Logo
Bogliste

30'ernes Danmark

Danmark i 30’erne var en tid præget af økonomisk krise. Landbrugets mange tvangsauktioner og de mange virksomhedskrak resulterede i en stor arbejdsløshed og store sociale problemer. De fascistiske/nazistiske bevægelsers fremmarch i Europa skabte også grobund for vækst på de politiske yderfløje. Dette sætter i høj gad sit præg på store dele af den danske skønlitteratur om 30’ernes Danmark.

Se også

Charleston og klinkevals

Optur og depression

Den spanske borgerkrig

Analyser fra 30'erne

 Vis alle boglister

Bøger på listen

Melodien der blev væk

Kjeld Abell

Eviggyldigt drama om at huske sig selv og sine drømme. Monotoni, konformitet og konventioner kvæler melodien, men uden den – intet liv og ingen lidenskab.

Originaludgave: 1935

Annas store lille verden

Asger Baunsbak-Jensen

Erindringsfortælling om Anna som ung gårdmandskone i et landsogn i 1930'erne med et liv præget af hårdt arbejde, økonomisk krise og ægtefællens depressioner

Frøken Klokken

Gitte Broeng romandebuterer med stilsikker humor og skarpt tegnede tidsbilleder i denne stemningsfulde perle af en lille roman om det døgn i 1938, hvor Frøken Klokken skulle indtale tiden.

Barndommens gade

Tove Ditlevsen

Uden at henfalde til idylliske og forherligende billeder, skildrer Tove Ditlevsen sin arbejderklassebaggrund råt for usødet. 

Originaludgave: 1943

Legetøj - en roman om en forretning

H.C. Branner

Branner får legende let og spiddende ironisk præsenteret hele sit persongalleriet i spillet om magt og undertrykkelse.

Originaludgave: 1936

Sofie

Ole Frøstrup

Slægtsroman om den unge Sofie og hendes dramatiske liv i pagt med naturen blandt fjordfiskere og skovarbejdere i 1930'erne ved Isefjorden

I min tid

Vibeke Grønfeldt

Lillepigen Agate fra 'Mindet' lever nu sit stridbare voksenliv. Læs med og lær om kvindeliv, bondestædighed og poesi.

2. del af Mindet

Dødsdrift

Gynther Hansen (f. 1930)

Sønderjylland i 1930erne er grobund for mange konflikter - Nær Åbenrå har en hjemmetysk præst stor sympati for nazismen, men får alligevel sjælekvaler over den splittelse, som ideologien indeholder.

Folkets skønhed

Merete Pryds Helle

'Folkets skønhed' er et hovedværk i Merete Pryds Helles forfatterskab og tegner et unikt portræt af Danmark i den 20. århundrede.

Der sidder en Mand i en Sporvogn

Mogens Klitgꜳrd (f. 1906)

Mogens Klitgaards socialrealistiske roman 'Der sidder en mand i en sporvogn' er en af 30’ernes mest særegne skildringer af den lille mand, der kommer i klemme i tidens sociale krise.

Originaludgave: 1937

Valdemarsdag

Kim Leine

I en nøgtern, affektløs tone har Kim Leine skabt en portrætroman om sin farfar, der udførte og blev dømt for mordet på vognmand Weiche.

Som man sår

John Nehm

I mellemkrigstiden forregner storbonden Mads sig på et ferieparadis, der kører på kanten af loven -  Hans er stadig i København, men heller ikke hans leverpostejfabrik går særlig godt.

Til Sibirien

Per Petterson

En lille fattig nordjysk havneby danner ramme om en ung kvindes liv i 1930'erne og 1940'erne. Hun skildrer den dybt religiøse mor, faderens sociale deroute samt venskabet med den politisk bevidste bror og deres fælles udlængsel

Tidligere 1 udg. 2000

Skiftespor

Klaus Rifbjerg

Engelske George og hans tyske kæreste Erich flygter fra Berlin til København, da det nazistiske miljø ikke er gunstigt for homoseksuelle, men møder småborgerlighed i stedet for frisind
 

Midt i en Jazztid

Knud Sønderby

Anmelderne var bestyrtede, da Knud Sønderby udgav 'Midt i en jazztid' i 1931. Men for samtidens unge ramte romanen en sanselighed, de kunne genkende.

Originaludgave: 1931

Førkrigstid

Kirsten Thorup

Kirsten Thorups roman 'Førkrigstid' udtrykker allerede denne spænding mellem idyl og farer i romanens titel.

Perleporten

Erik Ꜳlbæk Jensen

Roman fra et jysk landsogn i tiden forud for 2. verdenskrig

Originaludgave: 1964