en uforglemmelig og bittersød fortælling om svigtede skæbner, bristede hjerter og et gådefuldt mord i 60’ernes North Carolina.
Annie Ernaux genopliver den illegale abort, hun fik foretaget som ung, og gør denne skelsættende hændelse til stor kunst og alles anliggende.
Symbolladet roman er en ubarmhjertig og medrivende udforskning af giftig maskulinitet og egoisme.
Bogen bag succesfilmen af samme navn er en dyb og sanselig skildring af forelskelsens og begærets inderste væsen i al dens berusende skønhed.
'Mig ejer ingen' er en fremragende biografisk roman om pigen Åsa, der vokser op med sin far i 1970'ernes Sverige.
Originaludgave: 2008
Om et utroligt venskab, en platonisk kærlighedshistorie mellem den karismatiske forfatter Karen Blixen og den begavede lyriker Thorkild Bjørnvig.
Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske litteratur.
At vokse op betyder, at man taber en verden, men får en ny. Det sker for hovedpersonen Trond, der også beskriver det at blive voksen som en intens kropslig erfaring.
Leonora Christina Skovs roman er en stærk beretning om opvækst, provinsliv, familierelationer og frigørelse.
Suverænt vellykket og underfundigt værk om familien Haarder, der lever livet på Hovedet blandt uanede mængder af ting og sager.
Christian Jungersens page turner byder på en stor læseoplevelse og inviterer til diskussion om, hvornår mennesket styres af neurologi eller den frie vilje.
Virkeligt morsomme bøger er sjældne, men når man så i tilgift får fortalt en sandhed eller to om livet og samfundet, så må man bare overgive sig.
Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden
Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005 under titlen 'Nordkraft'.
I denne elegante og fortjente prisvinder filosoferes der over, hvad der sker, når tidens paradokser spiller hukommelsen et puds.
Filmatiseret i 2017 af instruktøren Ritesh Batra.
Det er utroligt så få bøger, der er skrevet om backpackere taget i betragtning hvor mange unge, der hvert år drager ud i verden med rygsækken. Det her er en af de bedste!
Kunne man lide Jostein Gaarders gennemgang af filosofihistorien i ’Sofies Verden’, vil man sandsynligvis også synes om ’Pindsvinets Elegance’.
Filmatiseret i 2009 af Mona Achache under titlen "Le hérisson"
En hyldest til natures egenrådige klokkeslæt, til rejseglæden og til at hvile i livets ventepositioner. Et eftertænksomt opråb om at leve lidenskabeligt og opmærksomt.
Forførende og foruroligende, grum og grotesk er Lars Saabye Christensens psykologiske portræt af et skadet barn og den familie, han kommer fra.
En tragisk, komisk, sprudlende russisk-jødisk roman, skrevet af en helt ung amerikaner.
Ekstremt rørende roman om en ikke helt almindelig 9-årig dreng, der har mistet sin far under terrorangrebet på World Trade Center.
Barsk og beskidt beretning om den ondskab, der kan få fæste i svage menneskesind. Og samtidig en lysende beretning om en dreng med retfærdigheden i hjertet og viljen til sejr.
Da Pi er seksten beslutter hans forældre at emigrere fra Indien til Canada med deres zoologiske have.
Er nogle mennesker mere mennesker end andre, spørger Kazuo Ishiguru i denne blændende samfundskritiske science fiction, maskeret som kostskoleroman.
Filmatiseret i 2010 af Mark Romanek under titlen "Never Let Me Go"
Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.
Filmatiseret i 2007 af Peter Schønau Fog med Jesper Asholt på rollelisten.
Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'.
Alt, der kan gå galt, går galt i denne eminente roman om de dilemmaer og valg en ung mand, dybt forankret i sin jødiske opdragelse, bliver stillet overfor, da han flytter hjemmefra.
Syv noveller, der bevæger sig på flere realplaner, og som alle kredser om den svære kærlighed. Om mænd der er uden kvinder, der suppleres af kvinder og forelskes i kvinder. Men også om både mænd og kvinder der er ensomme og isolerede.