Logo
Bogliste

Sorg

Vi møder den alle på et eller andet tidspunkt i vores liv. Et af livets uundgåelige grundvilkår, sorgen. Sorgen rammer uvilkårligt, man kan være en smule forberedt, eller man rammes på et splitsekund, men ingen går fri. Når sorgen rammer, står vi som oftest hjælpeløse tilbage – alt omkring os går i stå, mens hverdagen fortsætter, om vi vil eller ej.

Vi har samlet en oversigt over litteratur, der på meget forskellig vis kredser om sorg - om ensomhed, længsel, sårbarhed, tab, traumer og fortvivlelse. 

Bøger på listen

Første person flertal

Daniel Dencik

Ingen kan holde til at miste sine børn, nogen bliver nødt til det. Dencik har skrevet en bevægende roman om afmægtighed og sorg.

Tiden er en mor

Ocean Vuong

Brutalt smuk digtsamling om sorg, tab, kærlighed, minder og om livet nu og her, som digteren forsøger at gribe og rumme.

Et sted at være mor fra

Joakim Kruse Lykke (f. 1994)

En voksen søn sanser den rå afmagt omkring sin terminalt syge mor. Romandebut udruller sorgens væsen i slående billeder og sitrende pauser.

Blå toner

Anne Cathrine Bomann

Nær fremtidsroman leger med tanken om at udvikle medicin til mennesker, der lider af vedvarende sorg. Men det koster på empatien at slippe for smerten.

Tænk ikke på mig

Vilma Sandnes Johansson

Stærk debutroman er en bevægende fortælling om en pige, der bliver til kvinde, mens hendes mor er uhelbredeligt syg af kræft. 

Livet i bakspejlet

Marta Orrantia

Hjertevarm og poetisk roman om alderdommen og de fortrydelser og skavanker, der følger med. 

Kloster

Ingrid Nymo

’Kloster’ er det nye sort komplet med Coco Chanel-jakkesæt og nonnedragter. Debutanten Ingrid Nymos vidunderlige coming of age-roman er sansemættet, sorg-smuk og meningssøgende.

Noter om sorg

Chimamanda Ngozi Adichie

Aldrig er kommet for at blive. Chimamanda Ngozi Adichie skriver smukt, råt og bevægende om at miste sin far.

Aftenens ubehag

Marieke Lucas Rijneveld

Modtageren af den internationale Bookerpris 2020 er en uafrystelig, stemningsmættet roman om en families sorg og barndommens tanker om liv og død.

Til min far

Niels Erling (f. 1988-06-22)

Bevægende debut om at være søn af en far, der er døende. Romanen er fuld af kærlighed og observationer fra en parallelverden i håbløshedens ventesal.

En frivillig død

Steffen Kverneland

Gribende og personlig graphic novel fra norske Steffen Kverneland, der fortæller om sin barndom med en far, der endte med at begå selvmord.

Jeg slog min far ihjel

Christian Dorph

Digtkredsen udforsker tabuer om selvmord og manglende sorg efter dødsfaldet af en forælder. Dorph stiller spørgsmål, som får lov til at hænge i luften længe efter endt læsning.

Det var nok det bedste!

Dorte Karrebæk

En meget smuk billedfortælling om at miste en forælder. Dorte Karrebæks karakteristiske stil fremstår koncentreret og forfinet.

Først når...

Oddfríður Marni Rasmussen

Færøske Oddfríður Marni Rasmussen har skrevet et væsentligt, men også til tider overmættet stykke sorglitteratur.

En sorgens dagbog : C.S. Lewis' optegnelser ved sin hustrus død

C. S. Lewis

Narnia-bøgernes forfatter mistede sin kone og for at komme igennem sin monumentale sorg, skrev han sine følelser ned. Her er megen livsvisdom at hente.

Originaludgave: 1983

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

Naja Marie Aidt

Aidts bog er et uafrysteligt mesterværk om den sønderrivende sorg og en stor kærlighedserklæring.

Ulykkelig og uden ønsker

Peter Handke

Umiddelbart efter sin mors selvmord i 1971 skrev Peter Handke om hende og sig selv i denne lille og rystende roman. Stor kunst og fortvivlelse.

Originaludgave: 1972

Udenfor pesthospitalet

Nicolaj Stochholm

Konfronteret med sin fars livstruende sygdom er Stochholms digte et forsøg på at rumme og komme overens med sorgen og tabet. Krisen indebærer et kunstnerisk og æstetisk vendepunkt.

Under fremmed himmel

David Park

David Park er en magisk fortæller, der i denne rørende roman med omhu, dybde og intimitet fortæller om en fars største sorg og fejltrin begået i kærlighedens navn.

De nærmeste

Lotte Kirkeby

Anna og hendes søskende skal begrave deres forældre, men der er noget, de er uenige om, i tankevækkende familieroman om de nærmeste, som ikke altid er nærmest.

Ind i en stjerne

Puk Qvortrup

Vidunderligt velskrevet selvbiografisk debutroman om dyb sorg, tabet af en ægtemand og livet som mor for to helt små drenge. Puk Qvortrup sætter ord på det ubeskrivelige.

Alle dage tilbage

Louise Juhl Dalsgaard

Venskab, ensomhed, sorg og storcentre. Kontrasterne flokkes, og Louise Juhl Dalsgaard smider ikke om sig med ord, men de er velvalgte og rammer antydningens fine kunst.

Forsvindingsnumre

Amalie Langballe

Den unge kvinde Agnes fortæller fuldstændig afvæbnende og knugende smukt om sorgen efter at have mistet sin mor til kræft.

de

Helle Helle

Helle Helles nye roman stråler af sproglig præcision og elegance. Aldrig er der blevet grinet så meget i en roman af Helle Helle samtidig med at det er den mest sorgfulde bog.

Mellem regndråber

Hanne Marie Svendsen (f. 1933)

Meget smuk, tankevækkende og uforglemmelig bog om sorg, om at miste og om, hvordan man lever videre.

Lad os håbe på det bedste

Carolina Setterwall (f. 1978)

Ærlig og usminket autofiktion om livet, døden og sorgen. Om partnerens pludselige dødsfald og savnet, men også om det svære liv sammen.

I hvert øjeblik er vi stadig i live

Tom Malmquist

Toms kæreste dør akut af leukæmi efter at have født en datter ved kejsersnit; Tom står tilbage som alenefar med et nyfødt barn og skal både håndtere sin sorg og de dæmoner, han har med sig fra barndom og ungdom

Det sørgende dyr - om sorgen, selvet og samfundet

Svend Brinkmann

Brinkmanns analyser af sorgens væsen med eksempler fra filosofien, litteraturen, teateret og billedkunsten giver stof til eftertanke.

Digt om døden : en bog om min far

Søren R. Fauth

Sorgen og melankolien løber som en tråd gennem digtet, der er fyldt med lidenskab og patos og bevæger sig springende og kaotisk mellem mange niveauer.

Velsignelser

Caroline Albertine Minor

Sjældent beskrives sorgen, tilfældet og retningsløsheden så rent, rammende og usentimentalt som i Caroline Albertine Minors novellesamling. 

Sorgens grundstof

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Wien 1814. Stormagterne diskuterer Europas omrokering, efter at revolutions- og Napoleonskrigene har opløst grænserne.

Pludselig falder ting fra himlen

Selja Ahava (f. 1974)

En poetisk og original roman om livets tilfældigheder og om, hvordan vi forsøger at finde mening. 

Ud af ensomheden

Benedict Wells (f. 1984)

Melankolsk og bevægende historie om at takle modgang og leve det liv, man nu engang har.

Alle de liv

Signe Langtved Pallisgaard

Pallisgaards roman er en fin og rørende fortælling om venskab, sygdom og sorg, som rammer lige i hjertekulen.

Penelope er syg

Ole Robert Sunde (f. 1952)

Ole Robert Sundes essayistiske skrivemåde, fyldt med associationer, gør romanen helt usædvanlig og uforglemmelig. En hel verden udtrykkes i en enkelt sætning.

Sorg er et væsen med fjer

Max Porter

Lille sort-humoristisk roman, der med udgangspunkt i et poetisk sprogunivers, fortæller om sorgens væsen på en smuk og surrealistisk måde.

Kattemand, åh kattemand

Dennis Gade Kofod

Illustrationerne understøtter meget fint de korte tekster i denne lille hjertekrampe af en bog om stor ensomhed, sorg, misforstået godhed og kærlighed til fugle. 

Kastevind : erindringsglimt fra en barndom

Alberte Winding

Ualmindelig fin barndomsskildring i et meget flot og sanseligt sprog.

Jeg løber

Anders Legarth Schmidt

En stærk personlig beretning om at miste en lille datter og om løb som overlevelsesstrategi til at leve videre med det ubærlige. 

Sorg

Mai-Britt Guldin

Sorgen er et grundvilkår, og med denne lille bog i hånden er man bedre klædt på til at forstå begrebet og måske også til at takle sorgen, når den rammer.

Tit er jeg glad

Jens Christian Grøndahl

Denne roman føjer sig på smukkeste vis til et stort forfatterskab med sine refleksioner over livets tilfældigheder og sit kritiske blik på nutidens narcissistiske livsstil.

Har du selv haft en familie

Bill Clegg

Fremragende og meget bevægende roman om at miste og om sorg. Hvordan finder man en mening med livet efter katastrofen?

Alt hvad du ejer

Caspar Eric (f. 1987)

Caspar Eric mestrer at skrive, så man bliver rørt, og denne gang er der noget mere skrøbeligt på spil.

Den hvide rose

Olga Ravn

Den hvide rose er en digtsamling om at være tæt på et menneske med alvorlig sygdom, om at blive på kærlighedens sted, selvom kærligheden er gået i stykker. 

En pige og en dreng

Morten Brask

Han møder Maya på universitet og bliver betaget af hende. De flytter sammen og hun overtaler ham til at få børn. Herfra går alt galt