Logo
Bogliste

Besættelsestidens Danmark

Selvom besættelsestiden ligger mange år tilbage, spiller den stadig en stor rolle i det danske samfund. Listen indeholder et udvalg af dansk skønlitteratur om besættelsen.

Vis alle boglister

Bøger på listen

Besættelse

Lasse Holm (f. 1968)

Lasse Holms posthume krimi er en interessant og medrivende fortælling fra foråret 1940, hvor Danmark blev besat. 

Indtil vanvid, indtil døden

Kirsten Thorup

Fremragende og tankevækkende roman om en dansk kvinde, der efter sin mands død i 1942 tager på rekreation i München og oplever hverdagen i det nazistiske Tyskland.

Helenes krig 1

Pernille Juhl (f. 1963)

Helene er ung jurastuderende og aktiv i modstandsbevægelsen, men hun forelsker sig i en tysk soldat i meget vellykket og velskrevet roman om Danmark under besættelsen.

De døde og de levende

Benn Q. Holm

Meget vellykket og velskrevet roman om besættelsestiden i Danmark og tiden efter. Om dét som for nogen starter som en spændende leg men ender i dødelig alvor.

Mørkekammeret

Camilla Hjørnholm Olsen (f. 1975)

Velskrevet roman om politiske og religiøse ståsteder. Og om ensomheden som grundvilkår i tilværelsen.

Under samme måne

Karsten Skov

Gribende autentisk roman om kærligheden mellem en kvindelig tysk flygtning og en mand, der er medlem af det tyske mindretal i Sønderborg.

De nøgne træer

Tage Skou-Hansen

Tage Skou Hansens roman om sabotagegruppe i besættelsestidens Aarhus indskriver sig på den danske 50´er-scene som en eksistentialistisk spørgende roman med et samfundsmæssigt engagement.

Originaludgave: 1957

Den inderste fare

Birgithe Kosovic

Kosovic er en sand sprogvirtuos, og hendes detaljerede romanbiografi er kræs for den historisk interesserede læser.

Krigere uden vaaben

Morten Nielsen (f. 1922)

'Krigere uden Vaaben' udtrykte en indædt livsvilje, som stadig føles vedkommende og tidsløs.

Originaludgave: 1943

Snebær

Mette Sø

Året er 1944. Tre handlekraftige kvinder udfører sabotage i København, men dobbeltliv er ikke meget liv, og den evige mistro fortærer resten. Charlie’s Angels go home!

De uanstændige

Leif Panduro

Panduros forfatterskab skildrer ofte afvigere, der er blevet trætte af normaliteten og hverdagens trivialitet. 'De uanstændige' er ingen undtagelse.

Hovedløs

Klaus Rifbjerg

Rifbjerg har gjort det igen: med ord fremtryllet mennesker og stemninger, der på godt og ondt trænger dybt ind i læserens bevidsthed.

Om så det gælder

Hanne Richardt Beck

Gribende trekantsdrama om krigens og modstandskampens ofre.

Frydenholm

Hans Scherfig

I 'Frydenholm' former Scherfig et uhyre vidtspændende persongalleri, der tilsammen tegner et bredt og kritisk billede af Danmark og danskerne under krigen.

Originaludgave: 1962

En tid

Knud Sørensen (f. 1928-03-10)

Knud Sørensen er kendt som landbolivets skildrer. Romanen En tid er en lavmælt skildring af livets gang i et lille nordjysk sogn under krigen.

Originaludgave: 1997

Den, der hvisker, lyver

Thorstein Thomsen

Thorstein Thomsen skuffer ikke. Med denne roman har han skabt en klassiker, en vedkommende og rørende roman om en mand, som ikke kan elske - fordi han ikke elsker sig selv.

Krigens barn

Niels Peter Juel Larsen

En fremtrædende modstandsmand blev henrettet mindre end to måneder før befrielsen. Traumet plager sønnen, og ud af det er vokset en knugende og velskrevet beretning om livet i skyggen af tragedien.

Når krigen slutter

Bent Haller

Bent Hallers har skrevet en stor roman om en kvindes liv og skæbne under besættelsen og i efterkrigstiden. Det er en roman, der går helt ind under huden på læseren.

Drengene fra Sankt Petri

Bjarne Reuter

Bjarne Reuter har hentet inspiration til romanen 'Drengene fra Sankt Petri' fra modstandsgruppen Churchill-klubben, der bestod af unge drenge i Aalborg.

Filmatiseret i 1991 af Søren Kragh-Jacobsen under samme navn