Logo
Bogliste

Kunsten at vandre og tænke

”Tab for alt ikke lysten til at gå:
Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til
Og går fra enhver sygdom;
Jeg har gået mig mine bedste tanker til
Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den” -
” Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.” - Søren Kierkegaard, 'Brev til sin svigerinde Sophie Henriette, der havde været syg' (1847)

Søren Kierkegårds velvalgte ord er mere end nogensinde aktuelle. Flere nye bøger trækker på en lang litterær tradition og inspiration. Når verden eller livet bliver for uoverskueligt, kan det være nødvendigt selv at gå ud og mærke efter, hvordan det ser ud derude. At gå betyder at være på vej, at gå fra noget, gå til noget eller måske blive en anden. Forvandlingen af selvet i åndelig betydning er en del af målet. Pilgrimsrejser har sit særlige formål. Her er et udvalg af nye, nyere og klassiske tekster, der kan inspirere til pilgrimsrejser eller til blot at vandre og tænke.

Bøger på listen

Vejen

Cormac McCarthy

Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'. 

 

Åben By

Teju Cole

Fortælleren skaber en fortættet stemning, mens han vandrer i New Yorks gader. Han tænker over livet, historien, 9/11’s indvirkning på verden, væggelus og venskab. 

Fodrejse

H. C. Andersen (f. 1805)

H.C.Andersens litterære gennembrud er et sprudlende værk, et festfyrværkeri af løssluppen fantasi, som ikke passer ind i nogen litterær genre.

Vandringer med et æsel i Cevennerne

R. L. Stevenson

Let og levende skriver Stevenson om at vandre sammen med et æsel i et uvejsomt terræn. Man frydes over det langsomme tempo og de fine iagttagelser, skrevet med en mesters pen.

Om at gå i is

Werner Herzog

En intens, lyrisk skildring af en vandring fra München til Paris midt i vinterens hjerte giver en unik indsigt i, hvad vandring og pilgrimsfærd er og betyder.

Vandreren

Adriaan van Dis

Stilfærdigt indigneret og sørgmuntert møde mellem en hund og en gentleman. Et møde, der vender op og ned på ret og vrang og ikke mindst, synet på andre kulturer.

Sneleoparden

Peter Matthiessen

Peter Matthiesen drager op i Himalaya for at studere sneleoparden. På ekspeditionen får mødet med tibetansk religion afgørende betydning for ham.

Manden der går tur

Jiro Taniguchi

Enkelthed, harmoni og ro præger denne helstøbte japanske graphic novel om en mands gåture. Bogen maner behændigt sindet til ro og truer ligefrem med at sætte tiden i stå.

Gå eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv

Tomas Espedal

Bogen er lille af omfang, men vi kommer langt omkring. Det er både rejseskildring, dagbog og essay. 

Gående

Thomas Bernhard

Velgørende galde og sproglig virtuositet er hovedingredienserne i Bernhards fortælling om to forkrampede mænd, der bevæger sig på vildveje i filosofi, kultur og psykologi.  

Under uret

Thomas Boberg

Eksistentielle vandringer og skæbnesvangre møder i et litterært værk.

L

Erlend Loe

En finurlig og humoristisk historie om en anderledes ekspedition bygget på en spændende, men måske lidt løs teori.

Hannah

Hanne Højgaard Viemose

Romandebut om bananer, bare bryster og barske bekendtskaber, men også om overmod og overlevelse outback - med andre ord: En backpackers bekendelser.

En fodrejse fra Rostock til Syrakus

Friedrich Christian Delius

At være borger i et land, der ikke giver sine indbyggere mulighed for at se verden uden for dets grænser eller: DDR før murens fald - det handler denne bog om.

Berlin-Moskva

Wolfgang Büscher

Tag med Wolfgang Büscher på en anderledes rejse østover, hvor fortiden, skyld og skam giver stof til refleksion og eftertanke. Simpelthen en sproglig perle.

Den evige jøde

Bergljot Hobæk Haff

Jøden og lægen Isak Juan da Costa og hans datter vandrer på kryds og tværs gennem Europa i første halvdel af 1500-tallet, forfulgte og diskriminerede - På deres færd som ender i Amsterdam møder de en hel del af periodens kendte mennesker.

Isola

Madeleine Hessérus

Fascinerende svensk roman om en kvinde, der får storbyallergi og tager på skovtur – i 12 måneder, måske mere.

Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i Aarene 1828 og 1829

H. C. Andersen

Ungdommelig respektløshed præger H.C. Andersens ungdomsværk fra 1829, som tager læseren med på et fantastisk eventyr gennem Københavns gader. Samtidig lyser bogen op som en velkalkuleret entré på tidens litterære scene.

Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd

Rachel Joyce

Sympatisk men desværre også lidt kedelig roman om en ældre herres pilgrimsrejse gennem England for at besøge en gammel ven, der ligger for døden.

Ind

Thure Erik Lund

En midaldrende ægtemand beslutter sig for at droppe konformiteten og både fysisk og psykisk rejse til fjerne afkroge, hvor han kan udøse sin galde over alt og alle

Dantes guddommelige komedie

Dante Alighieri

Digterværk, som skildrer Dantes vandring sammen med digteren Vergil fra Helvede gennem Purgatoriet (Skærsilden) til Paradis.

Om at vandre

Henry Thoreau

Gå tur med Thoreau og oplev hans særlige lydhørhed over for naturen, som han udfolder sammen med en skarp civilisationskritik og filosofiske betragtninger om livet.

Labyrinten eller Reise giennem Tydskland, Schweitz og Frankerig

Jens Baggesen

Jens Baggesens rejseskildring er med sit ærlige, dybdeskuende psykologiske selvportræt ganske enkelt selve indledningen til den moderne danske litteratur.