Mit fædreland var en æblekerne
Et rystende indblik i et totalitært styres terror mod sin befolkning.
Det var i sommeren 1993, at jeg for første gang besøgte i Rumænien. 4 dage tog det at køre ned gennem Europa i en gammel bus sammen med rumænske børnehjemsbørn, som havde været på sommerferie i Danmark.
Målet var et 14 dages arbejdsophold på Poiana Mare. Et kombineret psykiatrisk hospital, fængsel, og opbevaringssted for skæve eksistenser, der ikke passede ind i Ceausescus kommunistiske idealsamfund.
Siden hen har jeg ved flere besøg i Rumænien oplevet, at landet er langt mere end de billeder vi får fra fjernsynet. Her finder du facsinerende storbyer, en fantastisk uspoleret natur og en befolkning som er meget gæstfrie.
For at få et indblik i landets historie, har jeg altid læst bøger fra og om Rumænien. Listen herunder er alle gode bud på en rejse ind i et land som fortjener at blive kendt af flere danskere end tilfældet er i dag.
Bøgerne afspejler alle Rumæniens historie på godt og ondt, og der fortælles røverhistorier fra 1700 tallets bondesamfund, over det blodige bondeoprør i 1907, gennem den anden verdenskrig, op til kommunismen og revolutionen i 1989.
Et rystende indblik i et totalitært styres terror mod sin befolkning.
Dyk ned i nostalgiens underjordiske og underbevidste verden - fem originale og foruroligende fortællinger fra Bukarest.
Grum, grusom og tragisk roman om sørgelige skæbner i Ceaucescus Rumænien. En nobelpristagers mesterværk.
I Ceausescus Rumæninen er en fabriksarbejderske på vej med sporvognen til forhør og gennemlever sit liv med angst, svigt, mistillid og vanvid i et diktatur.
Drengen Djata fortæller med en blanding af uskyld, uvidenhed og sort humor om sit liv sammen med sin mor i årene efter at det rumænske politi uden lov og dom fængslede hans far.
Originaludgave 2005
Herta Müllers roman om en fangelejr i Ukraine er rystende, umulig at lægge fra sig og den gør et uudsletteligt indtryk.
En europæisk samtidsroman om menneskers søgen efter kærlighed, frihed, tryghed og retfærdighed.
Lad mig skrive det med det samme: ’Sigøjnerstammen’ er en fantastisk bog. En bog, hvor vi får et fascinerende og rystende indblik i en sigøjnerstammes liv i starten af 1940erne i Rumænien.
Fin, symbolspækket skildring af den evige jøde i fortællingen om en mors hjemrejse til sit barndomsland, hvor holocaust venter.