Logo
Bogliste

LGBTQ+ i litteraturen

Regnbuelitteratur, queer litteratur, LGBTQ+ litteratur - kært barn har mange navne, og minoriteter har i stigende grad fået god litteratur at spejle sig i. Bøger om og af LGBTQ+ personer har især taget et spring og ligger nu ofte på bestsellerlisterne. Denne liste indeholde også et par litterære klassikere.

Bøger på listen

Vi er kortvarigt smukke her på jorden

Ocean Vuong

En poetisk og stærk roman om en søn, der prøver at blive set og hørt af sin mor, men også at forstå denne kvinde, som han har elsket og hadet.

Under den hviskende dør

T. J. Klune

Charmerende, magisk fortælling funderer over meningen med livet, døden og kærligheden.

Detransition, baby

Torrey Peters

Med elegance og nuancer beskriver Torrey Peters transmiljøet indefra på en måde, der giver læseren et nyt sæt briller at se med.

Heartstopper

Alice Oseman (f. 1994)

Første bind på dansk i ultrapopulær og fremragende graphic novel-serie, der har gået sin sejrsgang i mange lande.

Kollektivt hukommelsestab

Koleka Putuma

Sydafrikansk digtsamling rammer læseren lige i hjertekulen med soleklare, uprætentiøse og rørende digte om at være sort, kvinde, queer og kristen.

Giovannis værelse

James Baldwin

Atmosfærefyldt roman om forelskelse og begær i 50’ernes Paris. En brutal og ubærligt smuk kærlighedshistorie, der virkelig fortjener sin klassikerstatus.

Originaludgave: 1956

En rigtig kærlighed

Tomas Lagermand Lundme

En både humoristisk og alvorlig historie om to mænds altopslugende forelskelse i hinanden. En roman om at tage kærligheden, sig selv og hinanden alvorligt.

Den yngste

Fatima Daas

Fatima Daas er både en grænsebrydende kraft og et selvudslettende væsen, der tynges og splintres af selvhad.

Ene mand

Christopher Isherwood

Isherwoods mesterværk tegner et hjertegribende og sjældent nuanceret portræt af en midaldrende mand, der kæmper for at vinde over sorg, udstødelse og ensomhed.

 

Tyvens dagbog

Jean Genet

Fransk homoklassiker om livet på samfundets bund i 30’ernes Europa er en fantastisk og udfordrende læseoplevelse.

 

Call me by your name

André Aciman

Bogen bag succesfilmen af samme navn er en dyb og sanselig skildring af forelskelsens og begærets inderste væsen i al dens berusende skønhed.

Cahun

Kristina Stoltz

Flydende stemmer fungerer som et genialt sproglig greb og væver den fængslende fortælling sammen til en flertydig, fantasifuld og formidabel fiktion om den franske surrealist.

Tør aldrig tårer bort uden handsker

Jonas Gardell

Velskrevet og rørende første del af trilogi om 1980’ernes pest tegner et fantastisk tidsportræt - morsomt, tragisk og vedkommende.

svaner bliver ikke skilt

Auður Ava Ólafsdóttir

Sørgmunter, tankevækkende og humoristisk roman om en kvinde, der vågner brat og indser, at manden i hendes liv er en anden, end hun gik og troede.

Skamlebben

Anne Mette Kærulf Lorentzen

Charmerende autofiktiv tegneserie om at springe ud som homo med forsinkelse.

Den, der lever stille

Leonora Christina Skov

En stærk beretning om opvækst, provinsliv, familierelationer og frigørelse. Velskrevet og vedkommende uden at være sentimental.

Padder og krybdyr

Kristina Nya Glaffey

Stærkt underholdende og skarp lille roman om regnbuefamilier, fertilitetsklinikker og alle de overvejelser der følger med når man overvejer et donorbarn.

Homo sapienne

Nviaq Korneliussen

Det er svært ikke at lade sig bevæge af Niviaq Korneliussens rå men alligevel porøse debutroman om fem unge grønlænderes liv.

Simon vs. verdens forventninger

Becky Albertalli

Sød og cool ungdomsroman om at springe ud som homoseksuel. Becky Albertallis prisbelønnede bog om Simon og hans indviklede kærlighedsliv er filmatiseret med stor succes.

Færdig med Eddy Bellegueule

Her er bogen, alle bør læse. Bør fordi den giver et usædvanligt og ærligt indblik i en opvækst på samfundets bund, præget af vold og håbløshed.

Svans

David Læby

Søren er ikke som de andre børn, og langsomt går det op for ham, at han nok er bøsse. I gymnasietidens erkendelsesfase prøver han at slippe for sin krop gennem spisevægring

Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet

Bjørn Rasmussen

Bjørn Rasmussens debutroman udstiller den frit fabulerende aggressive destruktivitet under et slør af dokumentariske effekter.

Nielsine

Ina Munch Christensen

Ina Munch Christensens debutroman er stærk, smertelig og stakåndet prosa om diagnoser og flydende seksualitet.

Baby Jane

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen skærer helt ind til benet i sin fortælling om den angstplagede Piki. Det er hamrende koldt og hårdt, og samtidig er det så helt utroligt rørende og trist.

Brokeback Mountain

Annie Proulx

Fornem amerikansk novellekunst langt fra Manhattan.

Filmatiseret i 2005 under samme navn med Heath Ledger og Jack Gyllenhaal i hovedrollerne. 

Pige møder dreng

Ali Smith

Smuk og poetisk kærlighedshistorie iblandet politiske budskaber om undertrykkelse og fordomme. Ali Smith er genial! Sådan er det bare!

Arabisk vemod

Abdellah Taïa

Selvbiografisk roman i fire dele, hvor den marokkanske forfatter skildrer sin søgen efter kærligheden og de mænd, som han har elsket og mistet.

Orlando

Virginia Woolf

Et sjældent miks af en pastiche på en biografi, en farverig røverhistorie og et veloplagt ironisk debatindlæg om kønsroller.

Originaludgave: 1962