Logo
Bogliste

Rumænien - rumænsk litteratur

Det var i sommeren 1993, at jeg for første gang besøgte i Rumænien. 4 dage tog det at køre ned gennem Europa i en gammel bus sammen med rumænske børnehjemsbørn, som havde været på sommerferie i Danmark.
Målet var et 14 dages arbejdsophold på Poiana Mare. Et kombineret psykiatrisk hospital, fængsel, og opbevaringssted for skæve eksistenser, der ikke passede ind i Ceausescus kommunistiske idealsamfund.

Siden hen har jeg ved flere besøg i Rumænien oplevet, at landet er langt mere end de billeder vi får fra fjernsynet. Her finder du facsinerende storbyer, en fantastisk uspoleret natur og en befolkning som er meget gæstfrie.

For at få et indblik i landets historie, har jeg altid læst bøger fra og om Rumænien. Listen herunder er alle gode bud på en rejse ind i et land som fortjener at blive kendt af flere danskere end tilfældet er i dag.

Bøgerne afspejler alle Rumæniens historie på godt og ondt, og der fortælles røverhistorier fra 1700 tallets bondesamfund, over det blodige bondeoprør i 1907, gennem den anden verdenskrig, op til kommunismen og revolutionen i 1989.

Bøger på listen

Mit fædreland var en æblekerne

Herta Müller

Et rystende indblik i et totalitært styres terror mod sin befolkning.

Nostalgi

Mircea Cărtărescu

Dyk ned i nostalgiens underjordiske og underbevidste verden - fem originale og foruroligende fortællinger fra Bukarest.

Mennesket er en stor fasan i verden

Herta Müller

Grum, grusom og tragisk roman om sørgelige skæbner i Ceaucescus Rumænien. En nobelpristagers mesterværk.

I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv

Herta Müller

I Ceausescus Rumæninen er en fabriksarbejderske på vej med sporvognen til forhør og gennemlever sit liv med angst, svigt, mistillid og vanvid i et diktatur.

Den hvide konge

György Dragomán

Drengen Djata fortæller med en blanding af uskyld, uvidenhed og sort humor om sit liv sammen med sin mor i årene efter at det rumænske politi uden lov og dom fængslede hans far.

Originaludgave 2005

Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig

Herta Müller

Herta Müllers roman om en fangelejr i Ukraine er rystende, umulig at lægge fra sig og den gør et uudsletteligt indtryk.

Piazza Bucarest

Jens Christian Grøndahl

En europæisk samtidsroman om menneskers søgen efter kærlighed, frihed, tryghed og retfærdighed.

Sigøjnerstammen

Zaharia Stancu

Lad mig skrive det med det samme: ’Sigøjnerstammen’ er en fantastisk bog. En bog, hvor vi får et fascinerende og rystende indblik i en sigøjnerstammes liv i starten af 1940erne i Rumænien.

Mod sivenes land

Aharon Appelfeld

Fin, symbolspækket skildring af den evige jøde i fortællingen om en mors hjemrejse til sit barndomsland, hvor holocaust venter.