Logo
Bogliste

Ny svensk litteratur

Sverige er skov, kilometervis af træer, myg, søer og smukke, lyse sommernætter. Sverige er også bøger. Der er sjove forfattere og vrede forfattere, der gløder af indignation, og det er ikke alle der har stuga og Saab. Læs med og bliv klogere på vores store nabo.

Bøger på listen

Dunning-Kruger-effekten

Andrés Stoopendaal (f. 1981)

Den privilegerede mand udstilles i morsom og provokerende roman, der har taget svenskerne med storm.

Brød og mælk

Karolina Ramqvist

At spise for at leve eller at leve for at spise? Det er spørgsmålet i Karolina Ramqvists smukke og smagfulde roman om tre generationer.

Elefantsymfonien

Karin Smirnoff (f. 1964)

Hjerteskærende barndomsfortælling om tillid, kærlighed og omsorgssvigt er en af årets stærkeste romaner.

Djævlegrebet

Lina Wolff

Grum psykologisk thriller udforsker dæmonerne i et voldeligt parforhold i litterær lækkerbisken for den kræsne læser.

Malma station

Alex Schulman

Ingen grund til at fedte med superlativerne: Alex Schulman har gjort det igen med sin knivskarpe skildring af sårbare familierelationer.

Detaljerne

Ia Genberg

Vinderen af den svenske Augustpris er en af den slags bøger, man har lyst til at give sine bedste venner. Stilfærdig erindringskunst af høj kaliber.

Jeg er Gud

Malin Karim

Feministisk og karikeret vred roman fortæller galgenhumoristisk om en kvindes ekstreme frigørelse.

Hvor du går, følger jeg

Lina Nordquist

Lina Nordquists lyriske debutroman er en imponerende bedrift og så bemærkelsesværdig i tone og stemning, at den er svær at ryste af sig.

Ulvespring af Kerstin Ekman

Kerstin Ekman

Kerstin Ekman leverer et relevant og bevægende indspark om natur og bæredygtighed i fortryllende roman om aldring, eksistentiel tvivl og livslang kærlighed.

Elendigheden

Andrzej Tichý

Andrzej Tichý har skrevet en vild roman, der sprænger rammerne og fletter vold sammen med klassisk musik i en sært poetisk fortælling.

Halvt urne, halvt gral

Melanie Kitti

Ubehagelig, angstfyldt debutdigtsamling om utryghed i familien med tanker og tvivl fra en datter, der ikke passer ind. 

Dit liv og mit

Majgull Axelsson

Sindsoprivende fortælling om en dysfunktionel familie i 1960’ernes Sverige og om datidens svigt af udsatte befolkningsgrupper. 

Brænd alle mine breve

Alex Schulman

Da Alex Schulman begynder at grave i sin slægts fortid, kommer han på sporet af en voldsom og ulykkelig kærlighedshistorie.

Trioen

Johanna Hedman (f. 1993)

Hedman er en god stemningsfrembringer og en fin replikmager, men i billedsproget bliver hun meget skolet og pæn i sin vandkæmmede rammefortælling om Stockholms ungdom. 

Kostskolen

Karin Wik (f. 1979)

Spændende svensk pageturner om mord og hemmeligheder i et giftigt kostskolemiljø, hvor det handler om at opretholde facaden.

Je m'appelle Agneta

Emma Hamberg

Man bliver opløftet, får udlængsel og kan ikke forestille sig et liv, hvor man ikke sidder i et gammelt fransk kloster og sipper vin.

Tullias verden

Kerstin Ekman

Tullia hvisker fra sin verden i det antikke Rom. Kerstin Ekman lytter, giver hende stemme og forener kvinder på tværs af tid og sted.

Konferencen

Mats Strandberg

Filosofisk, skræmmende og stærkt underholdende. Strandberg er mester i at skrive rædselshistorier i genkendelige miljøer, teambuilding vil aldrig mere være det samme.

 

Dagene, dagene, dagene

Tone Schunnesson

Bagsiden af kendis- og influencerkulturen skildres bidsk og satirisk gennem realitystjernen Bibbs deroute. En knivskarp og intelligent pageturner i højt tempo.

Glem mig

Alex Schulman

Stærk og rørende selvbiografisk roman om at vokse op i skyggen af sin mors alkoholmisbrug og samtidig nære en grænseløs kærlighed og loyalitet til hende.

Venligheden

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist er Sveriges Stephen King. Han kan i den grad præcisere hverdagens rædsler og er mesterlig til at portrættere mennesker og antyde det afskyvækkende.

Krokodillens vendekreds

Jona Elings Knutsson

Velkommen til absurd realisme komplet med en potent komisk tone og en svirpende samfunds- og kønskritik. Velkommen til krokodiller i badekarret og naboer fra helvede!

Jeg foreslår at vi vågner

Beate Grimsrud

Et alvorligt sygdomsforløb beskrives i en fandenivoldsk selvbiografisk roman. Den afdøde forfatter satte ord på det chok, det er at modtage en kræftdiagnose.

Datteren

Lena Andersson (f. 1970)

Datteren Elsa og Sverige er på vej til en ny forståelse af selve fundamentet for folkets dannelse og den politiske dagsorden i Anderssons dybsindige roman.

Tidselhonning

Sara Paborn (f. 1972)

Svenske Sara Paborn tager sin læser med til badebyen Båstad, hvor meget har ændret sig fra 1950’erne til i dag, men sorg og kærlighed opleves stadig lige stærkt.

Kødets tid

Lina Wolff

Lina Wolff har skabt en bizar og besættende fortælling om det moderne menneskes deroute.

 

Mig ejer ingen

Åsa Linderborg

'Mig ejer ingen' er en fremragende biografisk roman om pigen Åsa, der vokser op med sin far i 1970'ernes Sverige.

Originaludgave: 2008

Renegater

Klas Östergren

Klas Östergrens mesterlige trilogi afsluttes efter 40 år med dette bind, en sproglig perle af en samtidsroman.

Samlede værker

Lydia Sandgren (f. 1987)

Venskab, kærlighed, kunst, ambitioner og drømme er kernen i underholdende og intellektuel roman, der omfavner livets tilfældigheder og valg, så det gnistrer og fænger.

Overleverne

Alex Schulman

Alex Schulman har skrevet en stærk og uafrystelig fortælling om barndom, fortrængninger og skrøbelige familiedynamikker.

Forladtheden

Elisabeth Åsbrink

Elisabeth Åsbrink fortæller om sin slægts ensomme historie i en dyb og stærk roman, fortalt i et smukt og poetisk sprog.