Logo
Bogliste

Rusland - russisk litteratur

Russisk litteratur har gode og lange traditioner. Boglisten byder pår et udvalg af klassikere og ny litteratur. Klik på bøgerne og læs anmeldelserne.

Bøger på listen

En jægers optegnelser

Ivan Turgenev

Dostojevskij og Tolstoj kender de fleste. Nu er døren åbnet til deres mindre kendte kollega, hvis bøger også fortjener opmærksomhed.

De utrolige hændelser i kvindecelle 3

Kira Jarmysj

Russisk fængselsroman om seks kvinder, der er kommet på kant med systemet, kan læses som en allegori over forholdene i dagens Rusland.

Til minde om erindringen

Maria Stepanova

Med essayistiske, æstetiske afsæt i fotografi, malerkunst og litteratur behandler Maria Stepanova erindringens væsen og løfter sin jødiske familiefortælling. 

Augustmennesker

Sergej Lebedev (f. 1981)

Lebedev fortæller den historie, som er udeladt af den kollektive fortælling. Dysterheden og de brutale krigssituationer er pakket ind i et smukt sprog, der er i særklasse.

Doktor Zjivago

Boris Pasternak

En storladen og dramatisk kærlighedshistorie, der foregår under Den Russiske Revolution.

Originaludgave 1957

Om kærligheden - og andre noveller

Anton Tjechov

Anton Tjekhov skriver smukt, let og underfundigt om kærlighed og klasseskel i denne mesterlige novellesamling.

Min fars hoved

Jelena Botjorisjvili

Livet i Sovjetunionen skildres i vidunderligt tragikomisk roman om fædre og sønner, fattigdom og krig, kærlighed – og cirkus.

Onde ånder

F. M. Dostojevskij

Det store persongalleri skildres levende i mesterens mammutroman, der forudser, hvad der vil ske, hvis de revolutionære kræfter kommer til magten. 

Stakkels mennesker

F. M. Dostojevskij

Dostojevskijs debutroman er en prægtig perle, der peger frem mod flere af forfatterskabets store værker.

Brødrene Karamazov

F. M. Dostojevskij

Hvis du kun vil læse én russisk klassiker i dit liv, så er den her er godt bud, oversat af Marie Tetzlaff og af mange kaldet verdens bedste roman.

Mesteren og Margarita

Michail Bulgakov

Bliv klogere på kærlighed, religion og historie - og på hekse i denne fantastiske, fandenivoldske og fortryllende roman fra Moskva!

Forårsbølger

Ivan Turgenev

Man flyver igennem denne lille perle af en russisk klassiker, fortalt med lyrisk og dramatisk nerve og spænding til det sidste.

De er overalt

Aleksej Slapovskij

Det moderne Rusland sættes under lup i denne kollektivroman om penge, magt og drømme.

Ved glemslens rand

Sergej Lebedev (f. 1981)

Den russiske forfatter knytter bånd mellem det personlige og den politiske fortid i en stor porøs fortælling om ødelæggelser i sindet og i naturen.

Den evige ægtemand

Fjodor M. Dostojevskij

Tag med til Petersborg, hvor et gammelt trekantsdrama sender de implicerede ud i et endeligt opgør med flere ubekendte. Denne bog er pligt- og lystlæsning i én og samme indpakning.

Forbrydelse og straf

F. M. Dostojevskij

Det er ikke for sjov, at man behandler den litterære mester, Fjodor Dostojevskij, med den dybeste ærbødighed i litterære kredse, og 'Forbrydelse og straf' er et enestående eksempel herpå. 

Idioten

F. M. Dostojevskij

Dostojevskijs mesterværk om fyrst Mysjkins møde med 1860’ernes Rusland stiller spørgsmålstegn ved godt og ondt og ved, hvad det vil sige at være et menneske.

 

Døden og en pingvin

Andrej Kurkov

"Du vil først få svaret at vide, når der ikke længere er brug for hverken dit arbejde eller dit liv," får Viktor at vide i denne rørende og tragikomiske roman fra dagens Ukraine.

Det egyptiske mærke

Osip Mandelʹsjtam

En unik lille fortælling, hvor sprog og stil er i højsædet. 'Det egyptiske mærke' er en fortælling næsten uden handling, men gør alligevel et uudsletteligt indtryk.

Fortællinger fra Kolyma

Varlam Sjalamov

Uafrystelige og bevægende fortællinger om Stalintidens fangelejre, og om hvordan mennesker udholder at leve på afgrundens rand, giver snitsår i sindet.

Brevbogen

Mikhail Sjisjkin

Besættende totalroman om et brevskrivende par, der måske - måske i virkeligheden slet ikke - når hinanden i en omfattende korrespondance.

Venushår

Mikhail Sjisjkin

Venushår er en overdådig kolos af en roman. Udfordrende og krævende, men også medrivende og generøs i sin kunstneriske rigdom.

Snestormen

Vladimir Sorokin

Russisk litteraturs enfant terrible Vladimir Sorokin er kendt for sin beske kritik af Putins Rusland.

Krig og fred

Lev Tolstoj

Napoleonskrigene danner baggrund for Tolstojs slægtsroman og skarpe beskrivelser af aristokratiets forlorne byliv og krigens meningsløshed.

Originaludgave 1864-69

Fædre og sønner

Ivan Turgenev

Klassisk roman fra zartidens Rusland om konflikten mellem to generationer.

Originaludgave: 1862