Logo
Bogliste

Danske slægtsromaner

Hvert år kommer der - heldigvis - en masse gode og underholdende slægtsromaner. De danske slægthistorier er en vigtig indgang til vores fortid og formidler viden om vores fælles historie på en underholdende og farverig måde, som historiebøgerne sjældent kan hamle op med. Samtidig hjælper de os med at forstå vores egen nutidige verden ved at lade os træde et skridt tilbage.

Bøger på listen

Annas sang

Benjamin Koppel

I et forrygende fortælle-flow udruller Benjamin Koppel den sympatiske livshistorie om Hannah, der må lægge både kærligheden og en passioneret pianistdrøm på hylden.

Barnet fra Thy

Maria Helleberg

Tredje selvstændige bind i Hellebergs medrivende, autofiktive slægtssaga er nået til forfatterens egen barndom i 1960’erne i en dysfunktionel familie.

Kærlighedens år

Johanne Mygind

Imponerende og velskrevet debutroman om tre generationer af kvinder, jagten på at finde sig selv, frihed, lighed og prisen for det hele.

Det er de danske som flygter

Lise Ringhof og Erik Valeur

Yderst velskrevet, velresearchet og eftertænksom slægtsroman om familien Brinch og hele Danmarks historie i første halvdel af 1900-tallet.

Højsangen fra Palermovej

Annette Bjergfeldt

Annette Bjergfeldts romandebut er en aldeles fremragende, vild, fabulerende og velskrevet roman om jagten på den store kærlighed.

En lykkelig slutning

Maren Uthaug

Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.

Søstrene fra Thy

Maria Helleberg

Fortsættelsen om kvinderne fra Thy giver et fint tidsbillede og en medrivende og nuanceret beskrivelse af to søstre og deres forskellige livsforløb.

Om hundrede år

Anna Elisabeth Jessen

Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.

Vi kunne alt

Merete Pryds Helle

Det er bevægende og rystende at læse om Merles udsatte opvækst i 70’erne. Hendes næsten ubærlige oplevelser vækker skyld og skam, men det lyriske sprog løfter romanen.

Mørkekammeret

Camilla Hjørnholm Olsen (f. 1975)

Velskrevet roman om politiske og religiøse ståsteder. Og om ensomheden som grundvilkår i tilværelsen.

I dine øjne

Malene Ravn (f. 1971)

En bevægende slægts- og Danmarkshistorie om at være født som et uægte barn og om altid at føle sig anderledes og uønsket.

Johns saga

Torben Munksgaard

En gribende saga-roman om kærligheden, alderdommen og smerten med en bismag af Gammel Dansk og Hallgrimúr Helgasson.

Folkets skønhed

Merete Pryds Helle

'Folkets skønhed' er et hovedværk i Merete Pryds Helles forfatterskab og tegner et unikt portræt af Danmark i den 20. århundrede.

En anden gren

Jesper Wung-Sung

Personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.

Kvinderne fra Thy

Maria Helleberg

Helleberg vender blikket mod sin egen slægtshistorie og beskriver sin oldemor og mormor så levende, at man næsten synes, man kender de to stærke kvinder.

Hvor der er fugle

Maren Uthaug

Medrivende slægtsroman fra et vindblæst Norge om blodskam, familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv.

 

Æg

Morten Ramsland

Ramsland serverer forrygende og forrykte fortællinger fra 1300-tallets Fyn, hvor overtroen styrer almuens liv. 

Christas to forlovelser

Karsten Lund

Christas forlovede vender ikke tilbage fra 1. verdenskrig. I stedet bliver hun gift med hans soldaterkammerat og kommer til at leve et overklasseliv i Kolding. Som enke finder hun ud af, at hun har levet på en løgn.

Abelone på Bangsbo

Bent Haller

Velfortalt, veloplagt og meget underholdende roman om herskab og tjenestefolk på det farverige Bangsbo Gods i Nordjylland.

Desertørerne

Kim Blæsbjerg

Første del af planlagt trilogi udspiller sig under finanskrisen og fører behændigt sin læser igennem en collage af krig, kærlighed, virksomhedsdrift og sindets krinkelkroge.

Vi, de druknede

Carsten Jensen

Her er skibskatastrofer, død, had og længsel. Historier om helte og skurke i en sjældent vellykket cocktail af en storslået generationsroman om Marstal og de syv verdenshave.

Apropos Opa

Julia Butschkow

Med sproglig præcision, afdæmpet ironi og ømhed skildrer Julia Butschkow i Apropos Opa en ung kvindes undersøgelse af sammenhængen mellem sin egen historie og sin farfars fortid som nazist.

Familien Bruchfontane

Keld Conradsen

Underholdende slægtsroman fra mellemkrigstidens Sønderjylland giver indblik i den industrielle udvikling i Danmark – og lyst til at læse mere fra samme skuffe.

En engel bag øret

Sally Altschuler

Slægtsroman om livet i forfatterens jødiske familie i en landsby i Rusland og om slægtens historie fra midten af 1800-tallet og frem til farfaren kommer til Danmark i 1912

Stella

Per Gammelgaard

Hvis ikke du har læst bøger af Per Gammelgaard før, så er det nu, du skal starte! Stella er en fin blanding af slægts- , kvinde- og kunstnerroman, fortalt med respekt, indlevelse og vemodighed.

Mindet

Vibeke Grønfeldt

Livet på landet i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet, som det opleves af pigen Agate, der fortæller om forældre og søskende, tildragelser på egnen, hverdagen på gården

I min tid

Vibeke Grønfeldt

Lillepigen Agate fra 'Mindet' lever nu sit stridbare voksenliv. Læs med og lær om kvindeliv, bondestædighed og poesi.

2. del af Mindet

Indretningen

Vibeke Grønfeldt

Agate lever videre i Grønfeldts uimodståelige univers, lever helt og fuldt.

Den ottende bonde

Bent Haller

Bent Haller beskriver et dansk bondesamfunds nyere historie i denne gribende og rystende roman. En roman om magt, svigt og skyld af allerværste slags.

 

Fata Morgana

Gerda Hauge Nielsen

"Vi mener ikke ret meget ud fra en overbevisning længere. Vores meninger er reduceret til et sæt værktøj som vi kan opnå social anseelse med." - Fata Morgana

Juttas år

Jette Kjærboe

"Kære Albertine - kære søde faster" sådan begynder den meget underholdende, morsomme og fascinerende historie om beboerne i Flakhavn i det sydfynske øhav.

Den amerikanske sømand

Karsten Lund

At der går døde folk i klitterne ved Skagen er et faktum. Karsten Lund vækker dem til live og gør det fremragende.

Serafia

Anne Marie Løn

Bajere, bandeord og beverdinger er nogle af elementerne i Serafia, men også præcise skildringer af miljø og af mennesker med lavstatus i dagens Danmark.

Strømme

Vagn Predbjørn Jensen

Slægtsroman fra Sydfyn i slutningen af det 19; århundrede -  Kirsten, som kommer fra trange kår, oplever nok forelskelsen, men ikke kærligheden, og må leve en hård tilværelse som kone til fiskeren Jens.

Regnskab

Vagn Predbjørn Jensen

Kirsten og Jens Sørensens børn får en meget forskellig opvækst -  Vi møder dem ved befrielsen og får derefter oprullet de skæbner, der har ført til deres valg af side.

Hundehoved

Morten Ramsland

Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'. 

Understrømme

Hanne Richardt Beck

En gammel brun kuffert med familiepapirer sætter en fortælling i gang om Martin Ørums slægt og fire generationer i et Danmark, som de fleste genkender i deres egen slægts historie.

Mærkedage

Jens Smærup Sørensen

Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.