Logo
Bogliste

40'ernes Danmark

Modstand, eftertænksomhed og eksistentiel usikkerhed prægede 1940’erne, hvor krigen og dens følger satte sine tydelige spor på hverdagslivet i Danmark. De spørgsmål og ændringer, som opstod i dette årti, blev ikke bare inddraget i litteraturen i 1940’erne, men bliver til stadighed ved med at dukke op i vor tids litterære værker.

Bøger på listen

Grønne grænser

Ester Bock

Farverig fortælling om dyrlægefamilien Bech og et tidsbillede af efterkrigstiden i Danmark.

I det skjulte

Ester Bock

Lavmælt besættelsestidsfortælling om den unge Adelheid, som går ind for Hitlers idéer og nationalsocialismen, men som langsomt ændrer mening, da konsekvenserne går op for hende.

Haltefanden

Ole Frøslev

Sidste bind i serien om kriminalbetjent Poul Bjørner under besættelsestid. Ole Frøslev formår igennem hele serien at give et formidabelt billede på en tid, hvor tingene sjældent rakte, som man ønskede.

Indretningen

Vibeke Grønfeldt

Agate lever videre i Grønfeldts uimodståelige univers, lever helt og fuldt.

Og ingen ved hvordan det går

Claes Johansen (f. 1957)

Besættelsen af Danmark var en mellemting mellem at være i krig og så alligevel ikke. En mellemting mellem at høre om ufattelige tab på Østfronten i nyhederne fra BBC og få dagligdagens rationeringsmærker til at slå til.

Signe

Lars Johansson

Danske Signe forelsker sig under krigen i en tysk officer, så da han beder hende komme til Tyskland i 1945, har hun ingen betænkeligheder.

Signes hjemkomst

Lars Johansson

Fascinerende beretning om en stærk og kompromisløs kvinde, der efter besættelsen vender hjem fra Tyskland og bliver fængslet for fortidens synder.

Helt og heltinde

Hans Otto Jørgensen (f. 1954)

Hans Otto Jørgensen har om nogen i moderne dansk litteratur beskrevet miljøer og mennesker, hvis erfaringer kun undtagelsesvis bliver bragt i litterær form.

Juttas år

Jette Kjærboe

"Kære Albertine - kære søde faster" sådan begynder den meget underholdende, morsomme og fascinerende historie om beboerne i Flakhavn i det sydfynske øhav.

Stikker

Steen Langstrup

Krigen er i sin sidste fase, og modstandsgruppen BB er klar på endnu et slag mod tyskerne. Men under en aktion går det galt - hvem er stikkeren i blandt dem?

Et ukendt barn

Pablo Llambías

I en flertydig, velkomponeret roman bliver en nyskilt fars problemer sat i relief af mennesker, der blev dybt påvirkede af centrale begivenheder fra 2. verdenskrig.

Havside sommer

Henning Mortensen (f. 1939)

I 'Havside sommer,' foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.

Kaiser

Henriette E. Møller

Smuk roman om store følelser, om døden, om sorgen, om tilgivelse og om hemmeligheder og fortielser.

De uanstændige

Leif Panduro

Panduros forfatterskab skildrer ofte afvigere, der er blevet trætte af normaliteten og hverdagens trivialitet. 'De uanstændige' er ingen undtagelse. 

Originaludgave: 1960

Og halsen af en svane

Inge Pedersen

En perle af en roman. Poetisk og medrivende, fuld af humor og livsvisdom fortæller den i et fortættet sprog om en verden set fra børnehøjde.

Lille Sven. En fortælling

Gorm Rasmussen

Retrospektiv roman om Lille Sven, der melder sig ind i modstandsbevægelsen, og de københavnske sabotørkredse

Drengene fra Sankt Petri

Bjarne Reuter

Bjarne Reuter har hentet inspiration til romanen 'Drengene fra Sankt Petri' fra modstandsgruppen Churchill-klubben, der bestod af unge drenge i Aalborg.

Filmatiseret i 1991 af Søren Kragh-Jacobsen under samme navn

Om så det gælder

Hanne Richardt Beck

Gribende trekantsdrama om krigens og modstandskampens ofre.

Hovedløs

Klaus Rifbjerg

Rifbjerg har gjort det igen: med ord fremtryllet mennesker og stemninger, der på godt og ondt trænger dybt ind i læserens bevidsthed.

Frydenholm

Hans Scherfig

I 'Frydenholm' former Scherfig et uhyre vidtspændende persongalleri, der tilsammen tegner et bredt og kritisk billede af Danmark og danskerne under krigen.

Originaludgave: 1962

Overdrevet

Birgit Strandbygaard

Alberts familiehistorie begynder med en problematisk barndom, bl.a. er to brødre nazister. Da moderen er døende, vender han tilbage og må gøre op med, hvad han altid er flygtet fra.

Den, der hvisker, lyver

Thorstein Thomsen

Thorstein Thomsen skuffer ikke. Med denne roman har han skabt en klassiker, en vedkommende og rørende roman om en mand, som ikke kan elske - fordi han ikke elsker sig selv.