Logo
Bogliste

Skilsmisse

Af gammeldansk skil 'adskillelse' og misse 'tab, savn', men ellers et udpræget moderne fænomen. 

Et meget stort antal ægteskaber ender i dag med skilsmisse. Denne kendsgerning afspejler sig naturligvis også i litteraturen på meget forskellig vis.

Bøger på listen

Resten af sommeren

Lotte Kirkeby

Lotte Kirkeby lodder stemningen i en skilsmisseramt familie og tegner et sørgmodigt og indsigtsfuldt billede af ensomhed, forvirring og nye ståsteder.

Hafni fortæller

Helle Helle

Helle Helles suveræne stemme er stærkere end nogensinde. Med Hafnis fortælling har hun skrevet sin sjoveste, men også mørkeste roman.

Citronbjerget

Eva Tind

Eva Tind udforsker det ukendte og fremmedheden i sin smukke tour-de-force i ophav og tilhør.

Livets omkostninger

Deborah Levy

Deborah Levys beretning om sin skilsmisse er en fantastisk smuk, tørt morsom og tankevækkende historie om livskrisens frisættende potentiale.

Efterskælv

Rachel Cusk

Den anerkendte forfatter tager udgangspunkt i sit ægteskabs nøgne efterskælv. Veloplagt, men rystet, byder hun indenfor - også i de mørkeste kamre.

Mænd i min situation

Per Petterson

Rørende, ømt og hengivent portræt af en mand i krise efter en skilsmisse. Det på én gang præcise og poetiske sprog gør bogen til en stor læseoplevelse.

Vær god ved dyrene

Monica Isakstuen

Fortvivlelse, sorg og vemod blandes med skarpe refleksioner og stilistisk opfindsomhed i smuk og poetisk roman om moderne mennesker. 

Moloch : en fortælling om mit raseri

Søren R. Fauth

Det er hårdt at læse sig igennem en djævleuddrivelse, men Fauths eminente sprog-kommando gør det muligt. 

 

Forførernes klub

Thomas Rydahl

Forførernes klub er en velskrevet roman om at miste sit eksistentielle ståsted efter en skilsmisse - og om at finde det igen.

Værelse samlet af kvinder

Katrine Grünfeld

Bolden er på kvindernes banehalvdel i Grünfelds stramt komponerede og fragmentariske roman om skilsmisse, identitet, livskrise og kvindefællesskaber. 

Rampen

Jesper Stein

Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.

Næste! : en lægeroman

Nina Lykke (f. 1965)

Klinisk og satirisk udredning af en midtvejskrise og et kuldsejlet ægteskab, ypperligt dissekeret af den herligste hovedperson i lægekittel.

Nej, nej og atter nej

Nina Lykke (f. 1965)

Satirisk ægteskabstragedie på norsk om fællesskabets trange kår i individualismens tidsalder. 

Bånd

Domenico Starnone

Det ægteskabelige drama, hvor en mand forlader sin familie for en ny forelskelse, giver et fascinerende indblik i de brændende følelser og følgerne for hele familien.

Historie om et ægteskab

Geir Gulliksen

Et intenst og gribende kærligheds- og skilsmissedrama, skildret i en original form, der kommer tæt på magtforhold og kønsroller i et moderne parforhold.

Se på os nu

Geir Gulliksen

Dynamikken mellem kønnene luftes for fuld udblæsning, garneret med begær, selvbedrag og svigt i endnu en skarp roman om et midaldrende par af norske Geir Gulliksen.

Endnu er dagen ikke spildt

Martin Glaz Serup

Stilsikre, højlitterære og hverdagslige digte om en families opbrud handler om at få noget ud af dagen.

svaner bliver ikke skilt

Auður Ava Ólafsdóttir

Sørgmunter, tankevækkende og humoristisk roman om en kvinde, der vågner brat og indser, at manden i hendes liv er en anden, end hun gik og troede.

En sandsynlig historie

Karin Alvtegen

At mand møder kvinde er ikke et særsyn i litteraturen, men Helena og Anders har en usædvanlig tung bagage at slæbe rundt på.

Helvede

Erlend Loe

Loes nye roman er en satans underholdende historie, der på godt og ondt fremstiller betingelserne ved at indlade sig på et kæresteforhold til mørkets fyrste. 

Forladte dage

Elena Ferrante

En dag, lige efter frokost, meddeler Mario sin kone Olga, at han flytter - efter 15 års ægteskab.

Jeg ved ikke om den slags tanker er normale

Lone Hørslev

Selvbiografi og selvperformance går hånd i hånd i Lone Hørslevs digtsamling 'Jeg ved ikke om den slags tanker er normale'.

Ramt af ingenting

Ida Jessen

En kvinde forsøger at finde rodfæste efter et forlist ægteskab, og hun har stadig mange følelser i klemme i forhold til sin eksmand

Hambros Allé 7-9-13

Lotte Kaa Andersen

Tankevækkende debutroman om, hvordan krisen rammer en af Danmarks dyreste villaveje. Om fernis og forkvaklede følelser og om ikke at vide, hvad der er vigtigt, før det er for sent.

Før vi siger farvel

Jens Christian Grøndahl

Find lommetørklæderne frem! Ny stærk kærlighedshistorie fra Jens Christian Grøndahl om rodløshed og om at blive forladt.

Min far kan lide fugle

Maja Lucas

Forfrosne og fantastiske prosastykker om et barns oplevelse af sine forældres skilsmisse.

Celestine

Olga Ravn

En lille, lyrisk fortættet roman om en urolig, ung lærerindes opgør med sin kaotiske barndom og søgen mod identitet i sin dybe fascination af to slotsspøgelser. 

Som om

Kristina Stoltz

En roman om kærlighed og familierelationer i spændet mellem barndommens frie rammer og den moderne kernefamilie. Ikke sådan lige at ryste af sig.

Vilhelms værelse

Tove Ditlevsen

Indædt had og lidenskabelig kærlighed går hånd i hånd. Evigt unge Tove Ditlevsen skriver i 1975 om kærlighedens kvaler i sin sidste roman, den hudløse ’Vilhelms værelse’.

En moderne familie

Helga Flatland

Flatland er tilbage i topform med genkendelige beskrivelser af det menneskelige sind i historien om en helt almindelig moderne familie, der pludselig står i en ny virkelighed.

Creme fraiche

Suzanne Brøgger

Suzanne Brøgger giver ordet til et aktivt handlende, skabende, selviscenesættende, kropsbevidst og kvindeligt subjekt i sin selvbiografiske føljeton.

Originaludgave: 1978

Her er jeg

Jonathan Safran Foer

Fire uger i en amerikansk-jødisk middelklassefamilies liv skildres intenst og hudløst. Forældrene Jacob og Julia står på randen af skilsmisse, deres tre sønner er urolige og samtidig rammer en stor naturkatastrofe Israel.

Luft under vingerne

Erica Jong

Den 30-årige amerikanske forfatterinde Isadora Wings desperate forsøg på at frigøre sig fra det traditionelle amerikanske kønsrollemønster

Tryghedsnarkomaner & Hold kæft og vær smuk

Vita Andersen

Digte og noveller fra 1970’erne, hvor ensomhed og ensformighed står som fællesnævner for kvinder, der er ofre i en mandsdomineret verden.

Jeg ved ikke om den slags tanker er normale

Lone Hørslev

Selvbiografi og selvperformance går hånd i hånd i Lone Hørslevs digtsamling 'Jeg ved ikke om den slags tanker er normale'.

Helvede

Erlend Loe

Loes nye roman er en satans underholdende historie, der på godt og ondt fremstiller betingelserne ved at indlade sig på et kæresteforhold til mørkets fyrste. 

Bitterfissen

Maria Sveland

Velskrevet, feministisk romandebut fra Sverige om parforhold, forældreskab og ligestilling.

Den farlige Alder

Karin Michaelis

’Den farlige alder’ er at betragte som både succes- og skandaleroman.

Originaludgave: 1910