Logo
Bogliste

Historiske krimier

Krimierne på listen er valgt efter, at handlingen foregår i en historisk periode. Listen indeholder kun bøger, der er skrevet som ”historiske romaner”, altså ikke bøger, der er så gamle, at de beskriver deres samtid.

Bøger på listen

Snesmil : dengang i Berlin

Lotte Hammer

Første bog i Berlin-trilogi er en fremragende og velfortalt tour de force gennem Anden Verdenskrig i hovedpersonens stædige jagt på en morder og seksualforbryder.

Før sidste akt : historisk krimi

Lasse Holm (f. 1968)

Velskrevet Guldalderkrimi kombinerer et spændende, kringlet plot med masser af historisk atmosfære.

At koge bjørn

Mikael Niemi

Fremragende historisk krimi og dramatisk sædeskildring med Nordsveriges smukke landskab som bagtæppe. Mikael Niemi har begået en af årets helt store litterære oplevelser.

1793

Niklas Natt och Dag (f. 1979)

Stockholm i 1793 udgør kulissen for en utrolig interessant, atmosfærefyldt og velskrevet historisk Nordic Noir krimi.

Den tavse dreng

Andrew Taylor (f. 1951)

Atmosfærefyldt historisk krimi, der griber læseren om hjertet. Taylor er en eminent forfatter, der beskriver fortiden, så den står lyslevende.

Mørkets flod

Rennie Airth

Kriminalroman -  Året er 1921, og hovedpersonen er kriminalkommissær Madden - stadig mærket af 1 verdenskrig -  I en sag, hvor fire mennesker er brutalt myrdet, får han stor hjælp til opklaringen af den kvindelige landsbylæge.

Hjemsøgt

Kurt Aust

En pavelig gesandt besøger Norge i 1703, hvad er hans egentlige ærinde? En række giftmord følger i hans kølvand, og hans unge ledsager er bekymret - ikke mindst for sin egen hals.

Den der bliver tilbage har ret

Richard Birkefeld og Göran Hachmeister

Fremragende og meget anderledes tysk krimi, som foregår i Berlin mens kampene raser og bomberne falder i april 1945.

Tysk mesterskab

Richard Birkefeld og Göran Hachmeister

Benzin-os, motorcykler, væddeløb, en femme-fatale, brunskjorter og hovedløse lig – alt det går op i en højere enhed i denne velskrevne krimi fra 20’ernes Tyskland.

Faraos øje

Erik Juul Clausen

Kriminalroman - Ca 1500 før vor tidsregning skal Eusebio, der er en detektiv fra Kreta, for faraoen Hatshetsup opklare mordet på en af hendes ministre.

Gothams guder

Lyndsay Faye

New York i 1845 udgør kulissen for en utrolig interessant, atmosfærefyldt og først og fremmest velskrevet krimi.

Dødens herskerinde

Ariana Franklin

Historisk retsmedicinsk krimi fra England i 1100-tallet, hvor religionen hersker og kvinder anses for at være lavere stående individer.

Janitshartræet

Jason Goodwin

Krimi fra Istanbul, hvor en af sultanens unge haremskvinder bliver myrdet i 1836 - Sultanen tilkalder den belæste eunuk Yashim, der skal opklare forbrydelsen.

Vinder af The Edgar Awards, Best Novel 2007.

Mordet ved Dybbøl Banke

Claus Mørkbak Højrup

Krimi. En dansk general er blevet myrdet, og den barske sergent Hans Bielke er tilkaldt for at opklare mordet. Det ligner umiddelbart en let sag, men opklaringen hindres af den militære ledelse, som har deres helt egen dagsorden.

Fanden er løs

Lars Hamann

I år 1642 får styrmand Anders skåret halsen over med en djævelsk kniv. Byens foged sættes på sagen, men er der trolddom eller andre magter på spil?

Eske Litle

Martin Jensen (f. 1946)

I Martin Jensens romaner er der ingen udpenslet vold og død. Hér udforsker Eske Litle og hans hjælper sergent Bane de misgerninger, der falder inden for deres jurisdiktion. 

Kongens hunde

Martin Jensen

Kong Knud har overtaget magten i England, men for at bevare den får han brug for hjælp fra illuminatoren Winston og stormandssønnen Halfdan, som er halvt sakser og halvt daner.

Når himlen falder ned

Birgitte Jørkov

I 1400-tallets Helsingør mistænkes købmandsenken Elne for brandstiftelse -  Hun får yderligere problemer, da hendes søn mistænkes for mord, men hun kæmper videre - både for opklaringen og for sin sociale position.

Mørkt stof

Philip Kerr

Kriminalroman - Som bestyrer af Den Kongelige Engelske Mønt skal Isaac Newton sammen med sin assistent opklare et komplot styret af falskmøntnere og spekulanter, der vil forhindre fredsslutning med Frankrig og ramme katolikkerne

Døden i Breslau

Marek Krajewski

Krimi fra 1930'ernes Breslau, hvor en ung baronesse bliver udsat for et brutalt ritualmord, og hvor den nemme løsning, som kriminalråd Mock med Gestapos hjælp i første omgang finder, ikke holder

Den våde fisk

Volker Kutscher

Genudgivelse af Kutschers roman, der foregår i Berlin anno 1929. Her er korrupt politi, gryende nazibevægelse og nationalistiske ønsker om hævn efter 1. Verdenskrig. 

Kadaverdoktoren

Lene Kaaberbøl

Krimi - Den franske retsmediciner Karnos 20-årige datter, Madeleine, hjælper ham og politiet i en sag med mystiske dødsfald, hvor videnskaben kolliderer med overtroen, og hvor mystik, ulve og sygdomme spiller centrale roller i 1890'ernes Europa og i opklaringen af en dramatisk krimigåde

Ung mand med pistol

Elmore Leonard

Krimi fra 1920'erne og 1930'ernes USA, hvor den unge retskafne marshall Carl Webster ufortrødent opstøver tidens mest farlige gangstere

En muggen affære

Marco Malvaldi

Krimi. Italiens første berømte kogebogsforfatter opholder sig på et gods for at nyde landlivet og den gode mad, men alting ændrer sig, da han den første morgen bliver vækket af et skrig. Er det mord eller selvmord?

Døden ved toldboden

Petra Oelker

Kriminalroman om storkøbmanden Claes Herrmann, der i 1765 oplever den ene ulykke efter den anden, personligt og i handelshuset i Hamburg. Først da Rosina fra en omrejsende skuespillertrup tager affære, stopper mareridtet.

Danteklubben

Matthew Pearl

Da en gruppe litteraturentusiaster, som kalder sig Danteklubben, i Boston i 1865 står for en kontroversiel oversættelse af Den guddommelige komedie, indtræffer der en række bestialske mord, og en sammenhæng mellem mordene og Dantes beskrivelse af Helvede, bliver vejen til opklaringen

Rosa

Jonathan Rabb

En rituel seriemorder er på spil i Berlin i 1919 - ryggene på de døde kvinder er skamferet. Hvorfor er de det? Vi kan lugte, smage og føle byen i Rabbs historiske kriminalroman.

Apotekerrosen

Candace Robb

Kriminalroman - Owen Archer er en enøjet bueskytte, der skal have anden beskæftigelse - Hans Lordkansler sender ham til York i 1363 som apotekerlærling og spion i et lille samfund, hvor to besynderlige dødsfald har fundet sted.

Djævelens værk

C. J. Sansom

I begyndelsen af 1500-tallets England bliver klostrene tvangsnedlagt - I Scarnsea-klostret har man meget at skjule, og da det ender med flere mord, sendes den pukkelryggede sagfører Shardlake derned med en ung hjælper.

Mordets analyse

Jed Rubenfeld

Sigmund Freud og Carl Gustav Jung spiller nøglerollerne i denne elegante, historiske psykoanalytiske og ikke mindst sindsoprivende thriller fra New York.

Romersk blod

Steven Saylor

Opdageren Gordianus hyres år 80 før Kristus af den unge jurist, Cicero, der skal have hjælp til forsvaret af jordejeren Sextus Roscius, der er anklaget for mord på sin egen far.

Samhørende: Romersk blod; Nemesis' armé; Catalins gåde; Venus-kastet

Barn nr. 44

Tom Rob Smith

Meget uhyggelig og meget spændende roman fra stalintidens Sovjet.

Platons hule

José Carlos Somoza

I Platons Athen dukker det lemlæstede lig af en smuk ung mand op. Ind i mellem opklaringsarbejdet føres der filosofiske samtaler på Platons Akademi om forholdet mellem fornuft og følelse.

Færten af død

Andrew Taylor

Velfortalt historisk krimi som emmer af autenticitet.