Logo
Bogliste

Jødedom

Denne bogliste indeholder skønlitteratur, der beskæftiger sig med jødedommen. Det kan være gendigtninger af religiøse myter, bøger, der handler om religionens opståen, historie, religiøse konflikter eller religiøs fanatisme.
Men det er først og fremmest bøger, der handler om menneskelivet – og om hvordan jødedommen har haft og har betydning for menneskers tilværelse rundt omkring i verden.

Bøger på listen

Postkortet

Anne Berest

Et postkort uden afsender udvikler sig til en spændende og dramatisk familiehistorie, da jagten på jøderne intensiveres.

Annas sang

Benjamin Koppel

I et forrygende fortælle-flow udruller Benjamin Koppel den sympatiske livshistorie om Hannah, der må lægge både kærligheden og en passioneret pianistdrøm på hylden.

Det brændende blad

Katrine Engberg

Forrygende start på Katrine Engbergs serie om efterforskeren Liv Jensen. En Puslespils-krimi med et plot, der sidder lige i skabet.

Forladtheden

Elisabeth Åsbrink

Elisabeth Åsbrink fortæller om sin slægts ensomme historie i en dyb og stærk roman, fortalt i et smukt og poetisk sprog.

Faster Hildas testamente

Jeanne Goldschmidt (f. 1947-04-13)

En vellykket romandebut, hvor forfatteren med kunstnerisk frihed giver et levende indtryk af sin farfar baseret på få facts.

Jeg er en, der kan sige sådan!

Anita Furu

En både fængslende, rørende og morsom roman om en moden kvinde, der overvinder sig selv og tager kontakt til den søster, hun ikke har set i 67 år.

Mit halve liv

Anita Furu

En helstøbt, velskrevet og rørende debutroman om smerten ved at være rodløs og fremmed og om længslen efter en familie, man ikke kan huske.

Smaragdsliberen

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Fremragende roman om tro, tolerance og venskab i en verden med krig og terror.

Mørke, dybe skove

Nicole Krauss

Nicole Krauss’ spændende samtidsroman emmer af mytik og spiritualitet fra litteraturen og det jødiske folks religion og historie. 

Stillezone

Shosha Raymond (f. 1993)

Barndomserindring, kvindeidentitet og jødisk slægtshistorie blandes i sanselig og vellykket debutroman, der skildrer et kaotisk sind.

Dronningen af Saba og Kong Salomon

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

For tretusinde år siden, på grænsen mellem myte og historie møder to mennesker hinanden. Hun er kongedatter i det sabeanske rige, der strækker sig fra Etiopien til Yemen.

Judas

Amos Oz

Amos Oz roman om fejltagelser, begær, kærlighed og religion er en mageløs læseoplevelse.

Syv satans lange dage

Jonathan Tropper

Kort efter at have fundet sin chef i seng med sin kone, dør Judd Foxmanns far, og han tvinges til at sidde shiva med sin dysfunktionelle familie i syv lange dage.     

Det glemte brev

Jillian Cantor

En smuk kærlighedshistorie om mod og selvopofrelse med noget så originalt som en frimærkesamling som omdrejningspunkt.

En engel bag øret

Sally Altschuler

Slægtsroman om livet i forfatterens jødiske familie i en landsby i Rusland og om slægtens historie fra midten af 1800-tallet og frem til farfaren kommer til Danmark i 1912

Det evige folk har ingen frygt

Shani Boianjiu

Den israelsk-palæstinensiske konflikt set fra et kvindeligt perspektiv. 

Bogens folk

Geraldine Brooks

Vidunderlig og fængslende beretning om jødernes og Europas historie gennem krige, inkvisitioner og familietragedier.

David Levinskys nye verden

Abraham Cahan

Immigrantroman om den amerikanske drøm fortalt gennem den unge, russiske Talmud-studerende David og hans liv som jødisk immigrant i New York omkring århundredeskiftet, en skildring af den menneskelige side af immigrationshistorien og de moralske omkostninger, der er ved succes.

Historier fra Ghettoen

Abraham Cahan

15 realistiske og nuancerede tekster om livet for de europæiske jøder i ghettoen i New York

Haren med de ravgule øjne

Edmund De Waal

Keramikeren de Waal arver en samling små japanske figurer - netsuker - fra sin onkel og beslutter at undersøge samlingens vej gennem hans slægt fra 1870'erne til i dag og dermed også slægtens historie

Flugten til Amerika

Irene Dische

En dejlig, livsbekræftende roman om familien Rother fortalt af den bramfrie mormor, som må flygte fra Tyskland til USA med sin jødiske mand under Hitlers regime.

Alt bliver oplyst

Jonathan Safran Foer

En tragisk, komisk, sprudlende russisk-jødisk roman, skrevet af en helt ung amerikaner. 

Her er jeg

Jonathan Safran Foer

Fire uger i en amerikansk-jødisk middelklassefamilies liv skildres intenst og hudløst. Forældrene Jacob og Julia står på randen af skilsmisse, deres tre sønner er urolige og samtidig rammer en stor naturkatastrofe Israel.

Huset ved kysten

Marianne Fredriksson

Nygifte Honora og Sexton Beecher slår sig i sommeren 1929 ned i et hus ved kysten i New Hampshire i USA. Sexton sælger kontormaskiner, og Honora passer hjemmet. Fremtiden ser lys ud, men børskrakket i 1929 får alvorlige følger for det unge par.

Jøderne i Husaby

Otto Gelsted

Dokumentarroman. Digteren Tingsted flygter til Sverige i oktober 1943 sammen med en gruppe danske jøder. Efter ophold i en flygtningelejr flytter de til Husaby, hvor de forsøger at få en hverdag i landflygtighed til at fungere
På omslaget: Autentisk roman fra 1944

Udødelighedens eliksir

Gabi Gleichmann

Gennem slægten Spinoza fortælles jødernes historie i Europa fra 1100-tallets Spanien til 1990'ernes Norge. Den nedskrives af Ari, den allersidste af slægten, som gennem sin fortælling fastholder erindringen om historien og dermed gør den udødelig

En Jøde (Ved Steen Rasmussen)

M. Goldschmidt

Samfundskritisk roman som tegner et psykologisk portræt af Jacob Bendixen, en ortodokst opdraget jøde, som er splittet mellem sin jødiske identitet og sit ønske om at blive accepteret i 1820'ernes danske samfund med raceforskelle og fordomme

Russeren er en, der elsker birketræer

Olga Grjasnowa

Da Masjas tyske kæreste, Elias, pludselig dør krakelerer hendes verden. Som barn af russisk-jødiske indvandrere til Frankfurt bliver hun i tvivl om sin hjemstavn og identitet. Hendes rejse til Israel for at arbejde som tolk giver hende ikke et entydigt svar

Den evige jøde

Bergljot Hobæk Haff

Jøden og lægen Isak Juan da Costa og hans datter vandrer på kryds og tværs gennem Europa i første halvdel af 1500-tallet, forfulgte og diskriminerede - På deres færd som ender i Amsterdam møder de en hel del af periodens kendte mennesker.

Så nær så fjern

André Herzberg

En intens og overraskende familiekrønike om en tysk-jødisk slægt gennem flere generationer.

Finklerspørgsmålet

Howard Jacobson

Julian Treslove, hvis nærmeste venner er jøder, er selv ikke jøde, men drømmer om at være det. Da han bliver overfaldet, tilsyneladende af en kvinde som måske siger noget med "jew", sætter det ham yderligere i gang med en proces som handler om at finde sit rigtige jeg

Mit navn er Shylock

Howard Jacobson

Moderne gendigtning af Shakespeares "Købmanden i Venedig", hvor den jødiske kunsthandler Simon Strulovitch møder Shakespeares 400 år gamle karakter Shylock, hvilket baner vejen for et nyt venskab.

Drengen fra dengang

Janina Katz

Ania vokser op i efterkrigstidens Krakow hos en tante, som hun tror er hendes mor. Forældrene omkom i kz-lejr og hun prøver at finde deres historie efter hun er emigreret til Danmark.

Bogens originaludgave: 2004

Længsel på bestilling

Janina Katz

I 'Længsel på bestilling' kaster Katz sig over de store eksistentielle emner med en legende lethed, som kaster et upatetisk skær over den melankoli, der udgør romanens grundtone.

De skæbneløse

Imre Kertész

Kertész har som forfatter et format, som gør, at læseren kan "forstå" ham, og han modtog i 2002 Nobelprisen for De skæbneløse.

Kabbalisten

Geert Kimpen

Den unge jøde Chaim Vital har ambitioner om at blive en førende kabbalist og oparbejder et had/kærlighedsforhold til sin læremester, hvis datter han også er ulykkeligt forelsket i

En by i Rusland

Birte Kont

En lille pige i et velhavende jødisk hjem i 1950'erne fortæller om, hvordan hun af misforstået hensyn bliver holdt uden for sin families historie

Kærlighedens historie

Nicole Krauss

Nicole Krauss’ roman Kærlighedens historie om tid, erindring, holocaust – og ikke mindst kærlighed – har taget læserne over hele verden med storm. 

Det store hus

Nicole Krauss

Et overleveret skrivebord bliver bindeleddet mellem fem forskellige menneskers fortælling om deres erindring og tab på forskellige kontinenter og til forskellige tider op gennem 1900-tallet

Huset på Arlozorovgade

Simon Kudrischoff

I de fire lejligheder i det lille hus i Tel Aviv bor tre enlige og et tilsyneladende lykkeligt par. Især den ene unge mands problemer med kærlighedslivet knytter efterhånden beboerne sammen

Dissidentparken

Jonathan Lethem

Tre generationer, den karismatiske polske jøde Rose Zimmer, der tror fuldt og fast på kommunismen, hendes datter Miriam og barnebarnet Sergius danner baggrund for historien om den yderste venstrefløj i USA op igennem det 20. århundrede.

Melnitz

Charles Lewinsky

Slægtsroman om den jødisk-schweiziske familie Meijer gennem fire generationer fra 1871 til 1945, om deres liv, kærlighed, jagt på anderkendelse og forfølgelse. Denne familiesaga er helt vidunderlig. Sproget er lækkert, personerne er skønne, og historien er ægte, humoristisk og spændende.

Pontius Pilatus

Paul L. Maier

Pontius Pilatus liv i den romerske provins Judæa, hvor jøderne er utilfredse med det romerske styre. Pilatus følges gennem små og store optøjer, demonstrationer og magtkampe over Jesu tilfangetagelse og dødsdom og årene, der følger

Den udstødte

Anouk Markovits

Østeuropa 1939. Jøderne deporteres og hos de ultraortodokse hasidiske jøder forsøger Zalman Stern at få familien til at hænge sammen. Lille Josef mister sin familie men reddes til USA uden at kende sin jødiske baggrund.

Kaspisk regn

Gina B. Nahai

Yaas drømmer om at blive noget stort, selv om hun kommer fra en fattig jødisk familie i Teheran - Da hun trods alle odds bliver gift med velhaversønnen Omid, tror hun lykken er gjort, men hun bliver i stedet fanget i et gyldent fængsel.

Graverens datter

Joyce Carol Oates

Medrivende, grum og stor murstensroman om ung kvindes kamp for et liv og en identitet i USA efter flugt fra nazi-Tyskland.

En fortælling om kærlighed og mørke

Amos Oz

På alle måder en stor erindringsroman om en jødisk families historie. En historie fuld af kærlighed, håb og bristede forventninger og med moderens tragiske selvmord som bogens glødende smertetråd.

Jaget af skæbnen

Jacqueline Park

En jødisk kvinde vokser op i renæssancens Italien som datter af en rig bankier og oplever på nærmeste hold tidens voldsomme politiske og religiøse omvæltninger og en lidenskabelig kærlighedshistorie med en kristen adelsmand.

Gadefejeren

Elliot Perlman

En lang række tilsyneladende helt uafhængige historier flettes sammen i Perlmans roman, som er stor, uforglemmelig og fantastisk flot fortalt.

Måske Esther

Gribende, dybdegående og vigtig fortælling om en vidtforgrenet families historie og skæbne før, under og efter holocaust.

Blomsterbørnene

Marina Cecilie Roné

På jagt efter den tyske sjæl og karakter formår Roné med denne fine novellesamling at give et anderledes nuanceret billede af almindelige mennesker i 30’ernes Tyskland.

Sarahs nøgle

Tatiana de Rosnay

En bog skrevet for at huske og ære de flere tusinde børn der gik døden i møde 16. juli 1942 i Paris.

Filmatiseret i 2010 af Gilles Paquet-Brenner.

Nemesis

Philip Roth

Fantastisk roman, der behandler store psykologiske og filosofiske spørgsmål i en gribende historie om polioepidemien i USA i 1940’erne.

De udvandrede : fire lange fortællinger

W. G. Sebald

Sebald er melankoliens mester. Med ’De udvandrede’ har han skrevet et smukt og sørgeligt værk om emigrantens hjemløse spøgelsestilværelse.

Originaludgave: 1995

De fattige i Lodz

Steve Sem-Sandberg

Fremragende portrætkunst og en stærk psykologisk undersøgelse af en person, der på ofrenes vegne lavede en aftale med djævlen og spillede et uhyrligt dobbeltspil.

Mr. Rosenblums liste

Natasha Solomons

Det tysk-jødiske ægtepar Jack og Sadie Rosenblum flygter kort før 2 verdenskrig til England, hvor Jack med alle midler forsøger at blive engelsk - Da ingen golfklub vil optage ham som medlem, beslutter han sig for selv at anlægge en golfbane i det idylliske Dorset

Maus

Art Spiegelman

Spiegelmann skildrer igennem fantastiske tegninger de komplikationer, der opstår, når man er efterfølger af en overlever fra Auschwitz.

Glas og aske

Ann Syréhn Tomasevic

To kvindeskæbner, vidt forskellige, men begge med en historie at fortælle.

Stedfortræder

Lotte Trolle

Danske Anna genser som voksen sine ferievenner, de ortodokse, jødiske brødre Aron og Joel, nu rabbiner og militærmand -  Begge er forelskede i Anna, og gensynet får dem alle tre til at tage deres vidt forskellige liv op til revision

Hr. Isakowitz' skat

Danny Wattin

Barsk og sørgmunter roman om en rejse fra Sverige tilbage til familiens jødiske rødder i Tyskland og Polen.

Seje piger

Jennifer Weiner

En sand fornøjelse og et rørende indblik i et mor-datter forhold der bliver sat på spidsen.

De udvandrede : fire lange fortællinger

W. G. Sebald

Sebald er melankoliens mester. Med ’De udvandrede’ har han skrevet et smukt og sørgeligt værk om emigrantens hjemløse spøgelsestilværelse.

Originaludgave: 1995