Logo
Bogliste

Korte udenlandske romaner

Nogle forfattere kan kunsten at fatte sig i korthed. Denne litteraturliste indeholder udenlandske romaner på omkring 100 sider. Bøgerne er hurtigt læst, men ikke hurtigt glemt, da de alle giver stof til eftertanke.

Bøger på listen

Sorg

Eduardo Halfon (f. 1971)

Fascinerende sydamerikansk roman om en mands bestræbelser for at afdække omstændighederne bag et familiemedlems mystiske druknedød mange år før. For interesserede i god, latinamerikansk litteratur

Omsorg

Claire Keegan

Rørende fortælling om fattigdom og medmenneskelighed i 1980’ernes Irland. På trods af sit beskedne omfang sætter denne historie sig solidt fast i sin læser.

En kvindes forvandling

Édouard Louis

Édouard Louis har skrevet en lille, stor roman om sin mor og hendes trøstesløse tilværelse og frigørelse midt i livet. Det er en uforglemmelig historie om håb på trods.

Simpel lidenskab

Annie Ernaux

En fantastisk læseoplevelse for enhver, der har været forelsket og har skullet udholde den pinefulde ventetid mellem elskovsmøderne.

Vampyren fra Ropraz

Jacques Chessex

I 1903 bliver den lille landsby Ropraz ramt af tre grusomme forbrydelser, og befolkningen hungrer efter at finde den skyldige. Men kan man stole på en befolkning, der er desperate efter at pege på en gerningsmand? En kortroman om ondskab i et lille samfund.

Ulykkelig og uden ønsker

Peter Handke

Umiddelbart efter sin mors selvmord i 1971 skrev Peter Handke om hende og sig selv i denne lille og rystende roman. Stor kunst og fortvivlelse.

Originaludgave: 1972

En episode i en landskabsmalers liv

César Aira

I sin lille historiske roman om en landskabsmaler i Sydamerika udfolder Aira en besættende vision om forholdet mellem kunst og virkelighed.

Dzjamilja

Tjingiz Ajtmatov

Kort, men intens og utroligt smuk kærlighedshistorie fra en lille kirgisisk landsby under Anden Verdenskrig. En poetisk perle af en roman, som jeg under enhver at læse.

Gående

Thomas Bernhard

Velgørende galde og sproglig virtuositet er hovedingredienserne i Bernhards fortælling om to forkrampede mænd, der bevæger sig på vildveje i filosofi, kultur og psykologi.  

Helioskatastrofen

Linda Boström Knausgård

Poetisk og velskrevet beretning om far og datter og om et liv levet i en pinefuld vrangforestilling. 'Helioskatastrofen' er en stærk læseoplevelse udi de mørkeste afkroge af en ung piges splittede sind.

En kongelig læser

Alan Bennett

Underfundig og humoristisk fortælling om den engelske dronning Elizabeth, der i sin høje alder lærer læsningens fascination at kende, hvilket får mange sælsomme konsekvenser.

Andvake

Jon Fosse

Enkel og smuk lille roman om at finde fodfæste i livet – Norges store dramatiker har igen sat ord på menneskets grundvilkår.

Årsagen

Thomas Bernhard

En lille, stærk, grum og urovækkende beretning om forfatterens liv som 13-årig i en nationalsocialistisk og senere katolsk kostskole i Salzburg omkring slutningen af Anden Verdenskrig.

Den fremmede

Albert Camus

Det absurde kom ind i den moderne verdenslitteratur med dette berømte portræt af en mand, der er gudløs, normløs, fremmed for verden ...

Originaludgave: 1942

Kvinden der blev til en gris

Marie Darrieussecq

I et surrealistisk højredrejet samfund forandrer en kvindelig parfumeekspedient sig til en svulmende lyserød gris - Mændene finder hende tiltrækkende, men i takt med de politiske forandringer vender de hende ryggen.

De 199 trin

Michel Faber

Da arkæologen Sian, under en udgravning i Whitby, møder Mack, opstår der et tøvende bekendtskab, som en gammel mordgåde de to afdækker gør mere intenst -  Men Sians melankoli og tungsind gør at forholdet ikke holder.

Sne

Maxence Fermine

Yndefuld skildring af den unge haikudigter Yuko Akitas vej gennem afsavn, lidelse og kærlighed frem til den erkendelse, at den rene skønhed kun er fuldkommen når den spiller op mod sin kontrast.

Det er Ales

Jon Fosse

Skelsættende og dramatiske episoder i en norsk familie, reflekteret gennem Signe, der som ganske ung mistede Asle og nu som gammel fletter deres livs historier sammen.

Den tredje mand

Graham Greene

Forfatteren Rollo Martins tager til eftertidskrigens Wien for at arbejde med sin gamle ven Harry Lime. Men Lime er netop blevet dræbt ved en bilulykke, og mens Martins forsøger at forsvare Limes blakkede eftermæle, opdager han ting, der sår tvivl om hans død. Var det mord?

Den unge Werthers lidelser

Johann Wolfgang von Goethe

Den unge Werther taber både sit hjerte og sin sunde fornuft, da han forelsker sig i kvinden Lotte. En evigt ung klassiker om voldsomme lidenskaber.

Originaludgave: 1774

Ved Sandåen

Gyrðir Elíasson

Smuk, helstøbt, tankevækkende roman fra modtager af Nordisk Råds Litteraturpris i 2011 - Om kunst og natur og om ensomhed - En af de bedste bøger, jeg har læst længe.

Siddhartha

Hermann Hesse

Om en from brahmanersøn, der i sin søgen efter sandheden forkaster sine fædres tro. Hans vej går gennem askese, møde med Buddha, kærlighedsoplevelser og et verdsligt liv, før han falder til ro

Udvidelse af kampzonen

Michel Houellebecq

Misantropisk kritik af det moderne samfund, hvor økonomien gennemsyrer alt - også de menneskelige relationer.

Neglene

Mikhail Jelizarov

Den pukkelryggede Gloster vokser op på et børnehjem sammen med den tilsyneladende retarderede Bakhatov - De følges igennem ydmygelser på børnehjemmet, og da de senere sluses ud i samfundet

Komedie i mol

Hans Keilson

Et ungt hollandsk ægtepar skjuler under Anden Verdenskrig en jødisk flygtning, og det ændrer deres liv markant. Nænsom og fin lille bog om menneskelige relationer i umenneskelige tider.

Velkommen til Amerika

Linda Boström Knausgård

Linda Knausgård har skrevet en påtrængende historie om "en lys familie". Man kan næsten smage mørket på hver side, i hvert ord.

Det ubetydeliges fest

Milan Kundera

Milan Kundera hylder i ’Det ubetydeliges fest’ latteren det gode humør og værdien af det ubetydelige. Den gamle mesterforfatters roman er på én gang vittig og legende, vis og dyb.

Afrikaneren

J.M.G. Le Clézio

Forfatterens erindringsglimt af en barndom i Afrika præget af store kulturforskelle og samtidig et forsøg på at forlige sig med og forstå sin far.

Floden

Hélène Lenoir

En øjebliksroman, en kærlighedsfortælling, en feel-good historie og en lille perle af bog. 

Et minuts stilhed

Siegfried Lenz

Gymnasieeleven Christian forelsker sig i sin unge engelsklærerinde, og de har et par lykkelige sommeruger sammen, indtil hun bliver slået ihjel under tragiske omstændigheder.

Selvmord

Édouard Levé

Kortroman der gransker livet ved at tegne et portræt af en mand, som vælger at afvise livet, og de mennesker som elsker ham, til fordel for selvmordet

Pigen der fortalte film

Hernán Rivera Letelier

Fascinerende beretning om film, fortællekunst og hverdagens magi er første værk på dansk af den chilenske forfatter Hernán Rivera Letelier men forhåbentlig ikke den sidste.

Status

Erlend Loe

Nina Faber er en ældre lyriker, der aldrig har fået den anerkendelse hun, måske, fortjener. Nu slagtes hendes nyeste digtsamling af kritikerne og Nina tager sagerne i egen hånd. Kunne betegnes som "En lyriker ser rødt"

Som De sikkert forstår

Claudio Magris

Den græske myte om Orfeus og Eurydike i en ny og tankevækkende version. Smuk, lille roman, der favner både livet og døden.

Døden i Venedig

Thomas Mann

’Døden i Venedig’ er et fantastisk mesterværk, der åbner et helt univers - både sprogligt og i fortællingens ånd - og Thomas Mann er ikke bange for at sætte sin læser på prøve.

Originaludgave: 1912

 

Askeblomster

Patrick Modiano

Forunderlig roman om erindring og tab af identitet og følelser i byen Paris genintroducerer den franske nobelpristager, Patrick Modiano, på dansk.

Dora Bruder

Patrick Modiano

Stærkt sanset roman fra Nobelprismodtageren om glemsel og erindring gennem fortællingen om den 15-årige Dora Bruder, som forsvandt i Paris i 1941.

Termin af Henrik Nor Hansen

Henrik Nor Hansen

Med sine 85 sider er romanen umiddelbart en overskuelig lille sag. Men den er som kviksølv: Et giftigt spejl i dråber med langt større massefylde, end man først lige tror.

Blåskæg

Amélie Nothomb

Amélie Nothomb har skrevet en opdateret udgave af det gamle eventyr om Blåskæg. Det er hun sluppet ret godt fra.

Kammerat Napoleon

George Orwell

Alle dyr er lige, siges det, men det lader til at være en sandhed med modifikationer. Kammerat Napoleon en perle, der bør kastes for såvel svin som mennesker.

Originaludgave: 1945

Aske i munden, sand i skoen

Per Petterson

Fortællinger om Arvid, der vokser op i Oslo i 1950'erne og erfarer, at livet kan være trygt og utrygt, stabilt og ustabilt, snævert og.
Samhørende: Aske i munden, sand i skoen ; Ekkoland ; Det er okay med mig ; I kølvandet.

Den tålmodige sten

Atiq Rahimi

Intens og velskrevet fortælling fra Afghanistan om kvindefrigørelse. 

Redningsafstand

Samanta Schweblin

Den Man Booker nominerede litterære gyser om børn, mødre og forgiftning i en argentinsk landsby føles som et foruroligende mareridt, der aldrig ender.

Et helt liv

Robert Seethaler

I et stemningsskabende sprog fremskrives en meget speciel skæbne, som rammer bredt ind i noget fællesmenneskeligt.

Karen og mig

Nathalie Skowronek

Fortællingen om Karen Blixens liv i Afrika blandes med fortællingen om jeg-personen, der i skikkelse af en ung, usikker pige senere får modet til selv at springe ud som forfatter

33

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Skomsvold præsenterer en velkendt fortællerstemme i et univers præget af det absurde, hvor meningen ikke giver sig selv, men med både albatros-æg, matematik og kærlighed.  

17. roman

Dag Solstad

Den forhenværende bogholder Bjørn Hansen står på en station i Oslo for at tage toget til Bø i Telemark, hvor han skal møde sin søn og barnebarn for første gang - En beretning om en mand der ønsker at blive glemt, men som nu prøver at fungere socialt og få en fortrolighed til sin søns familie

Perlen

John Steinbeck

En gammel mexicansk lignelse genfortælles med Steinbecksk indføling og grusomhed. 

Originaludgave: 1947

Skovbrynet

Theodor Storm

Fortælling om botanikeren Richard, der forelsker sig i den halvt så gamle, forældreløse Franziska og tager hende til sig, indtil hun svigter ham

Nær Jedenew

Kevin Vennemann

Kevin Vennemanns roman om en jødisk-polsk familie under anden verdenskrig er stor, stor kunst, fortalt i et langt åndedrag, åndeløst betagende og samtidig forfærdelig tragisk.

Mit hinsidige

Martin Walser

Lille fabulerende roman om doktor Augustin Fenlein, der ophører med at tælle sine år, da han fylder 63 - men aldrig ophører med at elske den skønne Eva Maria.

Bonsai

Alejandro Zambra

Emilia vil dø når hun bliver 30. Det er ikke endnu. Først skal hun møde Julio, de skal forelske sig og gå fra hinanden.