Logo
Bogliste

50'ernes Danmark

Listen består af skønlitterære titler, både gamle og nye, som indholdsmæssigt foregår i Danmark i 1950’erne.

Analyser fra 50'erne

 Vis alle boglister

Bøger på listen

Det er tilladt at smile

Jytte Borberg

Skildring af enebarnet Fridas vanskelige frigørelse fra forældrenes kærlige omklamring, rygsækrejsen til Østen og mødet med Toivo, den finske tangodanser, og endelig far-mor-barn tilværelsen i København med skolekammeraten fra Århus, krammebamsen Morten.

Klassen

Carsten Clante

De to venner Henrik og Lars går sammen i gymnasiet - Året er 1952, og vi følger deres oplevelser i klassen med klikedannelserne, de mærkelige lærere og den groteske undervisning - Uden for skolen har de to venner også mange oplevelser sammen, mens de modnes, og så begynder pigerne jo også at have

Guldbæltet

Birgit Filskov

Noveller om livet i en jysk landsby i 1950'erne, fortalt i en lavmælt og blufærdig tone, som kun antyder de voldsomme følelser under den rolige overflade

Lido

Ulrik Gräs

Farverig og fængslende samfundsroman om Vejle by og dens mennesker i 1950'erne fanget mellem fortid og fremtid.  Det hele er set gennem fire drenge fra fire forskellige sociale lag.

Det halve barn

Bent Haller

Konsekvenserne af en ufærdig barndom: den stille dreng, Jørns forgæves forsøg på at blive accepteret af moderen, er en forstemmende oplevelse.

Rakkerpakhuset

Bent Haller

Se godt på nøglehullet på romanens forside, og du kommer med på en kigger ind i Rakkerpakhuset, hvor man nærmest kan smage, lugte og føle hverdagslivet i 1950erne.

Ej så svært

Martin Jensen

6-årige Kaj flytter med sine forældre og lillebror i 1953 ud i et nybygget lejlighedskompleks -  Han forsøger at finde ud af, hvad det er, der foregår under overfladen på det ellers lykkelige familieliv.

Den forelskede unge

Marianne Larsen

Den store og forunderlige verden på Sjælland set gennem en lille piges øjne. Intenst og smukt tidsbillede fra 50'erne. Alt afhænger af øjnene, der ser.

Cicerones datter

Andreas P. Nielsen

Marie Louise bliver atter forenet med sin mor, Cicerone. Cicerone har været tvangsanbragt på Sprogø, men finder nu en mand, Adolf, og alt tegner lyst, men arven fra Sprogø hænger ved. Cicerone trækker sig mere og mere ind i sig selv, mens Marie Louise higer efter kærligheden

Vandspejlet

Vagn Predbjørn Jensen

Da husmandens Holger drukner, vågner det snævre sønderjyske sogn op af dvalen. Gennem syv sogneboeres synsvinkler lukkes der op for hemmeligheder og fortrængninger, inden man kommer til rette med hinanden.

Evig troskab

Morten Sabroe

En rigtig drengebog - absolut ikke kun for drenge - om bandekrig, den første kærlighed og med rytmer af Elvis Presley.

Bare vi har hinanden

Thorstein Thomsen (f. 1950)

Med humor og kærlighed fortæller drengen Gibber om de år, hvor stedfaderen Richard var familiens centrum - både som kærlig far og som uberegnelig alkoholiker.

Lille Jonna

Kirsten Thorup

Socialrealistisk skildring af en velbegavet lille pige, datter af mindrebemidlede forældre, og hendes opvækst i et landsbymiljø i 50'erne.

Særlige vilkår

Erik Ꜳlbæk Jensen

Danmarksbillede fra 1950'erne, da et yngre ægtepar fra Vendsyssel flytter til et lille øsamfund ved Sjælland, hvor de skal bestyre en gård for københavnske forretningsfolk.
Originaludgave: 1994