Logo
Bogliste

Storbyen i litteraturen

Her vil du finde klassisk som moderne skønlitteratur om storbyen og al dens leben.

Bøger på listen

Romerske dage

Simon Strauss (f. 1988)

En dragende oplevelse af Rom gennem en fortæller, som er til stede med betragtninger om livet og de mennesker, han møder, og om tiden, både den historiske og nutiden.

Mellemlanding

Jónas Reynir Gunnarsson (f. 1987)

Sort-humoristisk roman om en rodløs ung kvinde, der skal opholde sig 23 timer i Reykjavik på en mellemlanding, som samtidig bliver en mellemlanding i tilværelsen.

Om storby

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956)

Om storby giver stof til eftertanke. En lille, men kontant, drømmende og meget elegant bog med et udvalg af Søren Ulrik Thomsens digte og essays om storbyen. 

Et lille liv

Hanya Yanagihara

Fremragende New Yorker roman om fire studiekammerater er en hjerteskærende hyldest til venskab og sammenhold.

Asymmetri

Lisa Halliday

Original amerikansk debutroman med elementer af autofiktion, der i en spændstig og sprudlende form fortæller om ulighederne i verden og i relationer mellem mennesker.

En isbjørns erindringer

Yoko Tawada (f. 1960)

Verden ifølge isbjørnene. En fascinerende, filosofisk og charmerende historie, fyldt med humor og kloge betragtninger om kunst og kærlighed og om livet som flygtning.

En gentleman i Moskva

Amor Towles

En stemning af verden af i går med saloner, poesi og kaviar i stilsikker roman om en russiske greve på Hotel Metropol i Moskva i årene efter Den Russiske Revolution.

Kommer som miniserie i marts 2024 på Paramount+ med Ewan McGregor i hovedrollen. 

Pigen fra Brooklyn

Guillaume Musso

Formidabel fransk fiktion om parforholdets hemmeligheder. Guillaume Musso giver den gas i denne romantiske og spændende pageturner.

Cyril Averys hjerte

John Boyne

Stor roman om Cyril og hans liv som homoseksuel i et Irland, hvor fordomme og had giver ham mange problemer. En bevægende og uafrystelig historie.

Før sol går ned

Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck beskriver den lille historie i den store og giver indblik i en turbulent del af det 20. århundrede med denne langtidsholdbare læseoplevelse.

Min geniale veninde

Elena Ferrante

Elena og Lila vokser op i et fattigt voldeligt kvarter i Napoli i 1950'erne - De skiller sig ud ved deres intelligens, og selv om drømmen om en bedre fremtid fører dem i forskellige retninger, udvikles deres venskab hele tiden

Barndommens gade

Tove Ditlevsen

Uden at henfalde til idylliske og forherligende billeder, skildrer Tove Ditlevsen sin arbejderklassebaggrund råt for usødet. 

Originaludgave: 1943

En vinternat

Simon Sebag Montefiore

Moskva 1945. På en skole for elitens børn, er der en klub der hylder litteraturen og kærligheden. Men så dør to af klubbens medlemmer og en absurd proces fra regeringens side påbegyndes. Samtidig blomstrer kærligheden i flere forskellige sammenhænge

Stuk

Herman Bang

Herman Bang får mesterligt spiddet den københavnske overklasse og dens forlorne facader, der er lig teatrets kunstige stukudsmykninger.

Originaludgave: 1887

Nordkraft

Jakob Ejersbo

Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden

 

Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005 under titlen 'Nordkraft'.

Alene i Berlin

Hans Fallada

Små mennesker kan sagtens være store. Bevægende læseoplevelse om integritet og mod i ægteparrets Quangels kamp mod de overvældende magthavere i Berlin under Anden Verdenskrig.

Originalværk: 1946

København

Katrine Marie Guldager

Novellerne i Katrine Marie Guldagers 'København' handler om moderne mennesker og om, hvor forskelligt skæbnen behandler os med de valgmuligheder, vi trods alt har.

Indigo

Vita Andersen (f. 1944)

Velskrevet og gribende fortælling om en barndom i 1940'erne, hvor alle lukker øjnene for et massivt omsorgssvigt af en lille pige.

Dublinfolk

James Joyce

Mennesker i Dublin er som mennesker andre steder, og i disse noveller fortælles hvorledes.

Hærværk

Tom Kristensen

'Hærværk' er en rejse i menneskelig deroute; en grum, men alligevel uimodståelig og fascinerende rejse i forfaldets fodspor.

Originaludgave: 1930

Den stumme død

Volker Kutscher

Vellykket gensyn med kriminalassistent Rath i denne krimi i førkrigstidens Berlin.

Elleve dage i Berlin

Håkan Nesser

Det kan godt være, at Arne Murberg ikke er nogen Nobelpriskandidat. Men han er et godt menneske og en kærlig søn, og når hans far på sit dødsleje giver ham en opgave, gør han naturligvis sit bedste for at udføre den.

På sporet af den tabte tid

Marcel Proust

Psykologisk og sprogligt mesterværk om kærligheden i alle dens mange skikkelser og om den evige jagt på de vidunderlige øjeblikke, der aldrig kommer igen.
 

Shantaram

Gregory David Roberts

Oplev Bombay for fuld skrue med en australsk flugtfanges øjne! Storslået fortælling der har det meste: action, et farverigt persongalleri, maleriske beskrivelser …

London

Edward Rutherfurd

Han gør Londons fortid levende og beskriver byens gader og huse, så de står klart for læseren; samtidig bliver man klogere på Englands fortid. 

New York

Edward Rutherfurd

New Yorks historie fra byens fødsel i 1600-tallet og frem til i dag beskrevet gennem historiske begivenheder og fiktive personer

Radiator

Jan Sonnergꜳrd

Tonen hos Jan Sonnergaard er rå og hård. I novellesamlingen 'Radiator' skriver han i et hverdagsagtigt, talenært sprog, som er en af 90ernes mest læste værker.

Vi folder drømmens faner ud

Michael Strunge

Digte, som udtrykker punk-generationens smerte og fortvivlelse over, at byen og tilværelsen er blevet kold, syntetisk og kærlighedsløs.

Originaludgave: 1981

City slang

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956)

Digte, især om København, men også andre store europæiske byer og deres puls, sanset og bearbejdet af et åbent sind og en vågen krop.

Originaludgave: 1981

En affære i Paris

Robert Goddard

Klassisk, intelligent Goddard roman, hvor et mystisk dødsfald, dystre familiehemmeligheder og jagten på sandheden filtres ind i hinanden, og hvor intet er som man tror.

By i blodrød kappe

Asli Erdogan

Et originalt og læseværdigt portræt af Rio de Janeiro set gennem en ung tyrkisk kvinde, der skriver for at overleve tropebyens barske virkelighed.

Aftenland

Therese Bohman (f. 1978)

En litterær perle om identitet, kønsroller og ensomhed i universitetsmiljøet. Therese Bohman skriver som en drøm og leverer et helstøbt kvindeportræt.