Logo
Bogliste

Korte danske romaner

Nogle forfattere kan kunsten at fatte sig i korthed. Denne litteraturliste indeholder danske romaner på omkring 100 sider. Disse bøger er nok hurtigt læst, men ikke hurtigt glemt, da de alle giver stof til eftertanke.

Bøger på listen

Min mor : en roman

Peter H. Olesen (f. 1962)

Fortælleren tager hjem til sin gamle mor til jul, som han gør hvert år, selvom moren skranter, og forholdet mellem dem er flosset. Besøget i barndomshjemmet får fortælleren til at reflektere over både farens og søsterens alt for tidlige død og sin egen livsbane.

Simon siger

Helle S. Søtrup

Simon er fyldt med mørke indeni. Der er noget i hans barndom der giver ham skyldfølelser. Det taler han med sin psykolog om, og sin nabo. Noget begynder at dæmre hos Simon, noget der måske kan tænde et lys. Til læsere der ønsker en stærk, kort og intens fortælling

Det fælles bedste

Selma Rosenfeldt-Olsen

Et charmerende og skævt kig ind i et søsterforhold, der strækker sig fra en symbiotisk barndomstilværelse i 1930’erne til et adskilt voksenliv i 60’erne.

Rygtet

Rasmus Daugbjerg

Rasmus Daugbjergs debutroman er en gruopvækkende og rygtefortættet skildring af menneskers omgang med den fremmede eller tilflytteren.

Svaret kommer med posten

Sidsel Falsig Pedersen

Absurd kafkask kortroman om ensomhed og om at finde mening i en meningsløs verden.

Brummstein

Peter Adolphsen

Novelle eller kort roman om brummestenens vandring fra hånd til hånd op gennem det tyvende århundrede som et vidnesbyrd om jordens geologiske historie, men fortolket på mange måder.
Originaludgave: 2003

År 9 efter Loopet

Peter Adolphsen

Palle alene i verden - nu for voksne. Mark er tilsyneladende det eneste levende menneske tilbage i verden. Eller er han? Sjov og velskrevet roman om en verden i loop.

Det der er

Peter Asmussen

I årene op til murens fald lever Renate et stille liv i den østtyske del af Berlin sammen med mand og børn. Et liv som hun i hemmelighed skriver breve om til en mand, som hun mødte på en arbejdsrejse til Danmark

Violas barn

Kathrine Assels

En fængslende fortælling om at blive mor, og om skyld og sorg, når tingene ikke bliver, som man havde håbet og forestillet sig.

Over os hænger en vidunderlig sol

Majse Aymo-Boot

Selv om folkeskolen er ramme og tema, er der tale om noget ganske andet end et debatindlæg. 

Qwerty

Viggo Bjerring

Den surrealistiske og stilsikre kortroman, som undersøger livet på et forlag og tastaturets kraft, er en velskrevet og tankevækkende fortælling.

Luskefisefortællinger

Jens Blendstrup

”Heino, hvad er erindring? Det er noget hø, sagde Heino”. Jens Blendstrup er tilbage med nogle fine, falske, finurlige erindringsglimt fra Risskov.

Babettes gæstebud

Karen Blixen

Historiens glimtende magi ligger i det åbne tolkningsfelt og det fællesmenneskelige, i oprøret mod konventionerne.

Originaludgave: 1952

Om et klaver

Signe Brønserud

Underskøn og særdeles vellykket debutroman om klaverstemmeren Henning, som en dag beslutter sig for at bygge et klaver. Et storstilet projekt, som han lægger mange følelser i.

Floras verden

Camilla Christensen (f. 1957)

Med knappe punktnedslag i en yngre kvindes liv skildres hendes gradvise deroute fra en nogenlunde tilpasset tilværelse til hendes liv som posedame.

Dansen med Regitze

Martha Christensen (f. 1926)

Under den traditionsrige sommerfest i kolonihaven sidder Karl Aage og genoplever sit lange samliv med Regitze, der altid har været den handlekraftige af de to.

Originaludgave: 1987

En hel dags kærlighed

Sidsel Falsig Pedersen

Kast dig ud i Sidsels Falsig Pedersens fantastiske novelleunivers, hvor det banale hverdagsagtige eskalerer til tragikomiske og groteske dimensioner.

Originaludgave: 1997

Hestens fødselsdag

Sidsel Falsig Pedersen

Tragikomikken er til at tage og føle på i Sidsel Falsig Pedersens herlige roman om at være at være på skideren og i tvivl om, hvem man selv er.

Måske går det over

Sidsel Falsig Pedersen

Er du til hverdagsrealisme i et kort præcist sprog? Så glæd dig til Sidsel Falsig Pedersens nye lille roman om parforholdets kvaler.

Borgerligt tusmørke

Simon Fruelund

"Kun hendes mand er hvad han ser ud til: Gammel, halvsenil, smågnaven" – så kort og præcist bliver det sagt i Simon Fruelunds mesterlige beskrivelse af beboerne på Dantes Allé.

Padder og krybdyr

Kristina Nya Glaffey

Stærkt underholdende og skarp lille roman om regnbuefamilier, fertilitetsklinikker og alle de overvejelser der følger med når man overvejer et donorbarn.

Mor og Busser

Kristina Nya Glaffey

Humoristisk og rørende billede af en kernefamilie anno 2014, som den bedst beskrives – nemlig af barnet. Mor er både moren og faren, og Busser er Busser.

Sommerferie

Katrine Grünfeld

Det moderne parforholds klassiske dilemma: er tryghed eller spænding vejen til lykke?

Tit er jeg glad

Jens Christian Grøndahl

Denne roman føjer sig på smukkeste vis til et stort forfatterskab med sine refleksioner over livets tilfældigheder og sit kritiske blik på nutidens narcissistiske livsstil.

Bedårende

Ida Marie Hede

Eksperimenterende og sprogligt undersøgende fortælling i fire dele med fokus på samliv, død, fødsel og relationer mellem mennesker i spændet mellem jeget og samfundet.

Hvis det er

Helle Helle

En berusende læseoplevelse! Med en stærk undertone af vemod er Helle Helles stemme endnu smukkere og mere insisterende end nogensinde i denne roman.

Oh, Romeo

Merete Pryds Helle

En realistisk samtidsroman om to unge menneskers umulige kærlighed, skrevet over William Shakespeares tragedie Romeo og Julie.

Emma Emma

Ida Holmegaard

Emma og Agnes er barndomsvenner og tilbringer sommerferien sammen. Kærlighed og venskab bliver pludselig svær at adskille i fascinationen af den anden

Graceland

Ida Holmegaard

Graceland er en roman om at være langt væk fra dem, man elsker.

Frokost i tyrens hoved

Thøger Jensen

Minimalistisk og skæv roman om at være på vej og om at tage en afstikker i ny og næ fortalt med Thøger Jensens sans for realisme og finurlighed.

Fugle i frostvejr

Thøger Jensen

En perle af en roman, der er som en middag på en moderne fransk restaurant. Masser af små retter, her garneret med en dejlig kvinde, skønne natur betragtninger og lidt fniseurt.

Zhong

Thøger Jensen

Midaldrende Jens rejser til Kina på turisttur med sin storebror. Oplevelsen af det store land bliver samtidig til erindringsglimt om afskeden med hans far og til fortællingen om en rejse 30 år tidligere med dejlige Connie, der bare skred.

Ramt af ingenting

Ida Jessen

En kvinde forsøger at finde rodfæste efter et forlist ægteskab, og hun har stadig mange følelser i klemme i forhold til sin eksmand

Hjerneskælv

Zenia Johnsen

Sjov, rørende og alvorlig. Hjerneskælv er en lille bog med stor fylde. Den lægger sig dybt i læserens hoved og kan ikke lige rystes ud igen

Helt og heltinde

Hans Otto Jørgensen (f. 1954)

Hans Otto Jørgensen har om nogen i moderne dansk litteratur beskrevet miljøer og mennesker, hvis erfaringer kun undtagelsesvis bliver bragt i litterær form.

Katrines hånd

Maja Lucas

En kort fortælling om knugende sorg og de tanker, der sættes i gang, når alvorlig sygdom hvirvler ind i livet.

Minna mangler et øvelokale

Dorthe Nors

Kort, præcist og stærkt underholdende. Dorthe Nors sætter fingeren på den moderne kvinde, som forsøger at finde sin indre stemme og sin identitet.

Imperium

Erling Nørkær

To unge venner tager den store bytur i København. Gennem 24 timer sættes deres tætte og opslugende venskab på prøve med stoffer og eksistentielle valg

Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet

Bjørn Rasmussen

Bjørn Rasmussens debutroman udstiller den frit fabulerende aggressive destruktivitet under et slør af dokumentariske effekter.

Mia

Malene Ravn

En lille perle af en roman om livet på kanten af tilværelsen. Ny dansk litteratur, når det er bedst.

Idræt

Klaus Rifbjerg

Ganske beskeden af omfang, men det skal man ikke lade sig narre af. 'Idræt' har indre fylde som en vanlig Rifbjerg-roman.

N.I.M.B.Y.

Marina Cecilie Roné

Stilfærdigt og stramt fortalt historie om det år i en lille families liv, da faderen, Anders, er blevet ramt af en ondartet kræftsygdom.

Fugls føde

Peter Seeberg (f. 1925)

Psykologisk skildring af en virkelighedsfjern forfatters forgæves forsøg på at komme i kontakt med omverdenen

Hirsholmene

Else Skovborg

Erindringsroman om livet under krigen - En ung pige søger i 1943 job som lærer for fem børn på øen Hirsholmene i Kattegat, og forelskelse følger

Plastic

Mette Thomsen (f. 1970)

Hvad er det perfekte menneske i 90’erne? Er det af plastic ligesom Ken og Barbie? Det mener Mona, som vi følger i denne hurtiglæste, men tankevækkende roman.

Rosenvej

Eva Tind

Eva Tind debuterer som romanforfatter med en fin, poetisk, sansemættet roman om en barndom i et parcelhuskvarter i en lille landsby i 1970´erne.

Koordinater

Amalie Laulund Trudsø

I debuten fra Amalie Laulund Trudsø kædes kendte gader i København sammen med poetiske beskrivelser af ungdommens op- og nedture.

Dage med slave

Dorrit Willumsen

Henny, 57 år og fraskilt ejendomsmægler, lever et ukompliceret liv -  Men så kommer hun til at købe en ung kvinde som slave - pæredansk til 50 kr kiloet -  Og hverdagen er ikke længere så ukompliceret!!!

Den sidste henrettelse

Jesper Wung-Sung

Den 15-årige Niels Nielsen blev dømt for pyromani og mord - Han blev dømt for at have slået arrestchefens 5-årige søn ihjel med en sten - Vi er med i de sidste 24 timer i drengens liv, indtil henrettelsen sker

Verdensmestre: en historie fra 00'erne

Nikolaj Zeuthen

Hvad sker der med kærligheden, når børnene melder deres ankomst? Satirisk roman om at overleve livet med små børn.

 

Fru P

Jess Ørnsbo

'Fru P.' er en sær og kulsort læseoplevelse. Man griber efter handlingen, det har man jo lært, men får i stedet smidt løbske ord og rebelske sætninger i hovedet. Øvelsen er at vove at gribe noget af det og tygge lidt på det. Det smager. Ikke som en roman. Men som lyrik, der er gået bersærk.