Logo
Bogliste

Aalborg i litteraturen

Romanerne har alle en indholdsmæssig tilknytning til Aalborg, byen med de mange facetter.

Jakob Paludan lader Jørgen Stein, i romanen af samme navn, forlade Aalborg med denne smukke beskrivelse:
”Se engang” - og han pegede ind mod Byens brudte Profil med de gamle forsølvede Tage, Akvavittens Kastel, Apotekets Renæssancekolos med Kraner, Dampere, Skovbakkens Lysprikker og Budolfis trygge, midtsamlende Spir. "Det er blevet en Del af mig, det altsammen," smilte han besværet.”


Vis alle boglister

Bøger på listen

Et bedre, om man vil

Nelly Sander

Tankevækkende socialrealistisk roman skildrer Ane og hendes teenageår i firsernes Skagen med spor til nutidens Skagen og Aalborg.

Nordkraft

Jakob Ejersbo

Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden

 

Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005 under titlen 'Nordkraft'.

I dine øjne

Malene Ravn (f. 1971)

En bevægende slægts- og Danmarkshistorie om at være født som et uægte barn og om altid at føle sig anderledes og uønsket.

Girafhuset

Gorm Henrik Rasmussen

Girafhuset er forfatterens opgør med en dominerende og voldelig far, der samtidig var aktiv i hjembyen Aalborgs forenings- og kulturliv.

Hjemløs

Jakob Knudsen

To drab og en bortførelse blandt hjemløsemiljøet i Kildeparken i Aalborg må have en sammenhæng, som Rigspolitiets drabstaskforce med Kristian Swane i spidsen tilkaldes for at løse.

Dig og mig ved daggry

Sanne Munk Jensen

Ungdomsroman om en kærlighed, der er så stor og dyb, at den er værd at dø for. Velskrevet, gribende og barsk historie, der i den grad kryber ind under huden.

Nedrullede persienner

Jakob Ejersbo

Allerede som dreng satte Jakob Ejersbo (1968-2008) sig for, at han ville være enten forfatter eller rockmusiker. Han valgte skriveriet. Ikke fordi han kom nemt til det. Hans dansklæreres faste kommentar til hans stile var, at han skrev for langt, ikke, at han skrev godt.

En kvinde med hat

Inge Eriksen

Ida Francescas liv kommer til at bære præg af 1900-tallets udvikling: født i middelklassen og gift ind i overklassen, men med mange relationer såvel tilbage til Den spanske Borgerkrig og den 2 verdenskrig som til Cubakrisen og den europæiske historie.
Originaludgave: 2005

Sin brors vogter

Kirsten Holst

Krimi fra Nordjylland, hvor Beatrice, kaldet Bea, er medejer af et sikkerhedsfirma -  Hendes gamle kæreste Henrik bliver dræbt af en brevbombe, der måske var tiltænkt Bea, og hun undersøger selv sagen.

Nordlige rytmer

Jacob Kokkedal

Tre unge kvinder kæmper med at finde svaret på alt det svære med kærlighed, forhold og deres egen tilværelses mening. Men det er ikke nemt i et samfund, hvor evnen til at indgå i en sund relation til et andet menneske, er under pres

Noget du skal vide

Janni Olesen

Sex, kærlighed og grusomhed. Stærk romandebut fra Aalborg.

Drengene fra Sankt Petri

Bjarne Reuter

Bjarne Reuter har hentet inspiration til romanen 'Drengene fra Sankt Petri' fra modstandsgruppen Churchill-klubben, der bestod af unge drenge i Aalborg.

Filmatiseret i 1991 af Søren Kragh-Jacobsen under samme navn

Reparation af spunsvægge

Peter Rønnov-Jessen

Per er i Ålborg for at rydde op efter sine nyligt afdøde forældre, men udvikler en fobi for andre mennesker og får sværere og sværere ved at adskille fantasi fra virkelighed

Do danska

Jonas Suchanek

Jonas Suchanek skriver lige i hælene på Yahya Hassan om en opvækst på kanten af samfundet i en immigrantfamilie - og slipper fantastisk godt fra det!

Arbejdssky

Bent Vinn Nielsen

Arbejdssky er ikke til at komme udenom, dels som et hovedværk i 70’ernes litterære samfundskritik, dels som en mursten i et forfatterskab, der tæller både romaner og tv- og radiospil.

Originaludgave: 1978